Φοίβος Πιομπίνος

Εγκληματικά πολιτικά σφάλματα του Ελευθέριου Βενιζέλου (Α΄)

today30 Ιουλίου, 2013 5

Background
share close

Η Σάσων ή Σασώ στους αρχαίους χρόνους, Σαζένο στα ιταλικά και Σαζάνι στα αλβανικά, είναι ένα βραχώδες και άγονο νησί (έκτασης 4,5 τετρ. χλμ.) στη στρατηγικής σημασίας είσοδο των στενών του Οτράντο. Ανήκει γεωγραφικά στο αρχιπέλαγος των Διαποντίων νήσων, από τα οποία τα κυριότερα είναι: οι Οθωνοί, το Μαθράκι και η Ερείκουσα, νησάκια της ελληνικής επικράτειας βορείως της Κέρκυρας. Ιστορικά ανήκει αναπόσπαστα στο σύμπλεγμα των Ιονίων νήσων. Στους φιλόμουσους το νησάκι ετούτο  ενδέχεται να είναι γνωστό από την οπερέτα «Η πριγκήπισσα της Σασώνος» του Σπύρου-Φιλίσκου Σαμάρα(1861-1917), η οποία παρουσιάστηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας την 21η Μαϊου 1915.
Το 1864, με τη συνθήκη του Λονδίνου «περί παραχωρήσεως των Ιονίων νήσων στην Ελλάδα», σαφώς προκύπτει ότι και η Σάσων μεταβιβάζεται στην Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, για να μη μακρηγορούμε με όλο το ιστορικό της τύχης του νησιού, με τη νικηφόρο έκβαση για τη χώρα μας του Α’ Βαλκανικού πολέμου, ο αντιπλοίαρχος Κωνστ. Γεωργαντάς, κυβερνήτης του πολεμικού Πηνειός, ύψωσε την 8η  Νοεμβρίου 1912 την ελληνική σημαία στο νησί και εγκατέστησε 25 στρατιώτες υπό επιλοχία και 8 ναύτες με υποκελευστή.
Ωστόσο την 5 Μαϊου 1914, με τον υπ’ αριθ. 272 νόμο της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, η Σάσων παραχωρήθηκε ανεξήγητα στην Αλβανία. Το άρθρο 1 του εν λόγω νόμου αναφέρει: «Επιτρέπεται εις την Κυβέρνησιν η εις την αλβανικήν επικράτειαν παραχώρησις της νησίδος Σασώνος, ανηκούσης τω ελληνικώ Βασιλείω δυνάμει του 2ου άρθρου της περί παραχωρήσεως των Ιονίων νήσων συνθήκης του Λονδίνου της 17/29 Μαρτίου 1864».
Εικάζεται πως ο Βενιζέλος πιέστηκε από τη Γαλλία για να εκδώσει αυτόν το νόμο. Παντως    ο νόμος 272 ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με σφοδρές αντιδράσεις και κυρώθηκε στις 9 Μαϊου 1914 από τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο. Στις 2 Ιουλίου 1914 η ελληνική ναυτική δύναμη απέπλευσε για την Κέρκυρα, υποστέλλοντας τη σημαία μας. Στη Σάσωνα  απέμειναν 15 οικογένειες Ελληνοβλάχων βοσκών, που έκλαιγαν βαστώντας στα χέρια την ελληνική σημαία. Στις 16 Ιουλίου του ιδίου έτους σφαγιάστηκαν όλοι τους από τους Αλβανούς, στους οποίους είχε παραχωρηθεί το νησί.
Παραδίδουμε στην κρίση της ιστορίας το Υπουργικό Συμβούλιο που ευθύνεται για την ψήφιση του προδοτικού νόμου. Ο Πρόεδρος Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα μέλη: Γεώργιος Στρέιτ, Αλέξανδρος Διομήδης, Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, Κωνσταντίνος Δεμερτζής, Εμμανουήλ  Ρέπουλης, Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Ιωάννης Τσιριμώκος.
΄Ετσι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέρασε στην ιστορία ως ο μοναδικός έλληνας πρωθυπουργός που παραχώρησε έδαφος της ελληνικής επικράτειας στους ξένους.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%