Δισκοπωλείον η Χάρις: ανοιχτό 11με1

Ζωδιακός κύκλος και μουσική – Από το blog “Music Over Six Centuries”.

today3 Δεκεμβρίου, 2017

Background
share close

-Το αρχικό κείμενο θα το βρείτε στη σελίδα  musicoversixcenturies.blogspot.gr  Ευχαριστώ από καρδιάς για την άδεια αναδημοσίευσης.

 

Στον αχανή κόσμο της μουσικής, συχνά πολλοί καλλιτέχνες φλέρταραν με το αλλόκοτο, το υπερφυσικό, το μυστικό. Έτσι λοιπόν και οι αστερισμοί χρησιμοποιήθηκαν πολύ συχνά και ασφαλώς έχουν και αυτοί το μερίδιό τους σε αυτήν (μουσική).

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Albert King τραγουδούσε το “Born Under a Bad Sign” (1967).

Όταν λέμε τι ζώδιο είσαι, εννοούμε από ποιο ζώδιο περνούσε ο ήλιος την στιγμή που γεννιόσουν. Η θέση του ήλιου και η επιρροή του αντιπροσωπεύουν τα βασικά βιώματά μας και τον ρόλο του στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.

Το ζώδιο όπου βρίσκεται ο Ήλιος δείχνει το επίπεδο της συνείδησης και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, αναζητώντας την ολοκλήρωσή μας. Η εαρινή περίοδος είναι η δημιουργός στιγμή και η αφετηρία ολόκληρου του ζωδιακού κύκλου.
Πάμε λοιπόν από την αρχή.


ARIES (ΚΡΙΟΣ)

 

Πρώτο ζώδιο της φωτιάς. Ο παγερός χειμώνας έχει περάσει και η άνοιξη ως η πιο καλή μητέρα ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της για να κανακέψει το πρώτο της παιδί τον αθώο Κριό.

Οι πραγματικά απίστευτοι Αμερικανοί Cactus έπαιξαν το κομμάτι αφιερωμένο σε όλους τους κριούς: “Song for Aries” λοιπόν από τον δίσκο τους One Way… or Another (1971).

 

 

TAURUS (ΤΑΥΡΟΣ)

 

Πρώτο ζώδιο της γης γι αυτό συνδέεται με την γονιμότητα και την παραγωγή. Ο ήλιος στον Ταύρο δείχνει το νήπιο του ζωδιακού κύκλου, το οποίο ανακαλύπτει για πρώτη φορά τις πέντε αισθήσεις, μετά την βρεφική εμπειρία του στον Κριό.

Οι Spirit με το ταξιδιάρικο “Taurus”*  από το ντεμπούτο άλμπουμ τους Spirit (1968) .

αλλά και ο Mike Oldfield στο άλμπουμ του QE2 (1981).

 

 

GEMINI (ΔΙΔΥΜΟΙ)

 

Πρώτο από τα ζώδια του αέρα, εκφράζοντας τις θετικές αρσενικές δυνάμεις της ημέρας. Η παιδική αυτή ψυχή έχει την εμπειρία της περνώντας από το πρώτο ζώδιο της φωτιάς τον Κριό και από το δεύτερο ζώδιο την γης τον Ταύρο. Τώρα η ψυχή για πρώτη φορά θα αντικρίσει και θα μάθει για το τρίτο βασικό στοιχείο της φύσης τον αέρα, δηλαδή το πνεύμα.

H Jackie Lee τραγουδάει το μελαγχολικό “Goodbye Gemini” (1970), που χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack στην ομώνυμη ταινία.

Η blues/rock μπάντα Alabama Shakes τραγουδάνε για την κάρτα ταρώ “The Twins” που αναφέρεται φυσικά στους δίδυμους, από το δίσκο τους Sound and Color (2015).

 

CANCER (ΚΑΡΚΙΝΟΣ)

 

Πρώτο από τα ζώδια του νερού, εκφράζοντας τις αρνητικές θηλυκές δυνάμεις της νύχτας. Η εφηβική ψυχή σας απέκτησε την εμπειρία της περνώντας από την φωτιά ως βρέφος Κριός, από την γη ως νήπιο Ταύρος και από τον αέρα ως παιδί Δίδυμοι, αλλά για πρώτη φορά θα μάθει τώρα για το τέταρτο στοιχείο της φύσης το νερό, δηλαδή το αίσθημα.

Το The Zodiac-Cosmic Sounds ήταν ένα concept άλμπουμ από τους The Zodiac με θέμα τα ζώδια. Εδώ από το 1967 για τον αστερισμό του καρκίνου.

