Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Γαστρεντερίτιδα

today6 Απριλίου, 2016

Background
share close

Γαστρεντερίτιδα

«Γιατρέ, χθες το βράδυ βγήκαμε έξω, έφαγα αρκετά και ανακάτεψα πολλά φαγητά, ίσως το χοιρινό να μην ήταν και τόσο καλό, φεύγοντας από την ταβέρνα ίσως και να κρύωσα. Το σίγουρο είναι πως κοιμήθηκα χάλια και από νωρίς το πρωί πονάω στην κοιλιά, με πιάνουν διάρροιες, έκανα και έναν εμετό».
Στην περίπτωση που το κύριο πρόβλημα είναι οι κοιλιακοί πόνοι, βοηθάει σημαντικά, πολλές φορές μάλιστα εντυπωσιακά, το βελονιστικό σημείο Σ 36. Η βελόνα με φορά εκτόνωσης, βγάζοντάς τη δεν καλύπτουμε το σημείο. Εκτός από το σημείο αυτό να βελονίσετε και τα πιο επώδυνα σημεία της κοιλιάς, όχι περισσότερα από τέσσερα.
Ο έμετος και η διάρροια μας βοηθούν να αποτοξινωθούμε διώχνοντας τους ιούς και τα μικρόβια που αναπτύχθηκαν στο έντερό μας καθώς και τα προϊόντα κακής πέψης της τροφής μας (όταν υπάρχει λοίμωξη δεν γίνεται καθόλου πέψη ή γίνεται μερικώς).
Όταν πάσχετε από γαστρεντερίτιδα, δεν πρέπει να τρώτε καθόλου στερεές τροφές, ούτε τον περίφημο λαπά (ρύζι). Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, επιτρέπεται μόνο νερό· όταν δεν είναι έντονα και ο ασθενής θέλει να βάλει κάτι στο στόμα του, επιτρέπονται χυμοί φρεσκοστειμμένων φρούτων και βότανα με τη μορφή έγχυμα.
Στη περίπτωση που οι διάρροιες είναι το σημαντικό πρόβλημα, τότε το κύριο βελονιστικό σημείο είναι το Σπ 4.
Αντιεμετικά δρα το σημείο Περ 6, στη γαστρεντερίτιδα να το χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με το Σ 36 και με επώδυνα τοπικά κοιλιακά σημεία.
Ακολουθήστε το γενικό κύκλο τόνωσης του ανοσοποιητικού (Σ 36, Σπ 1, Σπ 4).
Σε επαναλαμβανόμενες γαστρεντερίτιδες, ελέγξτε την ποιότητα του νερού, τη σωστή συντήρηση, την καλή ποιότητα των τροφών και απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο. Προσοχή, από επαναλαμβανόμενες διάρροιες υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης γι’ αυτό η πόση καλής ποιότητας νερού είναι υποχρεωτική, αν οι διάρροιες ή οι έμετοι είναι μεγάλοι ή πάνω από πέντε ημερησίως χρειάζεται ιατρική-νοσοκομειακή αντιμετώπιση.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία: Σ 36, Σπ 4.
Βότανα: ρίγανη, χαμομήλι, θρούμπι, υπερικό, λαδανιά, φασκόμηλο, μήλο, χαρουπιά (ceratonia siliqua), πεντάνευρο, σχίνο (pistacia lentiscus), morus nigra, άρκτιο, καστανιά, ρείκι, μάραθο.
Παράδειγμα: βράζουμε ένα ποτήρι νερού, ύστερα προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης ρίγανης, ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε. Μετά από 10 λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε, μία ώς τρεις φορές ημερησίως.
Γιατροσόφια: α. χυμός μισού λεμονιού ή 7 σταγόνων ανακατεμένος με ένα κουταλάκι του γλυκού ωμού Ελληνικού καφέ, άπαξ.
β. πίνουμε μισό φλιτζάνι του καφέ ξίδι, άπαξ. Οι ασθενείς με ευαίσθητο ήπαρ (συκώτι) να αποφεύγουν αυτό το γιατροσόφι http://giatrosofia-bartzokas.blogspot.gr/).

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Παρόμοια άρθρα

Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Αντιμετώπιση πόνου

Η σημερινή δημοσίευση αφορά πόνους που μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε, απλά πιέζοντας το σημείο που πονάτε. Αν δεν έχετε πίστη στις δικές σας δυνάμεις, δυνατότητες τότε βάλτε τους γονείς σας, συγγενείς, φίλους να κάνουν αυτή την πίεση. Αν πρόκειται για ένα επώδυνο σημείο, το πιέζετε για ένα λεπτό δυνατά […]

today14 Μαΐου, 2019 1 3

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%