Πολιτισμός

Είκοσι χρόνια για τις Νύχτες Πρεμιέρας

today31 Ιουλίου, 2014

Background
share close

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας» συμπληρώνει φέτος είκοσι επιτυχημένα χρόνια και το γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στους λάτρεις του κινηματογράφου.

Κινηματογραφικά διαμάντια του ανεξάρτητου κινηματογράφου, επιλεγμένες ταινίες που πρόκειται να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες τη φετινή χρονιά, πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ, δημιουργίες που παντρεύουν απολαυστικά τη μουσική με τον κινηματογράφο, κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος και μεταμεσονύκτιες προβολές, πρόκειται να προσελκύσουν και φέτος του κοινό.

«…Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε κι εμείς αν αυτή η ιδέα, που έμοιαζε στην αρχή με τρελό όνειρο, μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα μεγάλο, ετήσιο φεστιβάλ της Αθήνας, ένα αληθινό σταυροδρόμι του ανεξάρτητου κινηματογράφου, μια γιορτή όπου θα μαζευόμαστε κάθε χρόνο και περισσότεροι», είχε δηλώσει το 1995 ο Γιώργος Τζιώτζιος στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Είκοσι χρόνια μετά, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» αποτελούν αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της Μεσογείου και των Βαλκανίων, προσελκύοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο.

Δύο δεκαετίες, 1800 ταινίες και πολλές σημαντικές, προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου έχουν δώσει το «παρών»: από τον Ντάνιελ Ντέι Λούις ώς την Τζέιν Μπίρκιν και τον Τζέρεμι Άιρονς και από τον Μπεν Γκαζάρα ώς την Αντέλ Εξαρχόπουλος πέρσι.

Το φεστιβάλ, που φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα, θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Opera 1 και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες πρόκειται να παρουσιαστούν πάνω από εκατό νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και περισσότερες από εξήντα ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Ειδικότερα, το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ φιλοξενεί για ακόμα μία χρονιά μερικές από τις καλύτερες πρεμιέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου, συστήνοντας παράλληλα στο κοινό νέους σκηνοθέτες που ξεχωρίζουν ανά τον κόσμο.

Τα «10.000km» του Κάρλος Μάρκες Μαρσέτ, μία αφοπλιστικά ειλικρινής σκιαγράφηση της πορείας που διανύει η αγάπη και ο έρωτας σε απόσταση, αλλά και το αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ ’71 του Γιαν Ντεμάνζ που έκανε το ντεμπούτο του και τιμήθηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, είναι μόνο μερικές από τις ταινίες που θα συμμετάσχουν στο τμήμα αυτό.

Οι Pulp και ο Nικ Κέιβ καταλαμβάνουν μία θέση στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος «Μουσική και Φιλμ», με τις ήδη δημοφιλείς ταινίες «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» και «20.000 Days on Earth». Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και δίνει την ευκαιρία σε νέους έλληνες δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του τμήματος.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσα από ειδικά αφιερώματα.

Φέτος, μεταξύ άλλων, σειρά έχουν ο Ρόμπερτ Όλτμαν, σε ένα ειδικό αφιέρωμα για τις ταινίες – σταθμούς που υπέγραψε τη δεκαετία του ’70, όπως τα «Nashville», «McCabe and Mrs. Miller» και «M.A.S.H.».

Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ κατέχει και ο θρυλικός Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Ζουλάφσκι, «υπεύθυνος» για τις ταινίες «Σημασία Έχει να Αγαπάς» και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και το «Life Itself» του Στιβ Τζέιμς. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τη ζωή του Ρότζερ Έμπερτ, του διασημότερο Αμερικάνου κριτικού κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώνουν μία σειρά από παράλληλες δράσεις, εργαστήρια, ομιλίες αλλά και πάρτι.

Επιπλέον, με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων, σε συνδιοργάνωση με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθούν ειδικές επετειακές εκδηλώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως η φετινή αφίσα του φεστιβάλ είναι έργο του εικαστικού Δημήτρη Αληθεινού που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σημαντικές διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις.

Πηγή: protothema.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%