 

 

LEO (ΛΕΩΝ)

 

Πέμπτο ζώδιο κατά σειρά στον ζωδιακό κύκλο και το δεύτερο από τα ζώδια της φωτιάς,  εκφράζοντας τις θετικές αρσενικές δυνάμεις της ημέρας. Τώρα η ‘’νεαρή ψυχή’’ κοιτάζει στον καθρέφτη, θαυμάζει τον εαυτό της και ευγενικά διατυπώνει το ρήμα της ‘’θέλω’’. Η Σανσκριτική ονομασία του Leo δηλαδή του λέοντος είναι simba.

O O’Donel Levy ήταν κιθαρίστας που έπαιξε jazz και funk την δεκαετία του 1970. Εδώ λοιπόν από τον δίσκο του Simba (1974) το τραγούδι “Sad Sad Simba”.

 

 

VIRGO ή MAIDEN (ΠΑΡΘΕΝΟΣ)

 

Έκτο ζώδιο κατά σειρά στον ζωδιακό κύκλο και το δεύτερο από τα ζώδια της γης, εκφράζοντας τις αρνητικές θηλυκές δυνάμεις της νύχτας. Η ώριμη αυτή ψυχή παίρνει την δεύτερη εμπειρία της περνώντας από το στοιχείο της γης. Η πρώτη ήταν αυτή που αισθάνθηκε περνώντας την πρώτη φορά από τον σταθερό Ταύρο.

Οι folk/rock Steeleye Span τραγούδησαν για τις τρεις maidens στο τραγούδι τους Drink Down the Moon”.

 

 

LIBRA (ΖΥΓΟΣ)

 

Έβδομο κατά σειρά ζώδιο στον ζωδιακό κύκλο και το δεύτερο από τα ζώδια του αέρα, εκφράζοντας τις θετικές δυνάμεις της ημέρας. Η ώριμη ψυχή σας παίρνει την δεύτερη εμπειρία της περνώντας μέσα από το στοιχείο του αέρα. Η πρώτη ήταν αυτή που αισθανθήκατε την πρώτη φορά περνώντας μέσα από τον μεταβλητό ζώδιο των Διδύμων, μόνο που αυτή την φορά είστε πιο ώριμοι και το αέρινο στοιχείο είναι παρορμητικό.

O Eddie Henderson παίζει το κομμάτι “Mars in Libra” από το άλμπουμ Realization (1973).

 

 

 

SCORPIO (ΣΚΟΡΠΙΟΣ)

 

Όγδοο κατά σειρά ζώδιο του ζωδιακού κύκλου και το δεύτερο από τα ζώδια του νερού εκφράζοντας τις αρνητικές θηλυκές δυνάμεις της νύχτας. Η ώριμη αυτή ψυχή παίρνει την δεύτερη εμπειρία της περνώντας μέσα από το στοιχείο του νερού. Η πρώτη ήταν αυτή που αισθάνθηκε την πρώτη φορά περνώντας μέσα από τον παρορμητικό έφηβο Καρκίνο, μόνο που αυτή την φορά είναι ώριμη και το υδάτινο στοιχείο είναι σταθερό.

Οι Shocking Blue στο “Scorpio’s Dance” του 1970.

 

Οι Grandmaster Flash & the Furious Five στο κομμάτι “Scorpio” (1982).

https://www.youtube.com/watch?v=B49chBviCe0

 

 

SAGITTARIUS (ΤΟΞΟΤΗΣ)

 

Ένατο κατά σειρά ζώδιο του ζωδιακού κύκλου και το τελευταίο από τα ζώδια της φωτιάς, εκφράζοντας τις θετικές αρσενικές δυνάμεις της ημέρας. Η ώριμη ψυχή σας παίρνει την τελευταία εμπειρία της περνώντας μέσα από το στοιχείο της φωτιάς. Στην συνείδηση του Τοξότη η ψυχή θα συμπεριλάβει τώρα τις προηγούμενες γνώσεις της για την εξέλιξή της, θα φιλοσοφεί, αλλά θα εξακολουθεί να είναι αβέβαιη για τις απαντήσεις στο αίνιγμα της ζωής.

O Shawn Phillips μας τραγουδάει το πολύ όμορφο κομμάτι “Song for Sagittarians” από το άλμπουμ Second Contribution (1970).

 

Αλλά και ο Eugene McDaniels με την μελιστάλαχτη φωνή το “Sagittarius Red” από το άλμπουμ του Outlaws (1970).

