Blog

Kαρκίνος: πρόληψη-αντιμετώπιση

today9 Σεπτεμβρίου, 2016

Background
share close

Kαρκίνος: πρόληψη-αντιμετώπιση

Πρόληψη
Η ευτυχία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καρκίνου. Αν αναρωτηθούμε πόσες στιγμές πραγματικής ευτυχίας μπορούμα να θυμηθούμε στην πολύχρονη ζωή μας, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε ούτε όσες είναι τα δάχτυλα του ενός χεριού μας. Δεν ξεχνώ έναν μοναχό (που σε μεγάλη ηλικία, πλούσιος και διάσημος, χρίστηκε μοναχός) που είπε: “Τώρα δεν έχω τίποτα και τα έχω όλα¨.
Βάλτε καθημερινούς προσιτούς στόχους, αποκτήστε ενδιαφέροντα (φυτέψτε ένα δέντρο, φροντίστε ένα από τα αυτοφυή πευκάκια στις καμένες περιοχές, βάλτε καθημερινά νερό να πίνουν τα αδέσποτα και τα πουλάκια, συμμετάσχετε σε δραστηριότητες του δήμου σας ή της εκκλησίας όπως αθλητισμός, χορός, γλώσσες, μουσική κλασσική-βυζαντινή, πεζοπορία, τέχνες (ζωγραφική, αγγειοπλαστική, ραπτική κ.ά.) , μείνετε μακριά από την πολύ τηλεόραση και το πολύ διαδίκτυο και νιώστε χρήσιμοι στην κοινωνία.
Μειώστε το άγχος. Βάλτε τη χαλάρωση στη ζωή σας (προσευχή, εξομολόγηση, ταπεινότητα, μειώστε τον εγωισμό σας, μη μισείτε, μη ζηλεύετε, συγχωρείτε, αποφύγετε τα θέλω…, μειώστε τις καταναλωτικές σας ανάγκες, εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης, περπατήστε στη φύση, πιείτε βότανα, κάντε ιαματικά λουτρά).
Άσκηση, χορός, γέλιο, μουσική.
Περιορίστε  την πολυφαγία με τήρηση των νηστειών. Ελέγχετε το βάρος σας. Πίνετε αρκετό νερό. Υγιεινή διατροφή με περιορισμό των γλυκών-αλατισμένων-πικάντικων-επεξεργασμένων τροφών.
Αποφεύγετε την έκθεσή σας σε ακτινοβολίες, τις τοξικές ουσίες (τσιγάρο, ναρκωτικά), περιορίστε τα οινοπνευματώδη.
Επαρκής ύπνος, επαφή με τη φύση και τον ήλιο (προσοχή το καλοκαίρι).
Μη βρίζετε τα Θεία, μην κρίνετε τους άλλους.
Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι-ευτυχισμένοι, γιατί άλλοι άνθρωποι δεν περπατάνε, άλλοι δεν μιλάνε, άλλοι γεννήθηκαν με κουσούρια, άλλοι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, άλλοι πονάνε συνεχώς, πάντοτε υπάρχει και χειρότερη δυστυχία… . Πρέπει καθημερινά να δοξολογούμε τον Θεό.
Κάποιες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται ¨τυχαία¨, πάντως να θυμάστε ότι όλα που γίνονται είναι για το καλό μας.

