Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΙΑ’): αμφίσημες ονομασίες ψαριών

today2 Αυγούστου, 2013 1

Background
share close

Η γλώσσα είναι, εκτός των άλλων, ένα μικρού μεγέθους ψάρι με χαρακτηριστικό αγκιστροειδές ρύγχος, που αλιεύεται για το άπαχο, εύπεπτο και νόστιμο κρέας του.
Η γόπα είναι, εκτός από το τμήμα του τσιγάρου που μένει ακάπνιστο, ένα ψάρι με επίμηκες σώμα, που συναντάται στις εύκρατες θάλασσες και αλιεύεται πολύ, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, για την εύγευστη σάρκα του.
Η δράκαινα είναι ο θηλυκός δράκος, αλλά και ένα ψάρι με μικρό πτερύγιο, που φέρει δηλητηριώδη αγκάθια και του οποίου το δάγκωμα προκαλεί μεγάλο πόνο και αιμορραγία.
Καπόνι λέγεται ο ευνουχισμένος κόκορας, αλλά κι ένα εδώδιμο ψάρι με σώμα ατρακτοειδές, μεγάλο κεφάλι, μικρά σκληρά λέπια, χρώμα κοκκινωπό με βαθιά πρασινογάλαζη απόχρωση, μουστάκια και δύο μεγάλα πλαϊνά πτερύγια.
Το κυδώνι είναι ο γνωστός καρπός, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γενικότερα στη μαγειρική. ΄Ετσι λέγεται κοινώς και ένα οστρακοειδές μαλάκιο, ένα είδος αχηβάδας.
Η μουρμούρα είναι, εκτός των άλλων, ένα ψάρι που απαντά στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, έχει επίμηκες σχήμα, ρύγχος μυτερό, παχιά χείλη και μικρά μάτια τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι, και ζει στους λασπώδεις και αμμώδεις βυθούς κοντά σε όρμους, λιμάνια ή παράκτια έλη.
Το μπαρμπούνι είναι ένα ψάρι με κόκκινο χρώμα, και μουστάκια, που αλιεύεται κυρίως για το ιδιαίτερα εύγευστο κρέας του. Μπαρμπούνια όμως ονομάζουν επίσης μια ποικιλία φασολιών με πλατείς και λείους λοβούς, και ασπροκόκκικο χρώμα.
Το σελάχι, εκτός από τη δερμάτινη ζώνη στην οποία τοποθετούσαν τα όπλα τους οι φουστανελοφόροι, είναι ένα ψάρι με πεπλατυμένο στη ράχη και την κοιλιά σώμα, πλακοειδή λέπια, μεγάλη ουρά σαν μαστίγιο που φέρει μερικές φορές δηλητηριώδες αγκάθι. Κολυμπά γρήγορα και συνήθως κινείται σε αμμώδεις και λασπώδεις βυθούς.
Ο τόννος είναι ένα ψάρι με σώμα μεγάλο και παχύ, σχήμα ατρακτοειδές, χρώμα σκούρο μπλε στη ράχη και σταχτί στην κοιλιά, που ζει κυρίως στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό και το κρέας του είναι πολύ νόστιμο.
Ο χάνος, εκτός από μογγόλος μονάρχης ή ανώτατος αξιωματούχος (κυβερνήτης, έπαρχος), ευγενής ή γαιοκτήμονας σε πολλές ισλαμικές κοινωνίες, είναι ένα θαλάσσιο ψάρι που μοιάζει πολύ με την πέρκα, έχει καστανό και λευκό χρώμα, μικρά λέπια, ουρά στρογγυλεμένη προς τα μέσα και συγγενεύει με τον ροφό, τη σφυρίδα, το λαβράκι κ.λπ. Η λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά για τον ανόητο άνθρωπο.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%