Φοίβος Πιομπίνος

Ο ολέθριος ρόλος των Ιταλών στη σύγχρονη Ελλάδα (Δ’)

today26 Μαΐου, 2015

Background
share close

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον μοιραίο ρόλο που διαδραμάτισε η Ιταλία στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Στις 7 Δεκεμβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε αρχικά την Κορυτσά και στις 16 Μαρτίου 1913 εισήλθε στο Αργυρόκαστρο και στις 19 Μαρτίου 1913 στο Τεπελένι. Όμως με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913), το οποίο απετέλεσε διακοίνωση της απόφασης των Μεγάλων Δυνάμεων, υπό τις πιέσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας, προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων, το σύνολο της Βορείου Ηπείρου επεδικάστηκε και παραχωρήθηκε τελικά από τη νικήτρια Ελλάδα στην Αλβανία. Εξάλλου, υπεγράφη και ιταλοαλβανική συμφωνία, με την οποία ενισχύθηκε το νεοσύστατο αλβανικό κράτος και εντάχθηκε στην Κοινωνία των Εθνών. Βλέπετε, η Ιταλία θεωρούσε ανέκαθεν την Αλβανία προτεκτοράτο της και ως εκ τούτου υπέβλεπε την παρουσία της Ελλάδας στη Βόρειο ΄Ηπειρο, η οποία είχε ωστόσο ιστορικά ερείσματα και εθνικά δίκαια συμφέροντα στην εν λόγω περιοχή.
Με την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, ο ελληνικός στρατός εισήλθε στις 27 Οκτωβρίου 1914 για δεύτερη φορά στη Βόρειο ΄Ηπειρο. Τότε και η Ιταλία, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση, κατέλαβε την Αυλώνα, όπου όμως δεν ζούσαν Ιταλοί, όπως ζούσαν από αιώνες ΄Ελληνες στη Βόρειο ‘ Ηπειρο. Στην περίοδο μάλιστα του εθνικού Διχασμού μας, η Ιταλία επωφελήθηκε και κατέλαβε ολόκληρη την Ηπειρο μέχρι και τα Ιωάννινα.
Το 1939 η Ιταλία κατέλαβε αμαχητί την Αλβανία και τον επόμενο χρόνο επεχείρησε να εισβάλει μέσω αυτής στην Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός προέλασε νικηφόρα και εισήλθε, αμυνόμενος, για τρίτη φορά στη Βόρειο ΄Ηπειρο. ‘Ομως τον Απρίλιο 1941, με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, οι Ιταλοί επέστρεψαν στην Βόρειο ΄Ηπειρο. Σημειωτέον ότι δεν ήταν στην άμεση προτεραιότητα του Χίτλερ να εισβάλει στην Ελλάδα. Ο Χίτλερ εξαναγκάστηκε τρόπον τινα να επιτεθεί στη χώρα μας λόγω της συμμαχίας που είχε συνάψει με τον ταπεινωμένο από την ελληνική αντίσταση Μουσολίνι. Οι Ιταλοί συμπεριφέρθηκαν στους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου με αφάνταστη αγριότητα όπως άλλωστε και οι Γερμανοί αργότερα. Τότε κάηκαν πάνω από 6.200 σπίτια και εκτελέστηκαν 1.700 ΄Ελληνες. Αυτά φαίνεται πως αποφάσισε, εθελοτυφλώντας, να τα αγνοεί ο γνωστός αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, προστατευόμενος του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα και τώρα εμφανιζόμενος ως αντιφρονών. Γι’ αυτό παρουσιάζει τους ΄Ελληνες ως κατακτητές, ενώ αποσιωπά σκοπίμως την ιταλική κατοχή.

Φοίβος Ι. Πιομπίνος piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%