Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομο σχόλιο για την Αφροδίτη Μάνου καλεσμένη στον ngradio

today10 Δεκεμβρίου, 2015

Background
share close

Μια αγαπημένη τραγουδίστρια από τα παλιά, με ήθος και ενεργό παρουσία στην κοινωνία σε δύσκολους καιρούς! Παραμένει νέα, όμορφη και σοφή μετά από μια μεγάλη διαδρομή ζωής μουσικής και όχι μόνον. Και καλλιτεχνικά active! Μπήκε στο σπίτι-στούντιο και μέσα σε δευτερόλεπτα «σκανάρισε» το περιβάλλον! «Σαν εκκλησία είστε εδώ!» μας είπε, παρόλο που μόλις μια εικόνα υπάρχει στον χώρο, του αγαπημένου μας αρχαγγέλου Ραφαήλ -και η εικόνα της Παναγίας στο τραπέζι μας, δώρο του π. Ειρηναίου! Την ξάφνιασε ευχάριστα η παρέα μας, η οικογενειακή ζεστασιά! «Είναι πολύ ωραία εδώ! Περνάω πολύ ωραία!» μας είπε. Το όνομα της τής το έδωσε ο Νίκος Γκάτσος! Το «Μάνου» είναι ένεκεν του Μάνου Χατζιδάκι! Πιο ελπιδοφόρο καλλιτεχνικά όνομα δεν γίνεται! Πάντα ήθελε να γίνει τραγουδίστρια, μας είπε!

Η Αφροδίτη Μάνου γεννήθηκε στην Αθήνα, στον Ταύρο, μια γειτονιά προσφύγων, από πατέρα Μικρασιάτη. Αδερφή της είναι η Μαρία Δημητριάδη -την έχασε το 2009, ένα γεγονός σταθμός στην ζωή της. Μένει στον Πύργο των Αθηνών στον 13ο όροφο!

Οι γονείς της τραγουδούσαν και οι δυο στο σπίτι τραγούδια της εποχής τους, ακόμα κι εκκλησιαστικά τροπάρια! Οι αδελφές στράφηκαν στο έντεχνο… «Θυμάμαι πως όταν ακούστηκε στο ραδιόφωνο το Κάπου υπάρχει η αγάπη μου του Μάνου Χατζιδάκι με την Μούσχουρη, το ραδιόφωνο άλλαξε!»

Στα 16 της χρόνια θα τραγουδήσει δυο τραγούδια του Γιάννη Σπανού για το σάουντρακ της ταινίας Εκείνο το καλοκαίρι, «Σαν με κοιτάς», «Ένα καλοκαίρι», «Μαζί σου στην ακρογιαλιά, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Για το τραγούδι της «Ο βασιλιάς κι εγώ» την πήρε στο τηλέφωνο ο Χατζιδάκις. Μας μίλησε για την συνεργασία της μαζί του -πως οι 40 μέρες που δούλεψε στον Σείριο και οι συζητήσεις επί σαράντα σαραντάλεπτα στο καμαρίνι μαζί του, ήταν δώρο ζωής! Το τραγούδι αυτό μαζί με την «Νύχτα» συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του 1988.

Όταν τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε να τραγουδάει στις μπουάτ της Πλάκας με την Χαρούλα Αλεξίου και τον Μανώλη Μητσιά. Το 1973, την φώναξε ο Θεοδωράκης για να τον ακολουθήσει σε μια περιοδεία σε όλο τον κόσμο. Έκανε μαζί του 156 συναυλίες! «Όταν βγήκα στον Καναδά και τραγούδησα την Μέρα Μαγιού, από τον Επιτάφιο, έπεσαν τόσα γαρύφαλλα πάνω μου, που παραλίγο να με ρίξουν κάτω!»

Συμμετείχε στο περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης το 1983 του Λουκιανού Κελαηδόνη. Τραγούδησε το «Μια μέρα μιας Μαίρης» το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία. Ξεκίνησε έκτοτε να γράφει η ίδια στίχους!

