Δισκοπωλείον η Χάρις: ανοιχτό 11με1

Nalyssa Green – Μπλουμ | Εντυπώσεις από τον δίσκο

today26 Οκτωβρίου, 2018

Background
share close

Στον δίσκο Μπλουμ, αξιοποιείται καλύτερα από κάθε άλλη δουλειά της Nalyssa Green , η παιδική χροιά και η  έκταση της φωνής της στις ψηλές τονικές περιοχές,  σε συνδυασμό με το θέρεμιν που παίζει η ίδια, το οποίο υπογραμμίζει μουρμουρίζονταςτις μελωδικές γραμμές της φωνής.

Η μουσική σε στιγμές παραπέμπει σε θεατρική παράσταση,  έναν κόσμο τον οποίο η μουσικός γνωρίζει καλά ως συνθέτης μουσικής για θεατρικές παραστάσεις. Ίσως η χρήση της ελληνικής γλώσσας – πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο δίσκο της – να βοήθησε στην καλύτερη απόδοση του μουσικού και αισθητικού τοπίου της τραγουδοποιού.

Το ηχοτοπίο του τρίτου άλμπουμ της Βιολέτας Σαραφιανού, δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Ντοκάκη , (από τους No Clear Mind) ο οποίος κάθεται στην καρέκλα του παραγωγού. Είναι υπεύθυνος για το δουλεμένο αισθητικό αποτέλεσμα του δίσκου. Καταπληκτική επεξεργασία της φωνής της ( διπλασιασμένη και τριπλασιασμένη πολλές φορές ).  Πολύ ωραίες ιδέες με ταυτόχρονα μουσικά επίδεδα και παράλληλες μουσικές εικόνες που δημιουργούν τα σύνθια και τα beats που έχει διαλέξει.

Στο κομμάτι «Κρεβάτι»  παίζει τύμπανα ο Ευάγγελος Ασλανίδης, με μία “αναφορά” στο Vitamine C των γερμανών Can ( 1972/krautrock ). Σημεία εκπληκτικών αρμονικών αλλαγών που έρχονται εκεί που δεν τις περιμένεις, ακούμε και στο Κρεβάτι αλλά και στο «Τι Ξημερώνει Απο Δω Και Πέρα;» που δίνουν την αίσθηση του βυθίσματος , και ταιριάζουν με τον διφορούμενο τίτλο του άλμπουμ, Μπλουμ.

Το τραγούδι «Καλοκαίρι» είναι ίσως το καλύτερο του δίσκου. Το τρίξιμο από το πεντάλ του πιάνου και ο «παλιός» του ήχος, η ντουμπλαρισμένη φωνή με τις τρίτες, σε τόσο ψηλή έκταση ταυτόχρονα με το σύνθι και το θέρεμιν, ολα αυτά μαζί ταυτόχρονα, καθηλώνουν.

Όμορφες κιθάρες, ακουστική από τον Ντοκάκη και στη συνέχεια slide από τον Λευτέρη Βολάνη στο τραγούδι «Τα Μαλλιά Της».

Το διασκευασμένο «Κοκτέιλ» έχει την κατάλληλη θέση μέσα σε αυτό το άλμπουμ, κλείνοντας μέσα του όλη την ατμόσφαιρα του δίσκου, σοφή επιλογή να επεξεργαστεί και να επιστρέψει σε εμάς σε αυτή τη μορφή.

Για το τέλος αφήνω το «Αιγάλεω» που ανοίγει τον δίσκο, αλλά και την αυλαία. Θα μπορούσε άνετα να είναι μέρος θεατρικής παράστασης «Αυτός που πάντα κάνει φώτα σήμερα τα έκανα καλά, για δες φωτίζεται το Αιγάλεω ωραία..» , ο φωτιστής της σκηνής, ο θεός που ξημερώνει τη μέρα, ο Σκηνοθέτης.

Η Nalyssa ξέρει σίγουρα να γράφει καλά τραγούδια, μελωδικές γραμμές γερές και επίσης ο ελληνικός στίχος που επιλέγει εδώ, την κάνει πιο κατανοητή και εύστοχη , σαν θεατρική φιγούρα που ανεβάζει το έργο της δικής της προσωπικής ζωής.

«Έλα να κάνουμε παρέα» για 32,84 λεπτά σε μία συνθ / φολκ βόλτα στο μυαλό της Βιολέτας.

Το προτείνω και της εύχομαι καλή μουσική συνέχεια.

|Γράφει η Χαρούλα Νικολαΐδου|

 

Φωνή, πιάνο, synth, θέρεμιν: Nalyssa Green
Mπάσο, synth, beats, κιθάρα, τύμπανα, φωνή: Βασίλης Ντοκάκης
Κιθάρες, μπάσο, synth: Λευτέρης Βολάνης
Τύμπανα, beats, κρουστά: Ευάγγελος Ασλανίδης

Ο δίσκος κυκλοφόρησε την 1 Οκτωβρίου του 2018 από την Inner Ear Recrods.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%