Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομα σχόλια για τη Μαρίζα Κωχ, καλεσμένη στον ngradio

today26 Σεπτεμβρίου, 2015

Background
share close

Συνθέτις, ερμηνεύτρια, στιχουργός, δασκάλα, επιτυχημένη ραδιοφωνική παραγωγός με το παράθυρό της στον κόσμο, και κυρίως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό! Είναι η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης (1980) που εμφανίζεται στην Κίνα, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Πεκίνο με αντίστοιχη εμφάνιση της Όπερας του Πεκίνου στην Αθήνα! Bestsinger, σε διαγωνισμό τραγουδιού (2009) ανάμεσα σε 34 χώρες στην Κίνα!

Ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, μια μουσικός γεμάτη ήχους-αγάπη! Μέσα από την φιλοσοφία του κινήματος των χίππις της γενιάς της ερμηνεύεται ένα μεγάλο μέρος της ζωής της! Ελεύθερη, τολμηρή, αντισυμβατική, κατά βάθος ακτιβίστρια, με ασίγαστο ενδιαφέρον για τον κόσμο αφιερώθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια στον ανθό της ζωής, τα παιδιά, διδάσκοντάς τους τα πολύτιμα της! Όχι μόνο μουσική, μα και αξίες και το ήθος ζωής που είναι η Ελλάδα της ψυχής της!

Την άγγιξε η ατμόσφαιρα του ngradio, η καθαρότητα των ψυχών και των βλεμμάτων, λάτρεψε τα παιδιά, τους άγγελους του ngradio, τα αγκάλιασε, τραγούδησε μαζί τους, τα δίδαξε με τον δικό της τρόπο χίλια δυό τις τρεις ώρες συνολικά που περάσαμε μαζί! Ιδιαίτερα επικοινωνιακή, της πήγε η διαδραστικότητα του διαδικτυακού σταθμού, ο κόσμος ανταποκρίθηκε θερμά στην παρουσία της με μηνύματα θαυμασμού και αγάπης από όλον τον κόσμο!

Ακούσαμε κάποια από τα συγκλονιστικότερα τραγούδια της με αυτή την διαπεραστική της φωνή που με ένα μαγικό τρόπο ενσταλάζει μέσα σου έναν ιδιότυπο λυρισμό: την Fata Morgana, το Πούσι, Κι εσύ τρελή με τυραννάς, Εμείς οι Έλληνες, Ο πολίτης του κόσμου, Αρμενάκι, Παναγιά μου Παναγιά μου κ.ά. Αυτό το τελευταίο το έγραψε κατά παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι για την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο! Το τραγούδησε στην Χάγη το 1976 στην Eurovision. Με δική της ευθύνη για την ασφάλειά της, όπως την προειδοποίησε η αστυνομία, καθώς ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν εκατοντάδες εξαγριωμένοι Τούρκοι!

Από τα cd της με παιδικά τραγούδια μοναδικό το «Η γοργόνα ταξιδεύει με τον μικρό Αλέξανδρο». Ακούσματα για νήπια πάνω στους αρχαιοελληνικούς τρόπους, διάλογος της φωνής με ελληνικά όργανα! Ιδιαίτερα αγαπητές οι παιδικές μουσικοθεατρικές της παραστάσεις.

Η χαρισματική Μαρίζα Κωχ μελοποίησε ποίηση: Σαπφώ, Κώστα Βάρναλη, Νίκο Καββαδία, Γιώργο Σαραντάρη -για τον οποίο μας μίλησε με μεγάλο θαυμασμό.
Ίδρυσε δική της δισκογραφική εταιρεία, την VERSO MUSIC καθώς και το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης & Λόγου «Μαρίζα Κωχ» για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στο Ωδείο Αθηνών δημιούργησε παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού!

Πάρα πολλοί οι προσωπικοί της δίσκοι αλλά και οι συμμετοχές της σε δίσκους άλλων (Γιάννη Σπανού, Δημήτρη Λάγιου, Μάνου Λοίζου, Θανάση Γκαϊφύλλια κ.ά.) Συμμετείχε επίσης σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εκπομπές (1974 –Τα τραγούδια της φωτιάς του Νίκου Κούνδουρου, Φλέρυ-Τρελή του φεγγαριού (ντοκιμαντέρ για την Φλέρυ Νταντωνάκη του Αντώνη Μποσκοΐτη κ.ά.) Ο δίσκος της «Αραμπάς» ήταν ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ελληνική αγορά! Το 1996 έλαβε το Βραβείο του Ελληνικού Συνεδρίου Πολιτισμού. Το 1983 βραβεύτηκε στις Κάννες (Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών) το τραγούδι της «Φάτα Μοργάνα», ερμηνευμένο από την ίδια, το οποίο έγινε soundtrack στην ταινία «Η ιστορία της Πιέρα».
Τιμήθηκε για την μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως «γυναίκα δημιουργός».
Πολλές οι βραβεύσεις, δεν σταματούν, καθώς την επόμενη μέρα της εκπομπής μας θα έφευγε στην Πάτρα για να τιμηθεί από το εκεί πανεπιστήμιο!

Κρατούμε το χαμόγελο και την ζεστή της ματιά μαζί με τα λόγια που μας είπε φεύγοντας: «Νεοβαπτίστηκε η ενέργεια με την συνάντησή μας!»
*

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη πατώντας εδώ

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%