Blog

αλλεργία – τσουκνίδα

today1 Μαρτίου, 2016

Background
share close

Αλλεργία

Βρίσκεστε στην εξοχή μετά από απαίτηση των παιδιών που θέλουν να παίξουν, η ημέρα είναι ηλιόλουστη, η μαμά έκανε ένα σωρό ετοιμασίες (φαγητό, ρούχα κ.α.) και εκεί που όλοι χαίρονται και έχουν ξεχάσει την καθημερινότητα έρχεται κλαίγοντας το παιδί και λέει «κοκκίνισε το πόδι μου και έβγαλε φουσκάλες».
Αντί να καταστρέψετε την ημέρα σας φεύγοντας από την ξενοιασιά και ψάχνοντας για εφημερεύων ιατρό σε περίπτωση δερματικού ερεθισμού βάλτε περιφερικά σε σχήμα σταυρού 4 βελόνες. Αν η περιοχή είναι μικρή αρκεί μία βελόνα τοπικά, περιφερικά του ερεθισμού. Αν ο ερεθισμός συνεχίζει ή επεκτείνεται βελονίστε το Σπ 4, εκτόνωση, αντίθετα από την εικόνα 15. Αν σε 5 λεπτά δεν δείτε βελτίωση, βελονίστε το Σ 36, εκτόνωση. Αν πάλι σε 10 λεπτά δεν δείτε βελτίωση βελονίστε το Π 5. Αν αντί να βλέπετε βελτίωση χειροτερεύετε και ιδίως αναπνευστικά τότε αναζητήστε άμεσα Κέντρο Υγείας.
Εάν φάτε κάτι ή πάρετε κάποιο φάρμακο και γεμίσετε εξανθήματα, βελονίστε το Π 5, εκτόνωση, εικόνα 9.
Μην ξεχνάτε ότι στα πιο πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν φυτικές βελόνες (ασπάλαθος, λεμονιά, ακακία, αγριαπιδιά, ροδιά, γαζία, πυράκανθος) που εκείνη τη στιγμή η φύση σας προσφέρει. Όποιοι φοβούνται τις μη αποστειρωμένες βελόνες καλό είναι να έχουν στο κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου και βελόνες ή αυτοκόλλητα μαγνητάκια. Αν δεν μεριμνήσατε να έχετε βελόνες βελονισμού, τότε σε ακραία περίπτωση χρησιμοποιήστε βελόνα ινσουλίνης ή βελόνα από σύριγγα που συνήθως υπάρχει στο κουτί πρώτων βοηθειών.
Για πρόληψη συνιστάται να βελονίζεστε δύο φορές εβδομαδιαία. Θα χρησιμοποιήσετε, εκτόνωση, 8 (4 Χ 2) σημεία: Σπ 4, Σ 36, Π 5 και ΤΘ 5. Θα βελονίζετε ένα από τα 8 σημεία εναλλάξ. Ταυτόχρονα θα βελονίζετε και το ΑΣ 17. Δηλαδή κάθε φορά θα βελονίζετε 2 σημεία, ένα από τα 8 και το ΑΣ 17.
Υπάρχουν πολλά παιδιά (αλλά και ενήλικες) που είναι αλλεργικά στη σκόνη (περιέχει τα ακάρεα) ή σε ζώα ή στη γύρη λουλουδιών ή σε φυτά (π.χ. περδικάκι) ή σε τσιμπήματα εντόμων ή στο χνούδι φρούτων. Μία καλή εναλλακτική λύση αν θέλετε να αποφύγετε τα φάρμακα και την απομόνωση των παιδιών είναι ο βελονισμός. Αν έχετε τη δυνατότητα απευθυνθείτε σε βελονιστή, αν δεν νιώθετε σίγουροι για τα σημεία μπορείτε να έρθετε στο ιατρείο μου, να τα σημειώσω στο παιδί σας ή σε εσάς και να σας δείξω πως θα τα βρίσκετε μόνοι σας αν ακόμα και το βίντεο δεν σας αρκεί. Στο μυαλό σας θα βρίσκονται και τα αυτοκόλλητα μαγνητάκια αν υπάρχει φόβος για τις βελόνες. Στην κόρη μου όταν ήταν μικρή της έβαζα βελόνες όταν κοιμόταν.
Μην ξεχνάτε την αυτοΰπνωση και τη μυϊκή δοκιμασία επιλογής τροφών και ουσιών που περιγράφηκαν αναλυτικά σε προηγούμενα κεφάλαια.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία: Σπ 4, Σ 36, Π 5, ΤΘ 5.
Βότανα: τσουκνίδα, γαϊδουράγκαθο, πεντάνευρο, χαμομήλι, σκόρδο, ευφράζια (euphrasia officinalis), κράταιγο, μελισσόχορτο, εφέδρα, γλυκόριζα, μαϊντανό, ίριδα.
Σε εξασθενημένους οργανισμούς με συνεχή καταρροή: θυμάρι, τσάι του βουνού, υπερικό, γανόδερμα, λαδανιά, τσουκνίδα.
Παραδείγματα: α. έγχυμα τσουκνίδας με δύο κουταλιές του γλυκού βοτάνου.
β. 50g γαϊδουράγκαθο (οποιοδήποτε μέρος του) σε 1 lt νερό, βράζετε για 10 λεπτά, πίνετε 1 ποτήρι του κρασιού 3 φορές ημερησίως.
Γιατροσόφια: α. οξυζενέ (υπάρχει στο blog μου στην ουρολοίμωξη).
β. 1ον πίνετε 10 ml τσίπουρο ή 10 ml σπιτικό λικέρ πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
Παράλληλα κάνετε συχνές ρινικές πλύσεις με το παρακάτω διάλυμα. Βράζουμε 6 κουτ. του γλυκού χαμομήλι σε 1 ½ λίτρο νερό για 5 λεπτά. Τοποθετούμε μέσα σε ένα σκεύος 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και μια κουταλιά της σούπας μαγειρικής σόδας. Ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο σκεύος καυτό το διάλυμα χαμομηλιού και το αφήνουμε να κρυώσει. Με αυτό, χρησιμοποιώντας μια κατάλληλη φούσκα, κάνουμε 3 φορές την ήμερα πλύσεις.
2ον σε αλλεργική καταρροή:
Κάνουμε πλύσεις με το προαναφερθέν διάλυμα και μετά αλείφουμε τους ρώθωνες εσωτερικά με λίγη κηραλοιφή. Εναλλακτικά αλείφουμε την μύτη μας εσωτερικά με μέλι (http://giatrosofia-bartzokas.blogspot.gr/).
γ. μασάζ 10 λεπτά στο αυτί στο σημείο 1 της εικόνας

