Μαρία Παπαϊωάννου

Βασίλης Λέκκας, η Όρθια Ελλάδα!

today29 Δεκεμβρίου, 2015

Background
share close

Τραγουδιστής της ψυχής μας… Οικογένεια!
«Νιώθω μεγάλη έκπληξη που βρίσκομαι σε κλίμα οικογενειακό και οικουμενικό ταυτόχρονα, λόγω διαδικτύου!» μας είπε. Βασίλης Λέκκας, ένας τρυφερός, αισθαντικός άνθρωπος, μια ζωντανή, εξεγερμένη ψυχή, ένας σπουδαίος ερμηνευτής! Αυθεντικός, με υψηλή εγρήγορση εαυτού ως προς την τέχνη που είναι η ίδια η αλήθεια του! Τόσο παρών, με ψυχή και σώμα, όταν τραγουδά!

Μια ευτυχισμένη συνάντηση! Σοβαρός όσο και συγκινημένος κατά την διάρκεια της εκπομπής και της αναδρομής στην μουσική του ιστορία που είναι και δική μας αποτίμηση πολύτιμων… Πάντα συνταρακτικός όταν τραγουδάει! Νομίζεις πως η φωνή του θα τρυπήσει το σώμα του! Πρόσεχε μην αναληφθείς, Βασίλη! Ένας σαμάνος της μουσικής, με το μοναδικό χάρισμα να παράγει μαγεία, συγκίνηση! Βασίλη, δυο τρεις απόμειναν να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν! Είσαι ένας απ’ αυτούς!

Αφιερώσαμε την εκπομπή στα παιδάκια σου! Κάποτε όταν θα μεγαλώσουν, θα την ακούσουν… Στιγμές αληθινές… Όταν συναντιούνται ψυχές ανιδιοτελείς… Και γίνεται το θαύμα της επικοινωνίας! Η χαρά της συνάντησης! Που πάντα παράγει αλήθεια!

Κατά την διάρκεια της εκπομπής χάρισες στους ακροατές μας live την υπέροχη «Μπαλάντα του Ούρι» με τον Ισίδωρο Πάτερο να σε συνοδεύει στην κιθάρα και να σιγοτραγουδάει μαζί σου! Ήσουν συγκλονιστικός! Και στο τραπέζι μετά την εκπομπή τραγούδησες μαζί με τον Στέλιο Νικολαΐδη και τον Ισίδωρο Πάτερο το αγαπημένο σου τραγούδι του Καζαντζίδη «Να σου δώσω μια να σπάσεις» κλείνοντας μια τρίωρη εκπομπή ψυχικής ευωχίας!

Τα πρώτα σου ακούσματα: Καζαντζίδης, Αγγελόπουλος, Βίκυ Μοσχολιού κ.α. Στην μικρή επαρχιακή πόλη των Σερρών όπου γεννήθηκες εσύ ζούσες το δικό σου παραμύθι, ασφυκτιώντας από το περιβάλλον όπως μας είπες… Μετακομίζετε στην Θεσσαλονίκη! Πηγαίνεις σε Μουσική Σχολή. Στα 14 σου χρόνια συνεργάστηκες με τον Ζαμπέτα στο κέντρο «Φαρίντα»! Ήταν και η Καίτη Χωματά! Σε σταμάτησε η αστυνομία γιατί ήσουν ανήλικος! Έρχεσαι στην Αθήνα στα 18 σου! Τραγουδάς σε κέντρο που τραγουδούσε ο Φλωρινιώτης! Ένα βράδυ ήρθε ο Χατζιδάκις με την Μελίνα, τον Ζυλ Ντασέν και τον Άρη Δαβαράκη! Σε φώναξε η Μελίνα! Έτσι γνωρίστηκες με τον Χατζιδάκι! «Κοίταξε, έχεις καλή φωνή! Εδώ δεν είναι κατάλληλος χώρος για σένα! Να κάνεις δουλειά μέρας! Όποτε χρειαστείς, να επικοινωνήσουμε!» Σταμάτησες επιτόπου! «Άρχισα να δουλεύω σε επιπλοποιείο! Κάποια στιγμή παίρνω τηλέφωνο τον Χατζιδάκι -δεν το σήκωσε! Μετά από 6 μήνες χτυπά το τηλέφωνο στο επιπλοποιείο! Ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις!»

