NG Συνεντεύξεις

Οι Αυστραλοί Whoopie Cat είναι μία από τις καλύτερες μπάντες της δεκαετίας | Συνέντευξη

today13 Ιανουαρίου, 2019

Background
share close

https://www.facebook.com/whoopiecatband/

Οι Whoopie Cat απαντούν στις ερωτήσεις της Χαρούλας Νικολαΐδου ( for English, click on the United Kingdom flag).

 

Η εκπομπή Έντεκα με Μία έχει το χαρακτηριστικό της αναζήτησης μουσικής του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Και οι δύο διαδικασίες δεν είναι πάντoτε εύκολες μιας και πρέπει να παρακολουθώ στην κυριολεξία χίλια δυο μέτωπα στο διαδίκτυο. Όταν όμως νιώσω ότι χτύπησα φλέβα χρυσού, η χαρά είναι τεράστια. Και η επόμενη κίνηση είναι να απευθυνθώ στην πηγή, στο ίδιο το μουσικό συγκρότημα.

Οι Whoopie Cat είναι πέντε πολύ νέα παιδιά από την Μελβούρνη στην  Αυστραλία. Η μουσική που δημιουργούν είναι τόσο μεστή και ώριμη που είναι δυσανάλογη της ηλικίας τους σε πολλά σημεία. Ίσως το  βασικότερο χαρακτηριστικό τους να είναι η δύναμη του ήχου τους και οι καταπληκτικές τους μελωδίες.

Μας συστήθηκαν το 2016 με το EP «Whoopie Cat», μία μπλουζ ροκ  συλλογή από έξι τραγούδια που κέντρισαν την προσοχή του μουσικόφιλου κοινού παγκοσμίως.

Τον Ιούλιο 2018 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο «Illusion of Choice». Ο ήχος της μπάντας προχώρησε με αλματώδη βήματα, σε μία περιοχή όπου το progressive συναντά το heavy blues μαζί πάντοτε με τη γλυκύτητα των μελωδιών και των φωνητικών.

Η συνέντευξη λοιπόν απευθύνεται στους: Dan Smoo ( κύρια φωνή, ρυθμική κιθάρα), Jesse Juzwin (κύρια κιθάρα, φωνητικά), Josh Brandon (μπάσο, φωνητικά), Jaksen Juzwin (ντραμς) και Jo Eileen (πλήκτρα, φωνητικά).

Από αριστερά προς τα δεξιά: Jesse Juzwin , Jaksen Juzwin, Dan Smoo, Josh Brandon και Jo Eileen.

Παιδιά είναι μεγάλη η χαρά μου που κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Πείτε μου πόσο χρονών είστε και τι σχέση έχετε μεταξύ σας ;  Ο  Jesse και ο  Jaksen είναι αδέρφια;

Γεια σου και ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη. Ο Dan Smoo και ο Josh Brandon είναι 26 χρονών , ο Jesse Juzwin είναι 25 και ο Jaksen Juzwin και η Jo Eileen είναι 23 χρονών. Ο Jesse με τον Kaksen είναι όντως αδέρφια και η Jo με τον Jaksen είναι ζευγάρι.

Η αναβίωση της ψυχεδέλειας στη ροκ μουσική είναι στα φόρτε της. Εσείς έχετε καταφέρει από την πρώτη σας  δουλειά να δημιουργήσετε έναν εντελώς δικό σας ήχο με μπλουζ, prog και psych στοιχεία. Η φωνή του Dan μαζί με τα ντραμς του Jaksen δίνουν εκπληκτική δυναμική στο συγκρότημα. Η δε κιθάρα του Jesse είναι τόσο γλυκιά στις μελωδίες της και ευρηματική στα riffs που έρχεται να ολοκληρώσει τη μοναδικότητα του ήχου σας. Περιγράψτε μου την πορεία του συγκροτήματος. Πώς ξεκίνησε και πώς οδηγήθηκε στον ήχο που έχει τώρα.

