Φοίβος Πιομπίνος

Ελληνικές αρχαιότητες στο Μουσείο του Λούβρο (Β’)

today20 Μαρτίου, 2017

Background
share close

Συνεχίζω την άντληση πληροφοριών για τις ελληνικές αρχαιότητες που εκτίθενται στο Λούβρο από το πόνημα του Jean Charbonneaux, La Sculpture grecque et romaine  au Musée du Louvre, Éditions des Musées Nationaux, Paris 1963, σελ. 281.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύ θόρυβος –και δικαίως-  για την επιστροφή των κλεμμένων από τον λόρδο Ελγίνο (Elgin, 1766-1841) γλυπτών του Παρθενώνα.  Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι γλυπτά από τη διακόσμηση του Παρθενώνα  -κλεμμένα βέβαια κι αυτά-  υπάρχουν και στο Λούβρο και μάλιστα κοσμούν πλέον την ιδιαίτερη Αίθουσα του Παρθενώνα (Salle du Parthénon); Αυτά είναι:

  • μία μετόπη (ύψους 1,35 μ. – μήκους 1,41 μ.) προερχόμενη από τη νότια πλευρά. Φιλοτεχνήθηκε σε πεντελικό μάρμαρο γύρω στο 440-447 π.Χ., παριστάνει έναν Κένταυρο που απάγει μια γυναίκα Λαπίθη και αποτελεί μέρος «Κενταυρομαχίας». Σημειωτέον ότι το κεφάλι του Κενταύρου έχει εξαφανιστεί, ενώ το δεξί χέρι  βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης,
  • μία έντονα ρεαλιστική κεφαλή Λαπίθου, αποσπασμένη από άλλη μετόπη της ίδιας πλευράς,
  • μία πλάκα (ύψους 0,96 μ. – μήκους 2,07 μ.), φιλοτεχνημένη σε πεντελικό μάρμαρο,στο οποίο διασώζονται ίχνη χρώματος. Χρονολογείται το 447-438 π.χ. και θεωρείται έργο του Φειδία. Αποτελούσε τμήμα της ζωφόρου της ανατολικής πρόσοψης, στην οποία εικονίζονται νεαρές παρθένες, αναφερόμενες ως οι «Εργαστίνες», δηλαδή οι υφάντρες  του πέπλου της Αθηνά, να συμμετέχουν στην πομπή των Παναθηναίων,
  • μία σπάνιας κομψότητας κεφαλή ιππέα της βορεινής ζωφόρου καί τέλος
  • μία γυναικεία κεφαλή, ύψους 0,40 μ., προερχόμενη από ένα από τα αετώματα του ναού, φιλοτεχνημένη σε πεντελικό μάρμαρο. Είναι πιθανόν η κεφαλή της Νίκης και χρονολογείται το 448-432 π.Χ.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%