Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΣΝΣΤ’): τα ρήματα τιθασεύω, τρίβομαι, τσακώνω και τυχαίνει

today21 Ιανουαρίου, 2018

Background
share close

    Το ρήμα τιθασεύω σπάνια απαντάται στην παθητική φωνή, δηλαδή το τιθασεύομαι.

Του ρήματος τρίβομαι είναι εύχρηστη η λόγια μετοχή του τετριμμένος ως επίθετο υπό την έννοια του κοινού, του κοινότοπου (π.χ. το θέμα της διάλεξής του ήταν τετριμμένο και φυσικά αδιάφορο  / η υπόθεση του μυθιστορήματός του ξεφεύγει από τα τετριμμένα).

Η έννοια του ρήματος τσακώνω διαφοροποιείται από την ενεργητική στην παθητική του φωνή. Το  τσακώνω σημαίνει πιάνω, συλλαμβάνω κάποιον (π.χ. τον τσάκωναν τη στιγμή που ξάφριζε το πορτοφόλι του διπλανού του), ενώ το τσακώνομαι σημαίνει καβγαδίζω, μαλώνω με κάποιον (π.χ. τα δύο σόγια τσακώθηκαν και διέλυσαν τον αρραβώνα των παιδιών τους / η νύφη τσακώθηκε με την πεθερά της).

Του ρήματος τυχαίνει η λόγια μετοχή αορίστου έχει επιβιώσει 1. ως επίρρημα με την έννοια του ίσως, του κατά τύχη (π.χ. αν τυχόν το ξεχάσω, θύμησέ μου το το πρωί) και του μήπως (π.χ. πρόσεχε μην τυχόν και  σπάσεις το βάζο κατά τη μεταφορά του) 2. ως επίθετο με την έννοια του πιθανού, του ενδεχομένου (π.χ. το τυχόν έλλειμμα  των κρατικών εσόδων  θα καλυφθεί με νέα φορολόγηση)  ή σε εκφράσεις όπως ο πρώτος τυχών υπό την έννοια «ο καθένας, ο ασήμαντος, ο χωρίς ιδαίτερη αξία» (π.χ. αποφάσισε να δοθεί ερωτικά στον πρώτο τυχόντα).

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος     piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%