Σινεμά - TV

20 ξεχωριστές ταινίες στο σινεμά για τον Χειμώνα

today3 Δεκεμβρίου, 2018 1

Background
share close

Ο Δεκέμβριος μπήκε και μαζί του φέρνει έναν κινηματογραφικό χειμώνα, πλούσιο σε πολλά είδη ταινιών, οσκαρικά φαβορί, animation για όλη την οικογένεια, πολυβραβευμένες ταινίες από τα φετινά Φεστιβάλ, μέχρι και κάποιους υπερήρωες (που συνήθως συναντάμε την άνοιξη και το καλοκαίρι).

Ας ρίξουμε μία ματιά σε 20 από αυτές χρισμένες σε κατηγορίες.

Ο ΛΑΝΘΙΜΟΣ
Η Ευνοούμενη (The Favourite)

Η πιο προσβάσιμη δουλειά του Λάνθιμου μέχρι σήμερα τον βρίσκει να σκηνοθετεί μια ιστορία εποχής στην βασιλική αυλή της Αγγλίας των αρχών του 18ου αιώνα. Η άφιξη μιας νέας υπηρέτριας (Έμμα Στόουν) αποφασισμένης να ανέβει τα σκαλοπάτια της κοινωνικής ιεραρχίας πυροδοτεί εξελίξεις και εκκινεί ένα τρίγωνο ερωτικού πάθους και πολιτικής ισχύος ανάμεσα στην ίδια, στην Βασίλισσα Άννα (Ολίβια Κόλμαν) και την κοντινή της φίλη, Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις).

Η ταινία μετρά ήδη δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας (Γυναικείας Ερμηνείας για τον Κόλμαν και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τον Λάνθιμο) και φαίνεται ως ισχυρό φαβορί μέχρι και για διψήφιο αριθμό οσκαρικών υποψηφιοτήτων. Την ταινία την παρακολουθήσαμε στην παγκόσμια πρεμιέρα της στη Βενετία από όπου και γράψαμε αναλυτικότερα τη γνώμη μας.

Κυκλοφορία: 7 Φεβρουαρίου

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ
If Beale Street Could Talk

Ο Μπάρι Τζένκινς, σκηνοθέτης του “Moonlight”, επιστρέφει 2 χρόνια μετά την πιο αξέχαστη οσκαρική βραδιά που έχουμε ζήσει διασκευάζοντας την ομώνυμη νουβέλα του Τζέιμς Μπόλντουιν. Μια νεαρή κοπέλα με την υποστήριξη της οικογένειάς της (η πάντα υποτιμημένη Ρετζίνα Κινγκ στα όρια της οσκαρικής αναγνώρισης, στο ρόλο της μητέρας) προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του άδικα φυλακισμένου άντρα της λίγο πριν τη γέννηση του παιδιού τους. Ο Τζένκινς με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις εικόνες του και τα συναισθήματά τους, παραδίδει μια από τις ταινίες-εμπειρίες της χρονιάς. Λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες, θα μπορέσετε να διαβάσετε όσα μας είπε σε αποκλειστική συνέντευξη ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης.

Κυκλοφορία: 21 Φεβρουαρίου

Ρόμα (Roma)

Ιστορικής σημασίας κυκλοφορία καθώς είναι η πρώτη ταινία του Netflix που κυκλοφορεί ταυτόχρονα online και σε αίθουσες. Η ήδη πολυβραβευμένη ταινία του Alfonso Cuaron (που επιστρέφει μετά το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το “Gravity”) αποτελεί άκρως προσωπικό πρότζεκτ του Μεξικάνου, ο οποίος ανασυστήνει με εντυπωσιακό τρόπο τις αναμνήσεις του για να αφηγηθεί την ιστορία ενός ταραχώδους έτους στη διάρκεια των ‘70s μέσα από τα μάτια της οικιακής βοηθού μιας οικογένειας. Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στα επερχόμενα Όσκαρ, και έχει ήδη κλειδώσει το #1 σε πάρα πολλές τοπ-10 λίστες κριτικών.

