Φοίβος Πιομπίνος

Περί των αλβανών οικονομικών λαθρομεταναστών

today22 Απριλίου, 2018

Background
share close

Θυμώνω πολύ όταν κάποιοι ανεγκέφαλοι «προοδευτικοί» διανοούμενοι συγκρίνουν τους μετανάστες, στη συντριπτική πλειoνότητά τους  Αλβανούς, κυρίως κατά το πρώτο μεταναστευτικό παλιρροιακό κύμα, που κατέκλυσαν παράνομα τη χώρα μας, με τους ΄Ελληνες μετανάστες, τους γνωστούς Γκασταρμπάιτερ (Gastarbeiter), οι οποίοι πήγαν στη Γερμανία νομότυπα και ελεγχόμενα  κατά τη δεκαετία του ’50 και τους οποίους οι Γερμανοί θεωρούσαν προσωρινούς φιλοξενούμενους (Gast)  εργάτες (Arbeiter).

Μετά την αιμορραγία που προέκυψε στη χώρα μας από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον επακολουθείσαντα  Εμφύλιο, ανέχεια, ανεργία και κοινωνική ανασφάλεια κυρίευσαν την ελληνική ύπαιθρο. Σε ολόκληρη τη δεκαετία του ’50 οι νέοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα ρημαγμένα χωριά τους και να κατακλύζουν τα αστικά κέντρα (εσωτερική μετανάστευση) ή να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. ΄Ηταν, βλέπετε, η υπέροχη προοπτική ενός λαμπρού μέλλοντος που τους άνοιγε η χώρα τους που  ωθούσε τα ελληνικά νιάτα να μεταναστεύουν μαζικά (!) Τα χρόνια εκείνα, προσπαθώντας η Γερμανία να αναγεννηθεί από τις στάχτες της συντριβής της, άνοιξε τις πόρτες της για την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τον ευρωπαϊκό Νότο. Από το 1958 η Γερμανία είχε προτείνει την εγκατάσταση γερμανικών εργοστασίων στην Ελλάδα με την υποχρέωση της αποκλειστικής απασχόλησης Ελλήνων. Ωστόσο η Ελλάδα επέλεξε να θυσιάσει την εκβιομηχάνιση της χώρας στο βωμό των συναλλαγματικών εμβασμάτων που θα της έστελναν οι μετανάστες.  ‘Ετσι το 1960 υπογράφτηκε ελληνογερμανική συμφωνία «Περί απασχολήσεως εργατών στη Γερμανία», βάσει της οποίας η Ελλάδα ξεπούλησε το πλέον παραγωγικό δυναμικό της. «Το μεταναστευτικόν είναι ευλογία Θεού δια τον τόπον» ήταν μία από τις ιστορικές  ανοησίες που είχε κατά καιρούς δηλώσει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Γεγονός πάντως είναι ότι το μεταναστευτικό  συνετέλεσε δραματικά στην ερημοποίηση πολλών ελληνικών χωριών κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Το βέβαιο επίσης είναι πως όλοι οι μετανάστες από τον Νότο συνετέλεσαν τα μάλα στην αλματώδη, τεράστια οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας

΄Ολοι οι έλληνες εργάτες μετανάστευσαν με συμβόλαια εργασίας για συγκεκριμένους εργασιακούς προορισμούς κι αφού προηγουμένως είχαν περάσει στην Ελλάδα από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις από γερμανούς γιατρούς:  μετρήσεις μυών, ακτινογραφίες θώρακος, εξετάσεις ούρων, οδοντιατρικοί έλεγχοι κ.λπ. Ο στόχος ήταν, όπως στα σκλαβοπάζαρα ή στα ζωοπάζαρα, η επιλογή καλού ανθρώπινου υλικού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική επιλογή τους ήταν επίσης να διέθεταν το περίφημο «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων», δηλαδή να μην ήταν δηλωμένοι αριστεροί. Η αναχώρηση γινόταν από τον Πειραιά με το σαπιοκάραβο «Κολοκοτρώνης», που τους μετέφερε μέχρι το Πρίντεζι, όπου στοιβάζονταν σαν τα ζώα σε τρένα με τελικό προορισμό ύστερα από  πολύωρο, πολυπαθές ταξίδι τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου. Από εκεί στέλνονταν  στα διάφορα εργοστάσια και ανθρακωρυχεία της Γερμανίας, οι γυναίκες κατά προτίμηση σε κλωστοϋφαντουργεία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών ειδών, επειδή έχουν λεπτότερα δάχτυλα. Στο ξεκίνημά τους ζούσαν ανά 4-8 άτομα  σε παραπήγματα (Heim), πολλά από τα οποία είχαν υπάρξει παράγκες  κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, χωρίς φως, νερό, θέρμανση, σε εστίες χωρισμένες ανά φύλο, ακόμα και για τα αντρόγυνα. ΄Ετσι βρίσκονταν υπό συνεχή έλεγχο. Ο κάθε εργάτης είχε ένα κρεβάτι σε κουκέτα και διέθετε ένα ντουλάπι με κλειδί, μία καρέκλα και μία θέση στα γεύματα. Σε μερικές περιπτώσεις για τη στέγαση των μεταναστών χρησιμοποιούνταν και τα παλαιά στρατόπεδα συγκεντρώσεως που είχαν ξεμείνει έρημα. Τότε οι αιχμάλωτοι, τώρα οι εργάτες (!). Κάποιοι πιο τυχεροί ζούσαν σε παραπήγματα μέσα στο χώρο των εργοστασίων με κοινή τουαλέτα ανά πέντε οικογένειες.