Τσουκνίδα

Αυτό που ξεχωρίζει τη τσουκνίδα και στο οποίο οφείλει το αρχαίο (κνίδη) και το νέο της όνομα, είναι ότι το άγγισμα της μας τσούζει το δέρμα. Το φαινόμενο οφείλεται στις λεπτές τρίχες που έχει στα φύλλα και τους βλαστούς της. Στην άκρη τους έχουν ένα πολύ εύθραυστο σφαιρίδιο (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) με τις καυστικές ουσίες ισταμίνη και ακετυλοψολίνη. Οι τρίχες εισχωρούν στο δέρμα μας, τα σφαιρίδια σπάνε και το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους μας: ξυνόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, με τις ουσίες που περιέχει θεωρείται πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο από την αρχαιότητα. Περιέχει σίδηρο, πυρίτιο, κάλιο, θείο, μαγγάνιο. Τα φύλλα της έχουν μυρμηκικό οξύ, τανίνες, βιταμίνες Α και C. Οι καυστικές ουσίες εξουδετερώνονται με 15 λεπτά βράσιμο σε άφθονο νερό, οπότε η τσουκνίδα γλυκαίνει και τρώγεται. Από την αρχαιότητα τρώγεται η τσουκνίδα. Ο Ησίοδος, που περιγράφει την αγροτική ζωή της εποχής του, συνιστούσε να «τρως τσουκνίδα για να προστατεύεσαι από τις αρρώστιες όλο το χρόνο». Στη Θεσσαλία και την Ήπειρο κάνουν τσουκνιδόπιτες και στη Βέροια τσουκνοδοπίλαφο. Στη Θράκη φτιάχνουν σούπες μαζί με δυόσμο.
Αλλού τη μαγειρεύουν όπως το σπανάκι (http://floraattica.blogspot.gr/2011/03/urtica-dioica-urtica-urens.html).