Κυκλοφορία: 13 Δεκεμβρίου

Το Βαποράκι (The Mule)

Ένας γεωπόνος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου συλλαμβάνεται να μεταφέρει κοκαϊνη αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μίσιγκαν για λογαριασμό μεξικάνικου καρτέλ. Η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, βασίζεται σε άρθρο των New York Times και στην αληθινή ιστορία που εκείνο με τη σειρά του κατέγραφε. Στην ταινία συμπρωταγωνιστεί κι ο Μπράντλεϊ Κούπερ, ο οποίος σε περίπτωση που προταθεί για Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου για το “Βαποράκι” ενδέχεται να φτάσει τις 6 προσωπικές υποψηφιότητες(!) στη φετινή τελετή, μαζί με τις 5 που αναμένεται να έχει για το “Ένα Αστέρι Γεννιέται” (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α’ Ανδρικό, Τραγούδι). Ο σπουδαίος Ίστγουντ στο μεταξύ, στα 88 του επιστρέφει μπροστά στην οθόνη 6 χρόνια μετά το “Trouble with the Curve”.

Κυκλοφορία: 3 Ιανουαρίου

 

Κλέφτες Καταστημάτων (Shoplifters)

Ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών για τον μεγάλο Ιάπωνα ουμανιστή δημιουργό Χιροκάζου Κορε-έντα, για μια από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του (Διαβάστε τη γνώμη μας για την ταινία από τις Κάννες). Μια οικογένεια δηιουργημένη όχι βάσει DNA αλλά μέσα από ανθρώπινες συνδέσεις στο κοινωνικό περιθώριο. Η οικογένεια ζει φτωχά βασιζόμενη στη σύνταξη της γιαγιάς και στην περιστασιακή μικροληστεία κάποιου σούπερ μάρκετ. Στη διάρκεια μιας τέτοιας ληστείας ο Οσάμου Σιμπάτα κι ο γιος του, Σότα, βρίσκουν τη Γιούρι, ένα μικρό κορίτσι, μόνο του, με ενδείξεις οικογενειακής κακοποίησης. Παρά τις δυσκολίες τους, αποφασίζουν να την πάρουν μαζί τους και να την κάνουν μέλος της οικογένειάς τους. Θριαμβευτικό σινεμά της απλότητας, που έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα ως ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ανοίγει στις αίθουσες σε λίγες μέρες.

Κυκλοφορία: 6 Δεκεμβρίου

Η Άγρια Αχλαδιά (The Wild Pear Tree)

Ο σπουδαίος Τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπιλγκέ Τζεϊλάν επιστρέφει λίγα χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα με έναν ακόμα διαλογισμό πάνω στους οικογενειακούς δεσμούς και την καθημερινότητα εκτός των αστικών κέντρων. Ένας νέος παθιασμένος με τη λογοτεχνία επιστρέφει στο χωριό του προσπαθώντας να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα προκειμένου να εκδώσει τη δουλειά του, όμως σταδιακά τα χρέη του πατέρα του καταπνίγουν και τον ίδιο, καθώς διαπιστώνει πως ο ίδιος ο τόπος του, δεν του ανήκει.

Κυκλοφορία: 3 Ιανουαρίου

ΤΑ ΟΣΚΑΡΙΚΑ
Vice

Βιογραφική δραματική κωμωδία (ή κωμικό δράμα, ό,τι προτιμάτε) για την περίοδο διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους με την έμφαση στην θητεία του Ντικ Τσέινι ως Αντιπρόεδρο, θέση από την οποία απέκτησε τεράστια ισχύ και σχημάτισε τον κόσμο με τρόπο που νιώθουμε μέχρι και σήμερα. Γράφει και σκηνοθετεί ο Άνταμ ΜακΚέι (του “Μεγάλου Σοταρίσματος” και των θρυλικών κωμωδιών με τον Γουίλ Φέρελ “Anchorman” και “Step Brothers”) και πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ (ως Ντικ Τσέινι), ο Στιβ Καρέλ (ως Ντόναλντ Ράμσφελντ) κι ο Σαμ Ρόκγουελ (ως Τζορτζ Μπους).

Κυκλοφορία: 27 Δεκεμβρίου

Ο Υποψήφιος (The Front Runner)

Η έτερη πολιτική βιογραφική δραμεντί για την αμερικάνικη πολιτική ζωή του φετινού κινηματογραφικού χειμώνα ακολουθεί την άνοδο και πτώση του γερουσιαστή Γκάρι Χαρτ (στο ρόλο ο Χιου Τζάκμαν) ο οποίος αφού θεωρήθηκε η χρυσή ελπίδα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 1988, αντιμετώπισε κύματα αρνητικής δημοσιότητας μετά τα ρεπορτάζ εξωσυζυγικών του σχέσεων. Σκηνοθετεί ο Τζέισον Ράιτμαν (“Τζούνο”, “Ραντεβού στον Αέρα”) και τον Τζάκμαν πλαισιώνει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών σε μικρότερους ρόλους: Βέρα Φαρμίγκα, Τζ. Κ. Σίμμονς, Άλφρεντ Μολίνα, Άρι Γκρέινορ, Στιβ Ζίσις, και άλλοι.