Το πρώτο μεταναστευτικό κύμα περιέλαβε 400.000 τεμάχια ή κομμάτια (Stück) όπως αποκαλούσαν οι γερμανοί εργοδότες τους μετανάστες. Σημειωτέον ότι από το 1960 ώς το 1973, οπότε η Γερμανία πάγωσε τις συμβάσεις,  η χώρα δέχθηκε 623.000 μετανάστες. Τελικά όμως υπολογίζεται πώς πέρασαν 1,5 εκατομμύρια μετανάστες από τη Γερμανία. Προκειμένου να εισπράξουν διάφορα πριμ, οι ΄Ελληνες ξεπέρασαν όλα τα πλαφόν παραγωγικότητας, προκαλώντας την αντιπάθεια των γερμανών συναδέλφων τους, που εκ προοιμίου τους αντιμετώπιζαν περιφρονητικότατα. ΄Ομως δεν επέδειξαν ποτέ καμία παραβατική συμπεριφορά, δεν δημιούργησαν ποτέ κανενός είδους έκτροπα, ενώ διακρίθηκαν για την εργατικότητά τους και γρήγορα μπόρεσαν να νοικοκυρευτούν και να προσαρμοστούν στη νέα κοινωνική πραγματικότητά τους. Σήμερα οι ΄Ελληνες της Γερμανίας υπολογίζονται στούς 300.000, οι δε σύγχρονοι μετανάστες δεν είναι πιά άνθρωποι της υπαίθρου αλλά επιστήμονες, νοσηλευτές και εξειδικευμένα άτομα. Σημειωτέον ότι  από το 2009 ώς το 2013 μετανάστευσαν άνω των 230.000 Ελλήνων σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Απεναντίας οι Αλβανοί, μετά την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα και το άνοιγμα όλων των αλβανικών φυλακών και ασύλων λόγω δυσπραγίας της χώρας, εισέβαλαν κυριολεκτικά στην Ελλάδα παράνομα, κατέκλυσαν πόλεις και χωριά,  καταπατώντας τα πάντα και τους πάντες  και εκτινάσσοντας  τους δείκτες εγκληματικότητας στα ύψη. ΄Ηρθαν μεν παράνομα στη χώρα μας, αλλά δεν παύουν να έχουν απαιτήσεις, που δεν φαντάζομαι να τις ικανοποιεί η Αλβανία στους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που εισβάλλουν σ’ αυτήν. Παραπονούνται για την εκμετάλλευση από τους έλληνες εργοδότες τους, την οποία κάποιοι ενδεχομένως να υφίστανται, αλλά που δεν είναι εν τέλει υποχρεωμένοι να την αποδέχονται, αφού δεν προσελήφθηκαν με το ζόρι και μπορούν όποτε θέλουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά που δεν τους ικανοποιεί · κι όμως δεν παραιτούνται για να επιστρέψουν στον «ειδυλλιακό»  τόπο τους παρά εξακολουθούν να μέμφονται και πολλοί μάλιστα να εχθρεύονται  τη χώρα που τους τρέφει. Γιατί δεν είναι λίγοι οι Αλβανοί που τρέφουν ανθελληνικά συναισθήματα έναντι της χώρας που εν πάση περιπτώσει τους ανέχεται. Και πάντως οι συνθήκες διαβίωσής τους πόρρω απέχουν από τις άθλιες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι έλληνες συμβασιούχοι, νόμιμοι μετανάστες στη Γερμανία.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%