Ένα ακόμη φυτό «πανάκεια», αλλά και εδώδιμο (τρώγονται ωμά τα μικρά νεαρά φύλλα των κορφών και βρασμένο όλο το υπόλοιπο φυτό. Χρήσιμα όλα τα μέρη του, επίγεια (φύλλα, βλαστοί, σπόροι, άνθη) και υπόγεια (ρίζες).
Αντιφλεγμονώδες-αντιρευματικό (χρήσιμο σε οσφυοϊσχιαλγίες, αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδες), αντιαναιμικό, αιμοπαραγωγικό,
Αιμοκαθαρτικό, κατάλληλο για εκείνα τα εκζέματα-δερματίτιδες που οφείλονται σε κακή διατροφή, στυπτικό (δηλαδή κατάλληλο για διάρροια, αιμορροΐδες, γαστρίτιδα με υπερέκκριση γαστρικών υγρών), αντιαιμορραγικό (αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος, κατάλληλο για ρινορραγία, υπερβολικά έμμηνα, αιμοπτύσεις), διουρητικό (πολύ χρήσιμο στην αιματουρία και στην ουρική αρθρίτιδα), αντιδιαβητικό, λιθοτρυπτικό (στην Ήπειρο το πρωί πίνουν ένα ποτήρι αφεψήματος με ένα κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους τσουκνίδα), αντιαλλεργικό, χρήσιμο σε διαταραχές ήπατος και χολής, εναντίον της δυσκοιλιότητας (βρασμένοι κοπανισμένοι σπόροι), αποχρεμπτικό. Χρήσιμο σε διαταραχές του σπληνός, καταπολεμά την τριχόπτωση και την πιτυρίδα χαρίζοντας λάμψη στα μαλλιά (πίνουμε έγχυμα και ξεπλένουμε τα μαλλιά με αφέψημα ή βάμμα φύλλων και ρίζας τσουκνίδα), ηρεμιστικό, γαλακτοπαραγωγό στις λεχώνες, αναφέρεται ότι βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών αναμεμειγμένο με τριπλάσιο χυμό καρότου και ότι είναι και αντικαρκινικό. Τα τοπικά λουτρά με αφέψημα τσουκνίδας βοηθούν στη μειωμένη κυκλοφορία των κάτω άκρων (έλκη, γάγγραινα), στις πληγές και στα εκζέματα.
Δοσολογία : ένα κουτάλι σούπας θρυμματισμένης τσουκνίδας σε 200g νερού μία έως τρεις φορές ημερησίως.
Στους ηλικιωμένους με τάση για θρομβώσεις καθώς και στις γυναίκες με ινομυώματα μήτρας πρέπει να αποφεύγεται.
.Urtica pilulifera,agria tsoyknida

Urtica pilulifera
Urtica pilulifera
Urtica pilulifera
Urtica pilulifera

ΑΥΤΙ πΣ36 π Σπ 4 π ΤΘ 5 π τσουκνίδα (2) τσουκνίδα (3) τσουκνίδα (5) τσουκνίδα 1 τσουκνίδα 22 (1) τσουκνίδα 22 (4) τσουκνίδα 22 (5) τσουκνίδα 22 (6) τσουκνίδα 22 (7) τσουκνίδα 22 (8) τσουκνίδα 22 τσουκνίδα

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%