Κυκλοφορία: 6 Δεκεμβρίου

Destroyer

Ο ρόλος της μεγάλης μεταμόρφωσης της Νικόλ Κίντμαν, όπου ως αστυνομικός σε αναζήτηση εσωτερικής ειρήνης επανασυνδέεται με τους ανθρώπους που άφησε πίσω της μετά από μια παλιά της undercover αποστολή. Από την Κάριν Κουσάμα του πολύ καλού, υποτιμημένου θρίλερ “The Invitation” που είδαμε πριν 3 χρόνια, καθώς και εξαιρετικών σειρών όπως το “Billions” και το “Halt and Catch Fire”.

Κυκλοφορία: 3 Ιανουαρίου

Προσέχουμε ακόμα:

Στο “At Eternity’s Gate” που είδαμε στη φετινή Βενετία, ο Γουίλεμ Νταφόε επιστρέφει μετά την πρόσφατη οσκαρική του υποψηφιότητα για το αριστούργημα “Florida Project” ερμηνεύοντας τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ σε ένα αισθητικά τολμηρό βιογραφικό φιλμ από τον σκηνοθέτη της ταινίας “Το Σκάφανδρο κι η Πεταλούδα” (17 Ιανουαρίου). Στο ιστορικό δράμα “Mary Queen of Scots” η Σίρσα Ρόναν (στο ρόλο του τίτλου) διασταυρώνεται με την Μάργκο Ρόμπι (ως βασίλισσα Ελισάβετ) σε σενάριο από τον δημιουργό του “House of Cards” (24 Ιανουαρίου). To “Stan & Ollie” είναι η βιογραφική δραμεντί πάνω στις ζωές των θρυλικών κωμικών Λόρελ και Χάρντι με τους απολαυστικούς Στιβ Κούγκαν και Τζον Σ. Ράιλι στους δύο ρόλους (24 Ιανουαρίου).

Η ΜΑΙΡΗ ΠΟΠΠΙΝΣ
Η Μαίρη Πόππινς Επιστρέφει (Mary Poppins Returns)

Θα μπορούσε να λέγεται Η Δευτέρα Παρουσία της Μαίρη Πόππινς, μιας και αν μη τι άλλο θα αναστήσει σίγουρα το box office. Δεκαετίες μετά την πρώτη της επίσκεψη η θρυλική νταντά επιστρέφει για να βοηθήσει τα αδέρφια Μπανκς για μια ακόμα φορά. Στο διάσημο ρόλο αυτή τη φορά η Έμιλι Μπλαντ που παίζει να φτάσει μέχρι και ως τις οσκαρικές υποψηφιότητες, και δίπλα της ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα (του ήδη κλασικού θεατρικού “Χάμιλτον”) και ο ίδιος ο Ντικ Βαν Ντάικ. Ως η ισχυρότερη, πιο αναγνωρίσιμη και -κατά τα λεγόμενα από Αμερική- όντως καλή οικογενειακή επιλογή για αυτή τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, αναμένεται να σπάσει τα ταμεία. Αναμένουμε κι εμείς μαζί.

Κυκλοφορία: 20 Δεκεμβρίου

ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΠΛΟΚΜΠΑΣΤΕΡ
Aquaman

Αυτά τα υπερηρωικά τα έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι και ειδικά ένα τόσο εμφανέστατα υγρό. Ωστόσο και μες στο κρύο του χειμώνα δε θα πούμε και όχι στον Aquaman του Τζέισον Μομόα, ο οποίος ήδη είχε αγαπηθεί από πολύ κόσμο ακόμα κι ως ένα μικρό κομμάτι του -κατά τα άλλα κακού- “Justice League”. O Μομόα παίζει έναν άντρα που μαθαίνει πως είναι ο κληρονόμος του θρόνου στο θαλάσσιο βασίλειο της Ατλαντίδας. Μαζί του η Άμπερ Χερντ κι ο Ντολφ Λούντγκρεν, ενώ σκηνοθετεί ο πάντα καλός Τζέιμς Γουάν (“Furious Seven”, “The Conjuring”, “Insidious”, “Saw”).

