Μαρία Παπαϊωάννου

Σύντομα σχόλια για την Λίνα Νικολακοπούλου καλεσμένη στον ngradio

today11 Σεπτεμβρίου, 2015

Background
share close

“Είστε ευλογία! Είστε σαν τον εαυτό μου σε πολλά πρόσωπα!” μας είπε φεύγοντας μετά την εκπομπή στον ngradio η Λίνα Νικολακοπούλου. Και εσύ Λίνα!

Έκπληξη η Λίνα! Πίσω από τα σοβαρά γυαλιά της, κρύβει έναν ευαίσθητο και σοφό άνθρωπο, με πολύ αγάπη και νοιάξιμο για τον κόσμο!
Απλή, επικεντρωμένη στο ουσιώδες αλλά και ευγενής, χωρίς καθόλου εμπάθεια για τα κακώς κείμενα! Παιδική, έτοιμη για καινούργια δημιουργικά παιγνίδια! Περάσαμε υπέροχα μαζί σαν παλιοί αγαπημένοι φίλοι! Πολύ οικεία, με ανοιχτές κεραίες προς πάσαν κατεύθυνση! Ένας ζωντανός ταλαντούχος άνθρωπος που της αξίζει η σπουδαία καριέρα της! Ο πιο αγαπημένος στίχος: «Μη με πας απ’ το σπίτι, ακούς, στο Θεό να με πας!» Λίνα, πόσα έχεις κατανοήσει και νιώσει για να γράψεις αυτόν τον στίχο! Ο Θεός να σ’ έχει καλά, να μας χαρίσεις πολλά ακόμα όμορφα τραγούδια!

Σταθμός στο ελληνικό τραγούδι ο «ξεφευγέ» στίχος της, ξεκούρδισε τα μυαλά προς ένα σουρρεαλιστικό, σχεδόν «μεταφυσικό» άνοιγμα στις αντιφάσεις αλλά και την ομορφιά της ζωής…

*

Θυμίζουμε ενδεικτικά:
Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα στον ελληνικό και διεθνή χώρο του τραγουδιού: Νίκος Αντύπας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Καλδάρας, Θάνος Μικρούτσικος, Ara Dinkjian, Sting, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Χρήστoς Νικoλόπoυλoς, Γιώργoς Ζήκας, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Kiki Lesendric, Goran Bregovic, Paolo Conte,  Angelo Branduardi, Μάνος Χατζιδάκις, Γαλάνη κ.ά.

Τραγούδια της έχουν τραγουδήσει oι: Βίκυ Μοσχολιού, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη,
Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Μαvώλης Μητσιάς, Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Δήμου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πάριος, Τάvια Τσαvακλίδoυ, Κώστας Μακεδόvας, Μαvώλης Λιδάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη, Αρλέτα, Δημήτρης Μητροπάνος, Λίτσα Διαμάντη, Milva κ.ά.

Η Λίνα Νικολακοπούλου συμμετείχε στην ομάδα των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ως σύμβουλος λογοτεχνίας και γραπτού λόγου. Έγραψε τους στίχους για το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, “Νά το φως”, σε μουσική Trevor Horn, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Κότσιρας. Το Σεπτέμβριο 2004 τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.
Τραγούδια της έχουν μεταφραστεί στο Ισραήλ, την Τουρκία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Σουηδία, την Νορβηγία, την Γαλλία και την Ισπανία.

Έχει ασχοληθεί επιτυχώς και με το θέατρο ως συγγραφέας κειμένων επιθεώρησης σε συνεργασία με τον Σταμάτη Φασουλή και την Δήμητρα Παπαδοπούλου. Έγραψε τα χορικά για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή καθώς και για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Από το 1986 σε συνεργασία με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Ανδρέα Βουτσινά και τον σκηνογράφο Μανώλη Παντελιδάκη, διαμόρφωσαν μια νέα πρόταση μουσικής ψυχαγωγίας-μουσικής παράστασης βασισμένης στο ελληνικό τραγούδι με κύρια ερμηνεύτρια την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ενδεικτικοί τίτλοι παραστάσεων: «Λεωφόρος Α&Β» 1986-1989, «ZOOM» 1991, «Γκάζι» 1993, «Τα παιδιά της Πειραιώς» 1994, «ΡΟΔΟΝ» 1996, που παρουσιάστηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και Η. Π. Α.

*

Κλείνουμε την σύντομη παρουσίαση της Λίνας Νικολακοπούλου με δικό της λόγο που πρόλαβα να καταγράψω από την τόσο ενδιαφέρουσα συνάντησή μας:
“Ελπίδα! Να έχουμε ελπίδα! Η ζωή είναι ο καλύτερος σεναριογράφος! Τα αλλάζει όλα!”

“Το τραγούδι σού βγάζει τα προικιά σου! Σού ανοίγει τα παράθυρα της καρδιάς!”

“Βγαίνω έξω και κοιτάζω τους ανθρώπους στα μάτια! Όσο είναι ζωντανός ο κόσμος είμαι κι εγώ ζωντανή!”

“Αυτό που φέρει κάθε άνθρωπος είναι ακριβό…”

“Η ποίηση είναι προφητεία!”

“Αρμονική διαφορά! ”

“Το απέναντι του εδώ!”

“Νιώθω ότι δεν έκανα δουλειά όλα αυτά τα χρόνια! Απλώς έκανα επάγγελμα την χαρά μου!”

“Μαζί σας είναι σαν να ζω σε ένα παραμύθι ομορφιάς και αγάπης! Ένα όνειρο από το οποίο δεν θες να ξυπνήσεις ποτέ! Είναι τόσο υπέροχο όλο αυτό, τόσο μαγικό! Γι’ αυτό σας λένε αγγέλους!”

Καλώς ήρθες, Λίνα Νικολακοπούλου, στον αγαπημένο μας σταθμό, της φιλίας, του πολιτισμού και της αγάπης!

*

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη πατώντας εδώ!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%