Ο Νταν με τον Τζος παίζανε μουσική μαζί από τα δεκατέσσερά τους χρόνια. Προς το τέλος της σχολικής τους θητείας  γνώρισαν τον Τζέσε και τον Τζάκσεν  και ξεκίνησαν μαζί ένα ποπ πανκ συγκρότημα που λεγόταν Bad Repeat. Το συγκρότημα κράτησε μερικά χρόνια και μετά διαλύθηκε. Σταματήσανε για έναν χρόνο όπου επαναξιολόγησαν την κατάσταση και επέστρεψαν με έναν ήχο στον οποίο μπορούσαν να επενδύσουν πολλά περισσότερα. Επιπλέον μπήκε στο συγκρότημα και η Τζο όπου πρόσθεσε τα πλήκτρα και τα φωνητικά της. Έτσι ξεκινήσαμε να γράφουμε το πρώτο μας ομότιτλο EP ως  Whoopie Cat.

EP Whoopie Cat 2016/Εξώφυλλο

Στον  δίσκο “Illusion Of Choice”, το εναρκτήριο κομμάτι “Ophidian” είναι αδερφάκι με το τελευταίο “Cicada” όπως το αντιλαμβάνομαι. Ο ήχος του πανφλάουτου στα πλήκτρα τα χαρακτηρίζει καθώς και η διάρκειά τους που είναι η μεγαλύτερη και στα δύο από τα υπόλοιπα τραγούδια (11:23 και 11:01 αντίστοιχα). Παρατήρησα ότι έχετε και τα δύο αυτά ζώα στην επίσημη σας σελίδα. Συμβολίζουν κάτι για εσάς;

Ο Νταν και ο Τζέσσε ταξίδεψαν στο Περού το 2016 για διακοπές και κατά την παραμονή τους εκεί πήραν μέρος σε μία τελετή Ayahuasca (Aγιαουάσκα). Στο όραμα που είχε ο Νταν, μεταμορφώθηκε σε ορδή πολύχρωμων  τζιτζικιών. Για τον ίδιο, αυτή η μεταμόρφωση σε ορδές εντόμων συμβολίζει την θετική ενέργεια του σύμπαντος που αντηχεί για να δημιουργηθούν οι προσωπικές ζωές που βιώνει ο καθένας μας.  Από την άλλη για τον Τζέσσε είναι δύσκολο να περιγράψει τη δική του εμπειρία και προτιμάει να αφήσει το Ophidian να «μιλήσει» για εκείνον και να αφήσει τον ακροατή να αποφασίσει τι σημαίνουν οι στίχοι για εκείνον, εάν τελικά σημαίνουν κάτι. Το μόνο πράγμα που μπορεί να πει είναι ότι το Ophidian σημαίνει φίδι. Για εκείνον το φίδι ήταν ένα επαναλαμβανόμενο αρνητικό θέμα μέσα στο όραμά του. Το φίδι είχε μία χροιά φόβου και τα τζιτζίκια χροιά σχέσης-αγάπης. Σκεφτήκαμε πως αυτά τα σύμβολα είναι μία καλή περιγραφή του concept άλμπουμ που δημιουργήσαμε. Και το concept είναι ακριβώς αυτές οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες: η Αγάπη και ο Φόβος

Τα κιθαριστικά ριφ του Jesse Juzwin σκοτώνουν. Στο “Dissolution” έχουμε ένα τέτοιο έντονο παράδειγμα. Η ρυθμική δομή του βασικού ριφ τσακίζει! Ποιοί είναι οι ήρωες του Τζέσσε στην κιθάρα; Παρεμπιπτόντως ο ήχος στα πλήκτρα της Τζο εδώ είναι απίθανος.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: ο Dan είναι αυτός που έγραψε αυτά τα γαμάτα ριφ για το τραγούδι εκτός από το τελευταίο ριφ. Ο Τζέσσε βοήθησε στο να στηθεί όλο το τραγούδι μαζί με τον Dan αφού ήδη η δομή είχε σχεδόν φτιαχτεί. Οι ήρωες του Τζέσσε στην κιθάρα κυρίως είναι ο Adam Jones των Tool, ο Mikael Akterfelt των Opeth, ο John Petrucci των Dream Theater και φυσικά ο Jimmy Page, o Tony Iommi και ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Graveyard (σσ. Joakim Nilsson).