Και το μαγικό ταξίδι ξεκινά! Σου παραχωρεί έναν χώρο δίπλα στο σπίτι του! Είχε μέσα ένα Steinway! Καθημερινή πλέον επαφή, πρόβες! Πρώτη συναυλία το 1980, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις με απευθείας μετάδοση στο Τρίτο Πρόγραμμα! Το αστέρι σου ανατέλλει!

«Προτιμώ να είμαι άθλιος πάνω στην σκηνή παρά διεκπεραιωτικός!» μας είπες. Σαν για πρώτη φορά εξάλλου τα μεγάλα, τα αληθινά! Πάντα στην σκηνή είσαι αληθινός, Βασίλη! Δεν γίνεται να μη φτάσει η αλήθεια σου στην ψυχή του άλλου -αν έχει ψυχή! «Ένα σύμπαν που ξαναγεννιέται: αυτό είναι μεγαλείο της μουσικής!»

Να τραγουδιούνται τα μεγάλα τραγούδια θέλεις. Σαν κάτι ζωντανό που επανανακαλύπτεται με καινούργιο τρόπο! Να μην γίνουν μουσειακά! «Μουσική εξάλλου είναι ο άγνωστος κόσμος της φαντασίας μας!»

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, παράγεις τραγουδώντας την ίδια συγκίνηση! «Φέτος στην Αυστραλία τραγούδησα το Άξιον Εστί! Ιδιαίτερα συνειδησιακά φορτισμένη η ατμόσφαιρα…» Ο κόσμος σε αποθέωσε.

Στο θέατρο της Νικόπολης τον Δεκέμβριο του 1980 σε συναυλία, τραγουδάς το υπέροχο «Έλα σε μένα»! Καθώς είναι χωρίς ρεφρέν, βάζεις ασυναίσθητα τους στίχους σε μια δική σου σειρά! «Ο Μάνος να με κοιτάζει τρομαγμένος, εγώ μες στην χαρά! Ευτυχώς ήμουν πάνω στην μελωδία! Μόλις συνειδητοποιώ τι συμβαίνει, εγώ ταράχτηκα και ο Μάνος γέλασε! Ευτυχώς το σώσαμε!»

Στην Ρωμαϊκή Αγορά ξεχάσατε να συμπεριλάβετε τον Κεμάλ, μας είπες γελώντας, υπερασπιζόμενος τον τελευταίο στίχο του Γκάτσου «Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ!» Μας χτυπά ισχυρά, για κινηθούμε και να αποδείξουμε το αντίθετο! Δεν είχα σκεφτεί μια τέτοια ερμηνεία…

Λατρεύεις τον Γιάννη Σπάθα! «Μουσικός παγκόσμιας εμβέλειας!» Τον γνώρισες το 1980 λόγω της Φαραντούρη! «Λατρεύω τους Socrates! Η ζωή τα έφερε να δουλέψω μαζί με τους…»

Το 1985 σε κοινή συναυλία Χατζιδάκι-Θεοδωράκη έπαιξε ο Σπάθας, ο Τουρκογιώργης, ο Αντύπας στην ορχήστρα! «Είμαι ειδωλολάτρης ως προς ορισμένα πρόσωπα!»

Τα «Κάστρα» (Τρανταλίδης) είναι ένα ξεχωριστό για σένα μουσικό έργο.

