Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΝΒ’): τα ρήματα «παριστώ», «παριστάνω», «παρασταίνω» και «παρίσταμαι»

today23 Μαρτίου, 2014

Background
share close

Τα ρήματα παριστάνω και παριστώ διαφέρουν σημασιολογικά από το ρήμα παρίσταμαι.

Το ρήμα παρίσταμαι σημαίνει 1. «είμαι παρών, παρευρίσκομαι κάπου: στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας / στην πρεμιέρα της όπερας παρέστησαν πάμπολλοι καλλιτέχνες  2. ΝΟΜ είμαι παρών σε δίκη ως συνήγορος κάποιου.

Το ρήμα παριστάνω σημαίνει 1. αποδίδω κάτι με εικόνα, σχέδιο, χαρακτικό, γλυπτό κ.λπ., απεικονίζω: η εικόνα του Μουσείου Μπενάκη που παριστάνει τον Ευαγγελιστή Λουκά να ζωγραφίζει την Παναγία αποδίδεται στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο 2. (για ηθοποιούς) υποδύομαι θεατρικό ρόλο: στην κινηματογραφική ταινία «Φαίδρα» η Μελίνα Μερκούρη υποδύεται τη σύζυγο ενός μεγαλοεφοπλιστή 3. (μτφ) υποκρίνομαι πως είμαι κάτι, εμφανίζομαι ως κάτι που δεν είμαι: παριστάνει την αγνή παρθένα  4. εκδηλώνω ορισμένη συμπεριφορά (με τρόπο επιδεικτικό και ενοχλητικό για τους άλλους), επιδιώκω να φαίνομαι ως κάτι:  παριστάνει τον μεγάλο γυναικοκατακτητή.

Το ρήμα παριστώ είναι λογιότερος τύπος και το ρήμα παρασταίνω δημοτικότερος τύπος του ρήματος παριστάνω και χρησιμοποιούνται παράλληλα με την ίδια σημασία.

Συχνά χρησιμοποιείται και το σύνθετο του ρήματος παριστάνω με την πρόθεση ανά, το αναπαριστάνω, που επίσης εμφανίζει τύπους αναπαριστώ και αναπαρισταίνω.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%