-Και οι αγαπημένοι κθαρίστες του Dan;

Οι Jimmy Page, Jimi Hendrix, Chuck Berry, David Gilmore, και Robert Johnson είναι κάποιοι από αυτούς. 

LP Illusion Of Choice 2018/Εξώφυλλο

Στο “Gentle Goodbye” έχουμε ακόμα μία θαυμάσια κιθαριστική εισαγωγή. Και ίσως τα πιο όμορφα σόλο στην κιθάρα. Ποιος γράφει τα τραγούδια; Περιγράψτε μου τη διαδικασία σύνθεσης και παραγωγής των τραγουδιών.

Η μουσική στο Gentle Goodbye είναι συνεργασία του Νταν με τον Τζέσσε και οι στίχοι είναι του Νταν. Σε γενικές γραμμές όλα τα τραγούδια γράφονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ένα μέλος θα έρθει με μία μελωδία στη φωνή ή κάποια αρμονία και οι υπόλοιποι θα προσθέσουν τα μουσικά τους όργανα και τα φωνητικά μέρη και στο τέλος χτίζεται το τραγούδι όπως το ξέρετε στην τελική του μορφή.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Μπορείτε να μου αναφέρετε μερικά χαρακτηριστικά ονόματα συγκροτημάτων και μουσικών;

Led Zeppelin, the Beatles, Pink Floyd, Black Sabbath, Graveyard, SunHouse είναι μερικά από αυτά. Στην ουσία οποιαδήποτε μουσική με ψυχή.

-“Sweet Jane”. Εννοείτε τη… “γνωστή” Jane;  Το κομμάτι κάνει μία τρομερή αλλαγή στο σημείο που ο ακροατής περιμένει ότι θα κλείσει και έτσι ξεκινάει ένα καινούργιο με διαφορετικό ρυθμό και πολύ δυναμισμό. Με αφορμή αυτό το τραγούδι, θέλω να τονίσω ότι μου δίνετε την αίσθηση πως έχετε στο μυαλό σας πάντα την επί σκηνής εμφάνισή σας. Θα χαρακτήριζα δηλαδή τις συνθέσεις σας και τον τρόπο γραφής σας ως κομμάτια καθαρά για σκηνή. Έχω δίκιο;

Το τραγούδι Sweet Jane το έγραψε ο Τζέσσε για την κοπέλα του την Holly Jane. Πάντα έχουμε υπόψιν μας  το να μπορεί η μουσική μας να παιχτεί σε συναυλία. Είναι σίγουρα καλό να ηχογραφεί κανείς κάτι όμορφο, όμως αν δεν μπορεί να αποδοθεί συναυλιακά, τότε είναι άχρηστο για έναν μουσικό. Μιας και το αναφέρουμε, πάντοτε θα υπάρχει μία έξτρα προσθήκη κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης και μετά σπάμε το κεφάλι μας για να βρούμε τρόπο να το αποδώσουμε και στο λάιβ.

Holly Jane, Jesse Juzwin

-Ποιός από εσάς παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις για το συγκρότημα; Μπορείτε να μου περιγράψετε τον ρόλο που έχει ο καθένας σαν χαρακτήρας μέσα στην ομάδα;

Είμαστε οικογένεια ! Οι Woopie Cat είναι οικογένεια, οπότε όλες οι αποφάσεις για τους Woopie  αντιμετωπίζονται έτσι. Όλοι μας έχουμε γνώμη που μετράει και ισότιμη ψήφο σε μία απόφαση. Εάν είμαστε αναποφάσιστοι για ένα θέμα, το συζητάμε σαν ομάδα μέχρι να φτάσουμε σε κάποιο συμβιβασμό ή απόφαση.