«1983. Με τον Χατζιδάκι σε κινηματοθέατρο μιας πόλης… 13 άτομα ορχήστρα, 4 τραγουδιστές. Όταν ξεκινήσαμε ήταν άδεια η αίθουσα… Ο Μάνος αποφασισμένος να παίξει έστω και για ένα άτομο! Ήρθαν 21! Μετά από δέκα χρόνια παίζουμε με τον Σπάθα στον ίδιο χώρο! Κατάμεστη η αίθουσα! Κρίμα, τους είπα, που δέκα χρόνια πριν ήρθαν μόνο 21! Και ακούγεται μια φωνή από το ακροατήριο να λέει: Και οι 21 είμαστε εδώ απόψε!» Συγκλονιστικές στιγμές! «Μάθημα ζωής!»

Μιλήσαμε για την αγαπημένη Βάσω Αλαγιάννη και την πρόσφατη συνεργασία σας στον δίσκο «Τον εαυτό μου ρώτησα» που ακούσαμε στο Badminton. Ζεν δασκάλα την χαρακτήρισες! Σου έχει κάνει εντύπωση η ευγένεια και η διακριτικότητα της… «Δέκα υπέροχα τραγούδια!» Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που πρωτομιλήσατε για να γίνει ο δίσκος! «Σ’ αγάπησα και για τους δυο!» Τι τίτλος τραγουδιού!

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διπλό CD, αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με τίτλο: «Να σου δώσω μια να σπάσεις!» Μπράβο Βασίλη! Καλοτάξιδο! «Η Ελλάδα είχε φωνές να εκφραστεί! Βρισκόμαστε τώρα σε πολιτιστική κατοχή! Πλήττεται η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας! Αφοπλίζουν την άμυνα της κοινωνίας! Μας απομακρύνουν από την ψυχή μας! Ο πολιτισμός είναι οι αντιστάσεις μας, διαρκής διάλογος με τον εαυτό σου! Μυστική συμφωνία που ενώνει τους ανθρώπους… Απειλητικό το παγκόσμιο μήνυμα! Θέλουν να μας πολτοποιήσουν! Να σηκωθούμε όρθιοι! Μας ΕΞΑΠΑΤΟΎΝ! Η τέχνη πολεμιέται για να μην έχεις αντίσταση! Ο λαός στις δύσκολες στιγμές που κατεβαίνει στους δρόμους τραγουδάει μεγάλα τραγούδια! Τραγουδάει το Άξιον Εστί! Ποίηση του Ελύτη! Τραγουδάει Ρίτσο, Σεφέρη! Βάζει την ποίηση στο στόμα του και αντιστέκεται!»

Συγκλονιστικός ο τίτλος του δίσκου σου το 2004: «Όρθιοι!» Όσο και ο φετινός: «Να σου δώσω μια να σπάσεις!»

«Να κρατηθούμε! Άλλος από την τέχνη, άλλος από έναν άνθρωπο-πυξίδα που κρατά το ηθικό μήνυμα σαν ένα φυλαχτό…»

Έχεις την δύναμη, Βασίλη, να κατεβάζεις τον κόσμο του θαυμαστού μες στην γκρίζα πραγματικότητα των άλλων! Σε είδαμε μέρες μετά, στο Χαμάμ, να το κάνεις! Να κατεβάζεις τον δικό σου εσωτερικό κόσμο με συγκλονιστική δύναμη και αλήθεια! Respect, Βασίλη!

Το 2014 τραγούδησες στους δρόμους για τις απολυμένες καθαρίστριες!

Έκανες δυο μαραθώνιους! Για την Ελλάδα βρε γαμώτο! Ποιος είδε, ποιος κατάλαβε!