Κυκλοφορία: 13 Δεκεμβρίου

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

Τι είναι καλύτερο από έναν Σπάιντερ-Μαν; ΟΛΟΙ οι Σπάιντερ-Μαν. Διαφορετικές εκδοχές του αγαπημένου υπερήρωα από διαφορετικές διαστάσεις ενώνονται για μία περιπέτεια, σε ένα animation με εντελώς ξεχωριστό οπτικό στυλ που έχει αποσπάσει διθυράμβους στις ΗΠΑ. Η ταινία έχει ήδη αρχίσει να μαζεύει βραβεία από ενώσεις κριτικών και δε θα πρέπει να σοκαριστούμε αν τη δούμε ακόμα και στα Όσκαρ. Αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα, το βασικό είναι πως μοιάζει ως η πιο απολαυστική υπερηρωική ή/και animation ταινία της χρονιάς, κι αυτό λέει πολλά. Θα προβληθεί μεταγλωτισμένη και με υπότιτλους.

Κυκλοφορία: 13 Δεκεμβρίου

Glass

Η τρίτη υπερηρωική ταινία του χειμώνα είναι διαφορετική από τις άλλες. Το σίκουελ που δεν ξέραμε πως είχαμε ανάγκη μέχρι να δούμε το σίκουελ που δεν ξέραμε πως ήταν σίκουελ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ο Νάιτ Μ. Σιάμαλαν είναι ξανά σε μεγάλη φόρμα όπως απέδειξε και με το απολαυστικό θρίλερ “Split”, στο τέλος του οποίου μάθαμε πως διαδραματίζεται στον ίδιο κόσμο με τον “Άφθαρτο”. Τώρα, ο Άφθαρτος Μπρους Γουίλις επιστρέφει για να τα βάλει με το Beast και τις υπόλοιπες προσωπικότητες του Τζέιμς ΜακΑβόι, με τον Κύριο Γκλας του Σάμιουελ Τζάκσον να βρίσκεται ανάμεσά τους. Ανυπομονούμε.

Κυκλοφορία: 17 Ιανουαρίου

Προσέχουμε ακόμα:

Το “Alita: Battle Angel” του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ διασκευάζει διάσημο μάνγκα με έναν εντυπωσιακό συνδυασμό CGI και live-action. Πρότζεκτ πάθους για δεκαετίες του Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος έμεινε ως παραγωγός (14 Φεβρουαρίου). Το “Holmes & Watson” αποτελεί μια χιουμοριστική εκδοχή των κλασικών μυστηρίων του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με τον Γουίλ Φέρελ ως Χολμς και τον Τζον Σ. Ράιλι ως Γουότσον (31 Ιανουαρίου). Το “Mortal Engines”, από την ομάδα του Πίτερ Τζάκσον και του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” φαντάζεται μια μελλοντική δυστοπία όπου πόλεις-κυνηγοί καταβροχθίζουν η μία την άλλη και μια τραυματισμένη κοπέλα προσπαθεί να αλλάξει τη μοίρα της ανθρωπότητας. Το young adult μπλοκμπάστερ επιστημονικής φαντασίας του φετινού χειμώνα, ό,τι πρέπει για τους φανς του “The 100” ή του “Hunger Games” (6 Δεκεμβρίου).

ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΑ ΧΙΤΣ
Ο Κόσμος Σου Ανήκει (The World Is Yours)

Ο Ρομέν Γαβράς επιστρέφει ορεξάτος με έναν ‘καλόκαρδο “Σημαδεμένο”,’ μια πολύχρωμη ποπ περιπέτεια για την τελευταία επιχείρηση ενός εμπόρου ναρκωτικών που θέλει να αποσυρθεί και γενικά δε θέλει να κάνει κακό σε κανέναν. Γύρω του συναντάμε ένα φοβερό ensemble προσώπων του γαλλικού σινεμά, από τον Βενσάν Κασέλ ως την θρυλική Ιζαμπέλ Ατζανί.Την επόμενη Κυριακή θα μπορείτε να διαβάσετε όσα μας είπε ο Γαρβάς στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορία: 6 Δεκεμβρίου

The Guilty

Στη Θεσσαλονίκη συναντήσαμε και τον απίστευτο πρωταγωνιστή του Δανέζικου “The Guilty”, ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ και σχεδόν κυριολεκτικό one-man show: Ένας αστυνομικός απαντά μια επείγουσα κλήση από μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα απαγωγής και στη διάρκεια των επόμενων ωρών προσπαθεί να τη σώσει και να διαλευκάνει την υπόθεση, δίχως ποτέ να αφήνει το πόστο- και δίχως ποτέ η κάμερα να φεύγει από πάνω του. Πιθανό χιτάκι του φετινού χειμώνα, αναμένουμε ημερομηνία κυκλοφορίας.
Πηγή: news247.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%