Κείμενα

cooking2
10/9/2013 | Category: Κείμενα

Οι εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση

Είναι πανίσχυρη και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Οι εικόνες και ο λόγος της διαθέτουν τη δύναμη να σμιλεύουν συνειδήσεις και να αυξομειώνουν τις διαθέσεις των ανθρώπων. Ο λόγος, βέβαια, για την τηλεόραση, η οποία μαζί με το ραδιόφωνο και τον τύπο αποτελούν την τέταρτη εξουσία.

Ξεκίνησε, εδώ και κάποιες δεκαετίες, με πολλές ελπιδοφόρες προοπτικές και κατέληξε, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ένα όργανο αποβλακωτικής προπαγάνδας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια πλημμυρίσαμε από προχειροφτιαγμένες σειρές, από τηλεοπτικές συζητήσεις πολιτικών στην ψεύτικη ξύλινη γλώσσα τους και από ένα πλήθος εκπομπών μαγειρικής, οι οποίες προσπαθούν να «μυήσουν» τους Έλληνες στα τερψιλαρύγγια μυστικά. Συνταγές και συνδυασμοί υλικών απίθανοι, ώρες ολόκληρες αφιερωμένες στην κατασκευή καινούργιων φαγητών και γλυκών. Υπερβολική προβολή μιας τέχνης, από τα δημιουργήματα της οποίας δεν απομένει τίποτα. Και την προβάλλουν στην Ελλάδα, μια χώρα που ποτέ δεν έπασχε από ποικιλία γεύσεων και προϊόντων αγνών.

Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους, ότι όσο πιο απλή και καθαρή είναι η τροφή τόσο καλύτερη είναι και η υγεία του πεπτικού συστήματος.

Η ανεξέλεγκτη ανάμειξη διαφόρων υλικών στο φαγητό (αποτέλεσμα της φαντασίας των αυτοτιτλοφορούμενων σεφ) μπορεί να προξενήσει στομαχικές διαταραχές, αφού όλα στη μαγειρική είναι χημεία.

Κατά τη γνώμη μου, η τηλεόραση ως μέσον ψυχαγωγίας και διασκέδασης, θα μπορούσε να καθιερώσει καινούργιες εκπομπές που αφορούν τις τέχνες, τη γεωγραφία, τα ήθη και έθιμα λαών και τόπων,

την ιστορία, τη φύση και δεκάδες άλλα θέματα, που δεν αφορούν μόνο το στομάχι και τις εμμονές του.

Αλλά μήπως φταίμε και όλοι εμείς που δεχόμαστε παθητικά ό,τι μας σερβίρουν, χωρίς να έχουμε τη δύναμη να κλείσουμε τη συσκευή και να συγκεντρωθούμε σε πιο δημιουργικές ασχολίες;

Τόνια Μασουρίδου


Σχετικά Νέα