Blog

Στο Μέγαρο Μουσικής η «Κοσμοπλάστρα μουσική» του Zbigniew Preisner

today6 Νοεμβρίου, 2018

Background
share close

Στο Μέγαρο Μουσικής η «Κοσμοπλάστρα μουσική» του  Zbigniew Preisner, με τις σπουδαίες τραγουδίστριες,  Μαρία Φαραντούρη, Lisa Gerrard των Dead Can Dance και την σοπράνο Edyta Krzemien, τους Konrad Mastylo στο  πιάνο και Zbigniew Paleta στο βιολί, καθώς και την Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Μικτή Χορωδία «Νίκος Aστρινίδης».

«Η μουσική μου δεν είναι κλασική, όμως ταυτοχρόνως δεν είναι και μουσική ταινιών με την στενή του όρου έννοια. Φτιάχνω δημιουργίες. Γράφω δημιουργική μουσική με την καρδιά. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης: Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς…»

Ο Preisner διηύθυνε την ορχήστρα καταφέρνοντας να μεταδώσει καλοσύνη και να μας μαγέψει η μουσική του -ιδιαίτερα μέσα από τις υπέροχες φωνές!

Πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη του επιθυμία να συνεργαστεί με την Μαρία Φαραντούρη την οποία ο διεθνής τύπος αποκαλεί «Μαρία Κάλλας του λαού» (The Daily Telegraph), «Joan Baez της Μεσογείου» (Le Monde), και την φωνή της «Δώρο των θεών του Ολύμπου» (The Guardian).

Σπουδαία η συμμετοχή της Lisa Gerrard των Dead Can Dance μιας καλτ φιγούρας-επιτομής του total artist! Aλλά και της  σοπράνο Edyta Krzemien με την διάφανη, υψηλής αισθητικής φωνή!

Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο «Psalm-Forever Remembered» στην μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Δεν κρύβει εξάλλου την αγάπη του για την Ελλάδα την οποία έχει επιλέξει και ως τόπο διαμονής του.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις σπουδαίες μελωδίες που ακούσαμε: «Lacrimosa» στην μνήμη του αγαπημένου φίλου του K.Kieslowski, «Concerto in e minor», «Les Marrionettes» με τις αντίστοιχες σπαρακτικές εικόνες με την μαριονέτα που πεθαίνει από την ταινία «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», «Three colours-White» και το συγκλονιστικό «Song for the Unification of Europe» με τον Ύμνο της αγάπης που ερμήνευσε υπέροχα η Μαρία Φαραντούρη. Μακάρι σκέφτηκα να άκουγαν συχνά το τραγούδι αυτό οι ηγέτες της Ευρώπης!

Σ’ ευχαριστούμε  Zbigniew! Για την συγκίνηση …

 

Συντάκτης: Μαρία Παπαϊωάννου

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%