Σε ποιες πόλεις της Αυστραλίας έχετε παίξει; Έχετε βγει ποτέ παραέξω από τη χώρα σας; Πείτε μου για τις εμπειρίες σας στις συναυλίες. Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στις εμφανίσεις σας;

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την πρώτη μας διακρατική περιοδεία στην Αυστραλία όπου θα παίξουμε σε επαρχιακές πόλεις καθώς και μέχρι τη δυτική ακτή. Το όνειρό μας είναι να παίξουμε διεθνώς, καθώς φαίνεται πως έχουμε περισσότερους θαυμαστές διεθνώς παρά στη χώρα μας. ΄Ομως δεν έχουμε ακόμη την οικονομική δυνατότητα για να το πετύχουμε. Ελπίζουμε να περιοδεύσουμε  στην Ευρώπη και την Αμερική μέσα στο 2020, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε πώς θα τα πάμε αυτή τη χρονιά πριν δεσμευτούμε για κάτι τέτοιο. Όσον αφορά στις εμφανίσεις μας στη Μελβούρνη, οι αντιδράσεις στη μουσική μας είναι πολύ υποστηρικτικές μέχρι τώρα.

Τον Απρίλιο 2019 θα παίξετε στο Mojo Burning Festival στην Αυστραλία. Πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση όπου εμφανίζονται συγκροτήματα της μπλουζ ροκ σκηνής, της Psych Revival και Stoner rock σκηνής. Πολλά μπράβο για αυτή σας τη συμμετοχή. Μαζί σας όπως μου είπατε θα παίξουν και οι Έλληνες 1000mods! Τους γνωρίζατε από πριν ως συγκρότημα και ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτούς;

Δεν γνωρίζαμε τους 1000mods μέχρι που τους είδαμε στο lineup του Mojo Burning. Αλλά αφού τους ψάξαμε και τους ακούσαμε, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε μαζί τους στο ίδιο φεστιβάλ. Για εμάς, η πλούσια δημιουργικότητά τους τούς κρατάει σε πολύ ψηλή θέση στην stoner rock σκηνή.

Ίσως θα έπρεπε να κάνω αυτή την ερώτηση στην αρχή, αλλά τώρα που ζεσταθήκαμε λίγο, ήρθε η ώρα να σας ρωτήσω για το όνομα της μπάντας. Whoopie Cat. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανα η λέξη whoopie είναι εφάμιλλη με το καλό σεξ. Όμως μπορεί και να έχει και άλλη σημασία. Τι σημαίνει λοιπόν Whoopie Cat και πως προέκυψε σαν όνομα; 

Jo Eileen, Jaksen Juzwin, Dan Smoo and Josh Brandon, Jesse Juzwin

(γέλια) Θα έπρεπε να το εννοούμε έτσι διότι ακούγεται πιο γαμάτο. Αλλά όχι, δυστυχώς το όνομά μας προέρχεται από λάθος κατανόηση στίχων από το τραγούδι Misty Mountain Hop των Led Zeppelin στο οποίο κανονικά λένε “would we care” αλλά ο Τζεσσε και ο Νταν άκουγαν “whoopie cat”! Το λάτρεψαν για όνομα μπάντας τον καιρό που έψαχναν να βρουν όνομα για το συγκρότημα που δημιουργούσαν.

 

Τα σχόλια που διαβάζω στο YouTube κάτω από τα τραγούδια σας είναι από θετικά μέχρι διθυραμβικά. Και τα views πολύ ψηλά. Έχετε θαυμαστές από όλο τον κόσμο όπως φαίνεται από το διαδίκτυο. Στην Ελλάδα επίσης να ξέρετε πως σας γνωρίζουμε και πως μας αρέσετε πολύ. Καταρχάς, φανταζόσασταν πως θα είχατε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό;

