Φοίβος Πιομπίνος

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μελισσηνός;

today20 Δεκεμβρίου, 2016

Background
share close

Ο Κεφαλονίτης Πέτρος Μελισσηνός (Κεφαλονιά 1726-Πετρούπολη 1797) υπήρξε γόνος οικογένειας με βυζαντινή καταγωγή, γιος ιατρού. Σε νεαρή ηλικία έφυγε από τη γενέτειρά του για σπουδές στην Ιταλία. Το 1746, την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, έφτασε στη Ρωσία από τη Βενετία. Με πολύ καλές γνώσεις της ιταλικής, γαλλικής, γερμανικής, ρωσικής και αγγλικής γλώσσας γρήγορα κατάφερε να σταδιοδρομήσει στον αυτοκρατορικό στρατό. Λόγω της ευρείας μόρφωσής του και της αγάπης του για το γαλλικό θέατρο, συγκρότησε ως Pierre de Mellisino έναν από τους πρώτους θεατρικούς θιάσους της Ρωσίας. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του ρωσικού θεάτρου. Με δική του προτροπή, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη η Μεγάλη έκτισε θέατρο στα ανάκτορα.

Στην έναρξη του πρώτου Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-1774) ήταν ήδη συνταγματάρχης, διοικητής της 1ης στρατιάς. Το 1770 έλαβε το βαθμό του υποστρατήγου. Μεγάλη υπήρξε η συνεισφορά του στις νίκες στο Χοτίν, στο Λάργκο και στο Καγκούλ και απέκτησε τη φήμη ως ενός από τους καλύτερους πυροβολητές της εποχής του. Το 1782 έλαβε το βαθμό του στρατηγού και το 1783 διορίστηκε διευθυντής της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού και Πυροβολικού του Μοζάισκ και αργότερα υπηρέτησε ως ανώτερο στέλεχοςτου Στρατιωτικού Διοικητικού Συμβουλίου του κράτους. Το 1796 έγινε επικεφαλής όλου του ρωσικού πυροβολικού.

Ο Πέτρος Μελισσηνός βοήθησε τον επίσης Κεφαλονίτη Μαρίνο Χαρμπούρη (1729-1782) να διοριστεί αξιωματικός στο Σώμα Μηχανικών της Αικατερίνης της Μεγάλης και τον πρότεινε να αναλάβει το τιτάνειο έργο της μεταφοράς από βαλτώδη περιοχή της Φινλανδίας σε κεντρική πλατεία της Πετρούπολης του υπερμεγέθους βράχου, πάνω στον οποίο στήθηκε ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Πέτρου. Εξάλλου, ο Πέτρος  Μελισσηνός  ίδρυσε στην Πετρούπολη την «Ελληνική Φιλαδελφική Εταιρεία», που θα μπορούσε να πει κάποιος πώς ήταν ο πρόδρομος της «Φιλικής Εταιρείας».

Ο γιος του Αλέξης Μελισσηνός (1759-1813) διέπρεψε ως ρώσος στρατιωτικός της εποχής των Ναπολεόντειων πολέμων και έφτασε στο βαθμό του υποστρατήγου  του ιππικού.

 

Φοίβος Ι. Πιομπίνος:    piombinos.com

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%