 

 

 

CAPRICORN (ΑΙΓΟΚΕΡΟΣ)

 

Δέκατο κατά σειρά ζώδιο του ζωδιακού κύκλου και το τελευταίο από τα ζώδια της γης εκφράζοντας τις αρνητικές αρσενικές δυνάμεις της Ημέρας. Η πρώτη ήταν αυτή που αισθάνθηκε την πρώτη φορά περνώντας μέσα από το σταθερό ζώδιο του Ταύρου, και η δεύτερη από τον μεταβλητό Παρθένο και αυτή την φορά στο παρορμητικό στοιχείο του Αιγόκερου. Στην συνείδηση του Αιγόκερου η ψυχή θα είναι βέβαιη για τις ικανότητές της, αλλά δεν αποζητά την δημόσια αναγνώριση, εφόσον αναγνωρίζει ότι η αρμονία πηγάζει από μέσα.

Από το 1971 ο Jon Lord με τη συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου και από το άλμπουμ Gemini Suite στο… “Capricorn”.

 

Από το 1974 ο soul/jazz keyboard player και συνθέτης George Duke μας φέρνει το “Capricorn” από το άλμπουμ του Faces In Reflection (1974).

 

O Kris Kristofferson το 1972 μας τραγουδάει “Jesus was a Capricorn”.

https://www.youtube.com/watch?v=t_q0phyM3rk

 

Επίσης οι BJH μας λένε το τραγούδι “Capricorn” από το άλμπουμ τους Eyes of the Universe (1979).

 

 

 

AQUARIUS (ΥΔΡΟΧΟΟΣ)

 

Ενδέκατο κατά σειρά ζώδιο του ζωδιακού κύκλου και το τελευταίο από τα ζώδια του αέρα, εκφράζοντας τις αρνητικές δυνάμεις της νύχτας. Η ώριμη αυτή ψυχή παίρνει την προ-τελευταία της εμπειρία περνώντας μέσα από το στοιχείο του πνεύματος. Στην συνείδηση του Υδροχόου η ψυχή θα συμπεριλάβει τώρα όλες τις προηγούμενες εγκόσμιες εμπειρίες για την εξέλιξή της και θα προχωρήσει με πνεύμα ελευθερίας και αλτρουισμού.

Τι πιο κλασικο άραγε? Φυσικά μιλάμε για το “Aquarius” των the Fifth Dimension.
Φτιαγμένο το 1969 για το rock musical “Hair” για τη ζωή των χίππυς και την σεξουαλική επανάσταση.

 

 

 

PISCES (ΙΧΘΥΕΣ)

 

Τελευταίο κατά σειρά ζώδιο του ζωδιακού κύκλου και το τρίτο από τα ζώδια του νερού εκφράζοντας τις θηλυκές αρνητικές δυνάμεις της νύχτας. Η πολύ ώριμη αυτή ψυχή παίρνει τώρα την τελευταία της εμπειρία περνώντας μέσα από το στοιχείο του νερού πρώτη ήταν αυτή που αισθάνθηκε την πρώτη φορά περνώντας μέσα από τον παρορμητικό έφηβο Καρκίνο και η δεύτερη μέσω από τον σταθερό εμπαθή Σκορπιό. Τώρα η φύση του είναι μεταβλητή και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες σχεδόν τις περιστάσεις.

Το 4ο άλμπουμ των Monkees το 1967 έχει τον τίτλο Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd. Αυτό προέκυψε από τα πραγματικά ζώδια των μελών του γκρουπ. Μόνο που επειδή ο David Jones (vocals) και ο Michael Nesmith (guitar) είχαν γενέθλια την ίδια μέρα και κοινό ζώδιο μπήκε το Jones στο τέλος για να ξεχωρίσουν τα 4 μέλη του γκρουπ.

 

Το “Danny’s Song” που γράφτηκε για την γέννηση του γιού του Kenny Loggins και μπήκε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1971 μιλάει για τον αστερισμό που θα ανήκει το παιδί.

 

Εδώ κλείνουμε τις  αναφορές μας στον ζωδιακό κύκλο με τον Curtis Mayfield να προσπαθεί να πει σε κάποιους που κοιτάζουν πολύ στον ουρανό (αστερισμούς) ότι τις περισσότερες φορές αυτό που ζητούν βρίσκεται μπροστά τους.

https://www.youtube.com/watch?v=vMMn_C0t-Zk

 

* Το ορχηστρικό “Taurus”  των Spirit, υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Jimmy Page για τη σύνθεση του δικού του “Stairway To Heaven”. Οι νεοεμφανιζόμενοι τότε Led Zeppelin άνοιγαν την συναυλία των Spirit σε κάποιο tour, οπότε είναι πολύ πιθανό ο Page να άκουσε το κομμάτι κι έτσι να το “χρησιμοποίησε” αργότερα.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%