Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Γεράκης;

today27 Νοεμβρίου, 2016

Background
share close

Ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης (Αργοστόλι 1647-Αγιουτάγια 1688), γνωστότερος στην ξένη βιβλιογραφία ως  Constantine Faulcon, υπήρξε πρωθυπουργός και αντιβασιλέας του Σιάμ (σημ. Ταϊλάνδης).

Καταγόταν από οικογένεια ευπατριδών. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στη γενέτειρά του την Κεφαλονιά. Κατά μία εκδοχή, το 1660 έφυγε εν αγνοία των γονιών του με αγγλικό πλοίο και ρίχθηκε σε περιπετειώδη βίο. Υπήρξε πολύγλωσσος· μιλούσε ευχερώς τις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και κάποιες ασιατικές. Φαίνεται ότι σπούδασε φυσική ιστορία. ΄Υστερα από περιπέτειες στην Κίνα και την Ιαπωνία  κατέληξε στο Σιάμ, όπου απέσπασε το θαυμασμό των πάντων. Τα χρόνια εκείνα ο βασιλιάς του Σιάμ, θεωρούμενος ως ενσάρκωση του Βούδα, κυβερνούσε ως απόλυτος άρχοντας. ΄Εχοντας την εύνοια του βασιλιά που τον έχρισε πρωθυπουργό και αντιβασιλέα του, ο Κωνσταντίνος Γεράκης προστάτευσε τους ιεραποστόλους που μετέβαιναν στο Σιάμ για τη διάδοση του Χριστιανισμού, αλλά και επεδίωκαν την εμπορική διείσδυση στη χώρα αυτή.

΄Ηδη από το 1545 οι Πορτογάλοι είχαν αρχίσει να διαδίδουν τον Χριστιανισμό· τους διαδέχθηκαν οι Ολλανδοί και τέλος οι Γάλλοι την εποχή που ο Γεράκης διατελούσε πρωθυπουργός του Σιάμ και προσπαθούσε να εισαγάγει στη χώρα τα νεότερα διοικητικά συστήματα και τον  ευρωπαϊκό πολιτισμό. Οι Τούρκοι ασκούσαν το εμπόριο και απομυζούσαν τον σιαμέζικο λαό. Ο Γερακάρης που επιζήτησε να χειραφετήσει τον λαό και να  αναπτύξει σε αυτόν αυτοτελή εθνική οικονομία, θεωρούσε πως οι μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε θετικά αποτελέσματα εφόσον δεν διαδιδόταν ο Χριστιανισμός και δεν συνδεόταν το Σιάμ εμπορικά με την Ευρώπη. Με την εύνοια του βασιλιά, ο Γεράκης άρχισε, λοιπόν, να συνάπτει σχέσεις με τη Γαλλία του Λουδοβίκου ΙΔ’ και βοήθησε τη διείσδυση των Γάλλων στο Σιάμ εις βάρος  των Πορτογάλων και των Ολλανδών. Αυτοί, αντιδρώντας στη φιλογαλλική πολιτική του Γεράκη, προκάλεσαν, με την υποκίνηση σιαμέζων αξιωματούχων, δύο επαναστάσεις. Επακολούθησαν ανήκουστες σφαγές, ο βασιλιάς συνελήφθη, ο γαλλικός στρατός σφαγιάστηκε και ο Γεράκης  συνελήφθη κι αυτός. Επακολούθησε η εξολόθρευση του βασιλικού οίκου και ο Γεράκης θανατώθηκε μαζί με την εκχριστιανισθείσα σύζυγό του, κόρη σιαμέζων μεγιστάνων, και τον μονοετή γιο του Γεράσιμο, ύστερα από βασανιστήρια.  ΄Ετσι καταλύθηκε εντελώς η γαλλική επιρροή στο Σιάμ,  αποκόπηκε δε η διάδοση του Χριστιανισμού μολονότι επεκράτησαν οι Ολλανδοί, οι οποίοι ενδιαφέρονταν μάλλον για το εμπόριο.Τελικά όμως εκδιώχθηκαν όλοι οι ξένοι από τους εθνικιστές.  Ο Κωνσταντίνος Γεράκης πέρασε στην ιστορία λόγω των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλε για την εισαγωγή του Χριστιανισμού στο Σιάμ.

 

Φοίβος  Ι. Πιομπίνος   piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%