Φοίβος Πιομπίνος

Ορθογραφικά (ΚΣΤ’): περί ηπείρων και της Ηπείρου

today29 Νοεμβρίου, 2013

Background
share close

    ΄Ηπειρος καλείται το ορεινό γεωγραφικό διαμέρισμα της ΒΔ. Ελλάδας, που περιλαμβάνει τους νομούς ΄Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Κατά την Αρχαιότητα εκτεινόταν από τον Αμβρακικό Κόλπο μέχρι την Ιλλυρία, περιελάμβανε τη σημερινή Ν. Αλβανία, ή αλλιώτικα την υπόδουλη Βόρεια ΄Ηπειρο, και συνόρευε στα ανατολικά με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Στα βυζαντινά χρόνια αποτελούσε το ομώνυμο ανεξάρτητο Δεσποτάτο που ιδρύθηκε από τον βυζαντινό άρχοντα Μιχαήλ ΄Αγγελο Δούκα Κομνηνό μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους δυτικούς σταυροφόρους το 1204 και τον επακόλουθο κατακερματισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

΄Ηπειρος καλείται καθεμιά από τις έξι μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της Γης, που συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερες από μία χώρες (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική, Ωκεανία και Ανταρκτική). Επίσης ήπειρος καλείται η στερεά γη, η στεριά, η ξηρά, κατ’ αντιδιαστολή προς τη θάλασσα.

Επομένως γράφουμε ΄Ηπειρος με κεφαλαίο ήτα, καθότι κύριο όνομα, όποτε αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, και ήπειρος με πεζό ήτα, όποτε αναφερόμαστε στις γεωγραφικές περιοχές της Γης, εξ ου λ.χ. οι φράσεις: μαύρη ήπειρος εννοώντας την Αφρική ή γηραιά ήπειρος υπονοώντας την Ευρώπη.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos blogspot.com

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%