Διασκέδαση

23/2/2017 | Category: Διασκέδαση

Η Νο1 στιγμή των Όσκαρ: ο Τσάρλι Τσάπλιν παίρνει τιμητικό και το κοινό χειροκροτά για 12 λεπτά

Ο Τσάπλιν υπήρξε σπουδαίος. Την εποχή του βωβού κινηματογράφου, δεν βοήθησε απλώς στη δημιουργία ταινιών, αλλά ήταν ο πιο δημοφιλής και αναγνωρίσιμος αστέρας  σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την έλευση του ήχου, στη δεκαετία του ’30, η περσόνα του μικρού αλητάκου που επιμελώς έχτιζε, από ταινία σε ταινία, άρχισε να ξεθωριάζει.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολιτικές του απόψεις (που εξακολουθητικά τον έβαζαν σε μπελάδες), τον έκαναν να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1952. Η αυτοεξορία του διήρκησε είκοσι χρόνια. Τελικά, το 1971, αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ακαδημίας να επιστρέψει στην πόλη που τον έκανε διάσημο, για να παραλάβει το τιμητικό του Όσκαρ. Ο Τσάπλιν δεν ήταν απλώς θρύλος, ήταν ένα κινηματογραφικό έμβλημα· μπορεί κανείς να το νιώσει, παρακολουθώντας αυτό το βίντεο, ότι εκείνη τη βραδιά όλοι ήταν ηλεκτρισμένοι, από το γεγονός και μόνο ότι βρίσκονταν στον ίδιο χώρο μ’ αυτόν.

Αυτή η ατμόσφαιρα κράτησε μέχρι το τέλος της τηλεοπτικής μετάδοσης, ακόμα και μετά την βράβευση του «Ανθρώπου από τη Γαλλία», του Γουίλιαμ Φρίντκιν, με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας Ντάνιελ Τάραντας  ανέβηκε τότε στη σκηνή για να παρουσιάσει ένα σύντομο φιλμικό κλιπ-αναδρομικό της σταδιοδρομίας του Τσάπλιν.

Όταν άναψαν τα φώτα, ο Τσάπλιν βρισκόταν ήδη στη σκηνή, και το κοινό σηκώθηκε όρθιο για να χαρίσει στον μεγάλο αυτό καλλιτέχνη, το πιο θερμό και διαρκές χειροκρότημα στην ιστορία του θεσμού. Η έκπληξη και η συγκίνησή του ήταν εμφανείς, βλέποντας όλο το Χόλλυγουντ της εποχής να τον χειροκροτεί, με τόση αγάπη και σεβασμό.

Αυτό που επακολούθησε (με τον Τζακ Λέμον να συνεισφέρει αποφασιστικά στη συγκινησιακή φόρτιση της στιγμής), είναι, πραγματικά, κάτι που αξίζει να δείτε και να αποθησαυρίσετε.

Απολαύστε το, εδώ:

 

Πηγή: cinemag.gr