Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομο σχόλιο για τον Ηλία Ανδριόπουλο καλεσμένο στον ngradio

today10 Δεκεμβρίου, 2015

Background
share close

Ένας σημαντικός συνθέτης, ένας γλυκός άνθρωπος με ελληνική συνείδηση! Εφηβικά εξεγερμένος μέσα του για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, για το έλλειμμα πολιτισμού και ανθρωπιάς! Φωτεινός και γεμάτος ελπίδα εντούτοις, πιστεύει πως θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αφού η Ελλάδα έχει βαθιές τις ρίζες της στον πολιτισμό και το πνεύμα! To 1973, 23 χρονών, γνωρίζει τον Χατζιδάκι! Πάντα θυμόταν την συμβουλή του: «Να στοχεύεις στην ουσία, όχι στο ντεκόρ! Γιατί η επιτυχία μπορεί να σε καταστρέψει! Να ακούς μουσική, να μελετάς να μαθαίνεις!» Το 1975 τον παρουσίασε στο θέατρο Ακροπόλ ο Μάνος Κατράκης με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη! Το 1976 κάνει τον Κύκλο Σεφέρη. Εκατοντάδες οι συναυλίες του με την Πρωτοψάλτη (Γράμματα στον Μακρυγιάννη, Προσανατολισμοί κ.α.) Το 1978 οι «Εικόνες», με ορχηστικά κομμάτια και τραγούδια σε στίχους Μ. Ελευθερίου και Ν. Γκάτσου. Το 1978 γράφει και το «Κονσέρτο για Σαντούρι και Ορχήστρα», που το παρουσίασε στο Λυκαβηττό με σολίστ τον Αριστείδη Μόσχο.

Ελληνοκεντρικός ο τόνος της μουσικής του. «Η μουσική του αποκαλύπτει εικόνες ελληνικές…» είπε ο Θεοδωράκης. «Είδα την Ελλάδα σαν μια ωραία ιδέα! Κάτι ακριβό! Η Ελλάδα έχει φως! Πνευματική παρουσία! Οι πολιτικοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό! Δεν επιτρέπεται να μας λοιδωρούν!» Σε ηλικία 11 χρονών άκουσε το Ναμπούκο του Βέρντι σε φωνογράφο. Το τραγούδι των σκλάβων τον συγκλόνισε! Τότε είπε πως θα γίνει μουσικός! Άκουγε άριες από παιδί! Πήγε στο σπίτι του Βέρντι! «Η ελληνικότητα είναι η αύρα μιας παράδοσης! Η μία όχθη της Ελλάδας είναι ο λυρισμός, η άλλη το έπος!» Έχει γράψει και τα βιβλία «Αφήγηση των ήχων», «Αντι-ηχήσεις», «Το αίνιγμα μιας γενιάς».

«Η τέχνη είναι χαρά, συγκίνηση, δόνηση ψυχής!» Αποκάλεσε το καφενείο του Φλόκα την «Μεγάλη του Γένους Σχολή!» Τόπος συνάντησης του ανθού των ανθρώπων της τέχνης όπου διαλέγονταν και ανταλλάσσονταν! «Ο Χατζιδάκις είχε λεπτή αίσθηση της ελληνικότητας και της ποιότητας της μουσικής. Ο Θεοδωράκης κατέδειξε τον ρόλο της μουσικής και της τέχνης στο κοινωνικό γίγνεσθαι! Εμείς συνθέσαμε τις αντιθέσεις τους…» Μια ζωή τραγούδια! 1979, «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και «Παναθηναϊκός Συναυλία 1η», 1980 «Λαϊκά Προάστια» και «Τα Λαϊκά μου», 1982 «Περιπλάνηση», 1983 «Επιλογές», 1984 «Προσανατολισμοί», 1985 «Ξένες Πόρτες», 1989, «Τα λόγια της Αγάπης», 1992 «Μουσικό Τοπίο», 1997 «Λαϊκή Ανθολογία», 1998 «Αργοναύτες, «Ωδαί» 2003, «Ωδαί+Μουσική για σαντούρι» 2007, «Προσανατολι-σμοί» 2008.

Το 1996 με τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη έκανε συναυλία στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας όπου ακούστηκαν οι Προσανατολισμοί του και το Άξιον Εστί Του Μίκη Θεοδωράκη.

Μουσική του έχει φιλοξενηθεί στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, στην Alte Oper της Φραγκφούρτης, το Βerwlhallen της Στοκχόλμης, στο Victoria Hall της Γενεύης, στο Auditorium Sain Germain και στο Casino de Paris στο Παρίσι, στο WDR στην Κολωνία, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς κ.α… Συνεργάστηκε με σημαντικούς ερμηνευτές όπως η Μπέλλου, ο Μητσιάς, η Πρωτοψάλτη, η Μοσχολιού, η Βενετσάνου, ο Χριστογιαννόπουλος, ο Καλογιάννης, η Δημητριάδη, ο Μηλιαρέσης, ο Μόσχος, η Τσάκτσεβα κ.α. Από τα πιο αγαπημένα τραγούδια: «Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες», «Τι τραγούδι να σου γράψω», «Αυτές οι ξένες αγκαλιές», «Πλατεία Βάθης», «Πουλιά στα χίλια χρώματα», «Ο έρωτας», «Τα λόγια της αγάπης» κ.α.

Μελοποίησε μεγάλους Έλληνες ποιητές όπως Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσο, Μάνο Ελευθερίου… Ο καθηγητής Πήτερ Μάκριτς του είπε στην Οξφόρδη, σε βραδιά αφιερωμένη στην νεότερη μουσική ποιητική της Ελλάδος: «Αν είχαμε εμείς τους ποιητές που έχει η Ελλάδα, θα είχαμε δέκα βραβεία Νομπέλ στην Αγγλία μετά τον πόλεμο. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος τι συνέβη στην Ελλάδα με την ποίηση και την μουσική σας!»

Για το ΠΑΣΟΚ, το τραγούδι του «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» και την διάψευση, συμφώνησε σ’ αυτό που του είπα καθώς τον καλωσόριζα στον σταθμό: «Δεν είναι ντροπή να απατηθούμε, είναι ντροπή να μην πιστέψουμε!» Του έκανε μεγάλη εντύπωση που εδώ στον σταθμό είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια καθώς ο ίδιος έχει ζήσει την ζεστασιά της γόνιμης παρέας που γεννά οράματα! Ευπρόσδεκτος στον σταθμό μας anytime, κ. Ανδριόπουλε!

Δείτε την συνέντευξη πατώντας εδώ!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%