Αντιμετώπιση

Καταρχάς, όποια θεραπεία και αν ακολουθήσετε, να ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ότι θα βγείτε για μιαν ακόμα φορά νικητής, μη φοβηθείτε, στην πραγματικότητα μην τρομοκρατηθείτε, να νιώσετε ότι γίνεται για το καλό σας και δεν σημαίνει ότι θα πεθάνετε, απλώς είναι ευκαιρία για να αλλάξετε πορεία στη ζωή σας.
Ζητήστε τη βοήθεια του πνευματικού σας (αν δεν έχετε, να αναζητήσετε κάποιον που να τον εμπιστευτείτε, όταν επιλέγετε ιατρό παίρνετε πληροφορίες γι΄αυτόν), προσευχή, εξομολόγηση, ταπεινότητα, μειώστε τον εγωισμό σας, μη μισείτε, μη ζηλεύετε, αγαπήστε, συγχωρείτε, αποφύγετε τα θέλω…, τα είμαι…, τα έχω… Η προσευχή σας, των γνωστών και άγνωστών σας για το πρόβλημά σας είναι πολύ σημαντική. Εμπιστευτείτε εκείνον που “επικοινωνεί” με τον Θεό.
Χαλαρώστε (όπως ανέφερα στην πρόληψη), βάλτε στο πρόγραμμά σας και την ύπνωση-αυτούπνωση. Αν υπάρχει κάτι (άσχημο συναίσθημα, ψυχική σύγκρουση) στο υποσυνείδητό σας ή και στο συνειδητό πρέπει να εκδιωχθεί.
Νηστειοθεραπεία-φρουτοθεραπεία, ανάλογα με αυτά που θα σας προτείνει ο καθοδηγητής σας.
Βελονισμός-αυτοβελονισμός.
Βοτανοθεραπεία, εφαρμόστε τη μυική δοκιμασία επιλογής τροφών-ουσιών για να δείτε ποιο βότανο σας ταιριάζει.
Άσκηση, κολύμπι, επαφή με τη φύση, χορός, περπάτημα ξυπόλυτοι, γέλιο, μουσική.
Απομάκρυνση από ακτινοβολίες, από τοξικές ουσίες.
Χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία μετά από ώριμη σκέψη, συζήτηση με τον πνευματικό-καθοδηγητή σας και να παίρνετε την άποψη και εναλλακτικών ιατρών, όχι μόνο των ιατρών που λένε ότι εγώ είμαι εναντίον των χειρουργείων, των χημειοθεραπειών-ακτινοθεραπειών, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Μην τρομοκρατηθείτε και πάρετε άμεσες αποφάσεις, συνήθως λίγος χρόνος ώστε να συγκεντρώσετε όλες τις παραπάνω γνώμες δεν θα αλλάξει κάτι στο νόσημά σας, βέβαια άμεσα ξεκινήστε όλα τα παραπάνω.
Εφαρμόστε πρώτα τις απλές θεραπείες, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τον καρκίνο με διαγνωστικές απεικονιστικές-αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο καρκίνος δεν εξαπλώνεται-αυξάνεται. Οι ιατροί λέμε πως οι θεραπείες πρέπει να γίνουν άμεσα, όμως την ευθύνη για το τι θα γίνει στο σώμα του ασθενούς την έχει μόνο ο ασθενής, αφού αυτός θα λουστεί και τις παρενέργειες (μάλιστα συνήθως υπογράφει και χαρτί συναίνεσης για τη θεραπεία, που αναφέρει όλες τις πιθανές επιπλοκές). Οι συγγενείς του στο τέλος ακούνε τη φράση ¨κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά ο καρκίνος ήταν πολύ επιθετικός¨, όμως συνήθως έχουν δοκιμαστεί μόνο οι θεραπείες που προτείνει η συμβατική ιατρική χωρίς καν να έχει αναφερθεί άλλη πιθανή θεραπευτική λύση (με τη δικαιολογία ότι για τις εναλλακτικές θεραπείες δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες.
Η ζωή μας ανήκει, όμως ο στόχος μας πρέπει να είναι η αιώνιος μετά θάνατο ζωή. Ο καρκίνος είναι επίσκεψη Θεού (λένε στο Άγιο Όρος). Οπωσδήποτε πρέπει να εξομολογηθούμε, να μετανοήσουμε ώστε και το χειρότερο να συμβεί η ψυχή μας να οδηγηθεί στον παράδεισο. Αλίμονο σε αυτούς που πριν από το θάνατό τους δεν τους δόθηκε η ευκαιρία της αληθινής-ειλικρινούς εξομολόγησης-μετάνοιας.

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%