Φοίβος Πιομπίνος

Ο κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

today5 Οκτωβρίου, 2014

Background
share close

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει  μαζί με άλλες χώρες τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2007  δεν έχει καταχωρηθεί κανένα ελληνικό μνημείο ή αρχαιολογικός χώρος στον σχετικό κατάλογο του εν λόγω Παγκόσμιου Οργανισμού. Τις προάλλες πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο Τύπο πως η Ελλάδα υπέβαλε επιτέλους  φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κατάπληξη προκαλεί επί του προκειμένου η πληροφορία, την οποία μας παρέχει ο κ. Νίκος Βατόπουλος στην Καθημερινή, ότι στον εν λόγω κατάλογο η Ελλάδα, που βρίθει αξιολογότατων και μοναδικών μνημείων από όλες κυριολεκτικά τις ιστορικές περιόδους, εμφανίζεται με δεκαεπτά μόνο μνημεία, ενώ, ενδεικτικά, η Ελβετία με έντεκα, η Βουλγαρία με οκτώ, η Τουρκία με δεκατρία και η Σλοβακία με επτά. Δεδομένου του αφάνταστου πλούτου της Ελλάδας σε μνημεία, είναι το λιγότερο γελοίο να εμφανίζεται μόνο με διπλάσια μνημεία από τη Σλοβακία, η οποία προξενεί κατάπληξη πού τα ξετρύπωσε τα επτά μνημεία της παγκόσμιας (!) κληρονομιάς. Από το ίδιο άρθρο αντλούμε την πληροφορία σχετικά με τον αριθμό των μνημείων που προτίθεται μια χώρα να προτείνει  για την ένταξή τους στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. H Ελλάδα έχει μόνο οκτώ υποψηφιότητες έναντι δεκατεσσάρων της Βουλγαρίας, τριάντα πέντε της Τουρκίας και σαράντα της Ιταλίας. Αναρωτιέται, λοιπόν, εύλογα κανείς τι πράττει περί τούτου το Υπουργείο Πολιτισμού. Μπορεί τα κονδύλια να σπανίζουν σε μιαν εποχή οικονομικής κρίσης, όμως υπάρχουν  πάμπολλες δραστηριότητες, κυρίως θεσμικού  πλαισίου, οι οποίες δεν απαιτούν χρήματα και τις οποίες μπορεί κάλλιστα να διεκπεραιώσει  το Υπουργείο Πολιτισμού, αρκεί βέβαια να υπάρχει η βούληση και η καλή διάθεση περί τούτου.

Πληροφοριακά παραθέτουμε τα ελληνικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με την ημερομηνία καταχώρησής τους:

-1986 Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες

-1987 Δελφοί, Ακρόπολη Αθηνών

-1988 ΄Αγιον  ΄Ορος, Μετέωρα, Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, Επίδαυρος, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

-1989 Ολυμπία, Μυστράς

-1990 Δήλος, Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου

-1992 Πυθαγόρειο Σάμου

-1996 Βεργίνα

-1999 Μυκήνες και Τίρυνθα, Χώρα Πάτμου, Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου, Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου

-2007 Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απουσία από τον ως άνω κατάλογο του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, της ΄Υδρας, της Μονεμβασιάς, της Κνωσού και της Φαιστού, της Δωδώνης, του Δίου, της Οίας και του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, της Λίνδου στη Ρόδο, των Βυζαντινών μνημείων της Καστοριάς, των Ζαγοροχωρίων κ.ά.

 

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος  piombinos.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%