Μπαίνω στον πειρασμό να παραθέσω αναλυτικά το σύνολο της δουλειάς της:
Σπουδαίες έχουν χαρακτηριστεί οι ερμηνείες της στο Κίνησε ο Μάης, του Μίκη Θεοδωράκη (Γράμματα από την Γερμανία, 1975) και στο τραγούδι Ήταν τα λόγια σου φωτιά, του Σταύρου Ξαρχάκου (Διόνυσε Καλοκαίρι μας, 1972) Το 1979 έρχεται η Ποδηλάτισσα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μιχάλη Τρανουδάκη. Το 1981 συμμετέχει στα Αντάρτικα του Θάνου Μικρούτσικου και Απόπειρα, σε ποίηση Γιάννη Κοντού και μουσική Νίκου Καλλίτση, με δυο συγκλονιστικές ερμηνείες στα τραγούδια Χαμήλωσε και Πίσω από τα καθημερινά. Το 1984 γράφει στίχους και μουσική στην Νυχτερινή εκπομπή. Με την δουλειά της αυτή καθιερώνεται ως τραγουδοποιός. Το 1985 γράφει τους στίχους για το κομμάτι «Χαιρετίσματα», που τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Το 1988 τραγουδάει μαζί με τον Γιάννη Μηλιώκα το Ροζ το οποίο τόσο πολύ αγαπήθηκε! Το 1990 στο Καιρός για δύο του Νίκου Πορτοκάλογλου η Αφροδίτη γράφει στίχους και τραγουδάει.

Στον προσωπικό της δίσκο Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό (1994) ερμήνευσε ένα τραγούδι που είχε γράψει για την ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου με τον τίτλο Για ποια Ελλάδα!

Το 1999 οι Ρέππας-Παπαθανασίου θα την φωνάξουν να γράψει μουσική για την παράστασή τους Δυόμισι φόνοι κι ένα μπουλντόγκ. Τα επόμενα χρόνια συνεργάζεται συνέχεια με το δίδυμο στο σινεμά (Το Κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο, Οξυγόνο) και στο θέατρο (Τσινετσιτά). Το 2009 συμμετέχει στην παράσταση Νο σμόκιν με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κότσιρα και τα Κίτρινα Ποδήλατα. Τραγούδησε επίσης στην Κλεψύδρα των Onirama.

Η Αφροδίτη Μάνου είναι μια ολοκληρωμένη μουσικός:
ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός, στιχουργός. Σημαντικοί οι προσωπικοί της δίσκοι: Νυχτερινή εκπομπή, Σαν Αφροδίτη, Καιρός για δύο, Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό, Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ, Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο, Οξυγόνο, Τσινετσιτά. Και οι συμμετοχές της ως ερμηνεύτριας: σε δίσκους με μουσική των Μάνου Χατζιδάκι (“Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά”, 1988), Μίκη Θεοδωράκη (“Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας”, 1973, “Γράμματα από τη Γερμανία”, 1975, “Κονσέρτο 5” 1997), Σταύρου Ξαρχάκου (“Διόνυσε καλοκαίρι μας”, 1972), Μάνου Λοΐζου (“Κάτω από ένα κουνουπίδι”, 1995), Γιάννη Σπανού (“Εκείνο το καλοκαίρι”, 1971, “Αναζήτησις”, 1992), Κώστα Καλδάρα (“Που πέφτουν τα σύνορα;”, 1991), Γιώργου Κατσαρού (“Μικρές ώρες”, 1972), Διονύση Σαββόπουλου (“Η ρεζέρβα”, 1979), Θάνου Μικρούτσικου (“Τα αντάρτικα”, 1981), Γιάννη Ζουγανέλη (“Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη”, 1977), Γρηγόρη Μπιθικώτση (“Ουράνιο τόξο”, 1972), Λουκιανού Κηλαηδόνη (“Χαμηλή πτήση”, 1982, “Πάρτι στη Βουλιαγμένη”, 1983, “Αχ, πατρίδα μου γλυκιά”, 1982), Γιάννη Μηλιώκα (“Και άλλα πολλά εμπριμέ”, 1988), Νίκου Μαμαγκάκη (“Ο νέος Ερωτόκριτος”, 1975), Νίκου Καλλίτση (“Απόπειρα”, 1981), Μιχάλη Τρανουδάκη (“Η ποδηλάτισα”, 1979), Μιχάλη Γρηγορίου (“Ανεπίδοτα γράμματα”, 1977), Αλέξανδρου Δήμα (“Τα φεγγάρια του χειμώνα”, 1993), Βασίλη Δημητρίου (“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, 1993), Θανάση Μωραΐτη (“Τριαντάφυλλο του βράχου”, 1998), Μιχάλη Μουστάκη (“Μύθοι”, 1994), Φατμέ (“Πάλκο”, 1989) κ.α.

Η Αφροδίτη μας μίλησε με ενθουσιασμό για την συμμετοχή της στο μουσικό σχήμα «One night stand», με τον συνθέτη Νίκο Πλατύραχο (πιάνο) και την Χριστίνα Κολοβού (τσέλο). Εννοείται πως η φιλία της και η συνεργασία της με τους Ρέππα-Παπαθανασίου συνεχίζεται! Καλά τραγούδια, Αφροδίτη!

*

Δείτε την συνέντευξη πατώντας εδώ!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%