Σίγουρα κανείς μας δεν περίμενε την ανταπόκριση που λάβαμε για το πρώτο μας ομότιτλο EP , όταν αυτό ανέβηκε στο κανάλι Stoned Meadow Of Doon στο Youtube. Έχοντας για εικόνα εξωφύλλου  μία πολύχρωμη γάτα και έναν ήχο πολύ πιο απαλό μπλουζ ( σσ. για τα δεδομένα του καναλιού) περιμέναμε πολύ «μίσος»! Ευτυχώς όμως τελικά η αντίδραση ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτό που περιμέναμε. Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι η ανταπόκριση στη μουσική μας έρχεται από όλο τον κόσμο και από τόσο διαφορετικές ηλικίες. Μας γεμίζει χαρά να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αγαπούν αυτό που δημιουργούμε καθώς είναι το μόνο που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας.

https://www.youtube.com/watch?v=7mXg9Vkd3OE&t=1119s

Δώστε μου εικόνα για το πως είναι το ραδιόφωνο στη Μελβούρνη και πιο γενικά στην Αυστραλία. Στηρίζει τη ροκ μουσική; Έχετε δυσκολία στο να ακουστεί η μουσική σας στα ραδιόφωνα της χώρα σας;

Ελάχιστε φορές παίξανε τα ραδιόφωνα, κυρίως τα τοπικά και μία φορά ο Triple J. Τα τραγούδια μας έχουν διάρκεια μέχρι και 12 λεπτά πολλές φορές, οπότε δεν περιμέναμε να έχουμε τύχη στο ραδιόφωνο. Αλλά για να λέμε και την αλήθεια δεν προσπαθήσαμε ποτέ στα σοβαρά να στείλουμε τη μουσική μας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Θα ξεκινήσουμε να το προσπαθούμε αυτόν το χρόνο και ευχόμαστε η προσπάθειά μας να αποδώσει.

Δεν ανήκετε σε κάποια δισκογραφική εταιρεία. Η παραγωγή είναι αποκλειστικά δική σας. Η χώρα σας στηρίζει τις ανεξάρτητες παραγωγές και ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε να αντιμετωπίσετε;

Από ότι φαίνεται η δημοτικότητα στις μέρες μας έρχεται από ανθρώπους όπως εσύ, που αναζητούν και απευθύνονται σε συγκροτήματα, επειδή αγαπούν τη μουσική. Οπότε με αυτή την έννοια, δεν έχουμε καθόλου υποστήριξη από τα δικά μας μέσα ενημέρωσης. Έτσι η μεγαλύτερή μας δυσκολία είναι το ότι χρηματοδοτούμε οι ίδιοι το όνειρό μας, δηλαδή τις ηχογραφήσεις  και τις περιοδείες μας. Παρεμπιπτόντως οι θαυμαστές μας μάς βοήθησαν πάρα πολύ στη χρηματοδότηση του τελευταίου μας δίσκου “Illusion Of Choice”. Δηλαδή στήσαμε μία καμπάνια στο Indiegogo όπου οι θαυμαστές μας μπορούσαν να κάνουν προπαραγγελία σε συλλεκτικά cd, βινύλια του επερχόμενου δίσκου μας, καθώς  και σε μπλούζες. Στο τέλος μαζεύτηκε το ποσό των 10.000 δολαρίων! 

-Πείτε μου μερικά συκγροτήματα και μουσικούς από την Αυστραλία που θα επιθυμούσατε να παίξετε μαζί τους.

Stonefield, King Gizzard and the Lizard Wizard, Holy Serpent και Karnivool.

-Τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι ακολουθεί;

Μέχρι στιγμής, ο επόμενος άμεσος στόχος μας είναι να περιοδεύσουμε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και να γράψουμε το δεύτερο LP μας. Αλλά επί του παρόντος είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινήσαμε την πρώτη μας διακρατική περιοδεία και που κυκλοφορήσαμε  μουσικά βίντεο για κάποια από τα κομμάτια του “Illusion Of Choice”.

 

Απαραίτητα link:   

 

https://whoopiecatofficial.com 

https://www.facebook.com/whoopiecatband/ 

https://www.youtube.com/channel/UCPdAbg0WLSGKD36XFr9JRaw/featured

https://www.instagram.com/whoopiecatband/   

https://itunes.apple.com/au/artist/whoopie-cat/1157549573

https://www.facebook.com/whoopiecatband/

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%