Ταπεινός ως προς την τέχνη σου παρά την τεράστια κατάθεσή σου… «Έχω κάνει λιγότερα από αυτά που προσδοκώ για να έρθω κόντρα στο σύστημα! Είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό που τραγουδάμε! Τραγουδώ αυτό που έχω ζήσει! Έρχεται και με συναντάει! Έζησα μια δεκαετία διαλόγου με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γκάτσο, μετά με τον Θεοδωράκη…»

Χάρηκα τόσο που σε είδα Βασίλη! Όρθιο! Δυνατό! Υπέροχο! Έτοιμο για καινούργιες μουσικές, καινούργιες και εξεγέρσεις! Επέζησες της λαίλαπας-Χατζιδάκι αφομοιώνοντας την μαγεία της τέχνης του και κρατώντας όσο κανείς από τον κύκλο του το ανατρεπτικό του μήνυμα! Την ψυχική του στάση απέναντι στην εξουσία! Καθώς και την λατρεία του για την Ελλάδα! Αλλά κυρίως την αισθητική ως συνείδηση! Και ο Θεοδωράκης (Διονυσιακός, στον αντίποδα του Απολλώνιου Χατζιδάκι) σε εκτόξευσε πέρα από την ηρωική του στάση ζωής στην συμπαντική οπτική την οποία και ο ίδιος ανακαλύπτει καθώς γερνάει έτσι σοφά και μας διδάσκει…

«Η μουσική μας έχει φως!» διάβασα να λες… Και πως θαυμάζεις τον Γκάντι! Την απόλυτη εξέγερση!

Οι υπέροχες συνεργασίες του Βασίλη Λέκκα:
Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιάννης Σπάθας, Γιώργος Τρανταλίδης, Μιχάλης Γκανάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Ευγένιος Αρανίτσης, Άρης Δαβαράκης, Μάνος Ελευθερίου, Ιάκωβος Καμπανέλης, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος, Τάσος Σαμαρτζής, Γεράσιμος Νεόφυτος, Ζωή Παναγιωτοπούλου, Μανώλης Πρατικάκης, Ηλίας Κατσούλης, Γιώργος Καζαντζής, Νίκος Πιτλόγλου, Δημήτρης Πάνας, Χάρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς, Μιχάλης Τρανουδάκης, Μιχάλης Γρηγορίου, Γιώργος Σταυριανός, Οδυσσέας Ιωάννου, Αντώνης Φωστιέρης, Μάριος Στρόφαλης, Ανδρέας Θωμόπουλος, Γιώργης Κοντογιάννης ‘Κρης’, Μίνα Βάστα, Sunny Μπαλτζή…

Ερμηνευτής σημαντικών μελοποιήσεων ποίησης: Βιτσέντζου Κορνάρου, Κώστα Καρυωτάκη, Τάκη Σινόπουλου, Νίκου Καββαδία, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη. Και αρχαίων Ελλήνων λυρικών ποιητών, όπως Ανακρέων, Κριτίας, Ίων ο Χίος, Αλκαίος, Πρατίνας, Σαπφώ!

Αγαπημένα και ανεπανάληπτα τα τραγούδια από την Ρωμαϊκή Αγορά, την Μπαλάντα της οδού Αθηνάς, την Πορνογραφία, το Ασίκικο Πουλάκη…

Μουσικός με μεγάλη γκάμα… Αλλά και ιδιαίτερη θεατρική παρουσία! Ο μαγευτικός και ανεπανάληπτος ερμηνευτής του Χατζιδάκι… Αλλά και ο συγκλονιστικός ερμηνευτής των ζεϊμπέκικων του Θεοδωράκη… Το ίδιο εξαίσια αισθαντικός σε ό,τι τραγουδά! Χαίρεσαι να τον ακούς καθώς διατρέχει μουσικά τα πολύτιμα μας (είτε είναι Τσιτσάνης, Καζαντζίδης, είτε δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια κ.λπ.)

Ζωντανός σε κάθε του κύτταρο, η εμπειρία της μουσικής του ερμηνευτικής παρουσίας είναι αυτό ακριβώς που θέλει: θάμβος και εγρήγορση!

Στο τέλος της εκπομπής ακούσαμε το Μάνα μου Ελλάς! Ένα τραγούδι που τα λέει όλα! Κρατούσα την ανάσα μου να μην αναληφθείς, Βασίλη!

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη πατώντας εδώ

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%