Σινεμά - TV

Oscars 2018! Ποιες ταινίες θα μας απασχολήσουν του χρόνου;

today3 Μαρτίου, 2017

Background
share close

Ναι είναι νωρίς και ναι, το «Moonlight» της χρονιάς θα είναι το «κρυφό χαρτί» που θα δημιουργήσει ξαφνικό buzz, αλλά σίγουρα έχουμε να περιμένουμε μερικούς οσκαρικούς, χολιγουντιανούς και μη, καυτούς τίτλους τους επόμενους μήνες. Ποιοι είναι αυτοί;

«Call Me by Your Name» του Λούκα Γκουαντανίνο
Μία από τις πιο πολυσυζητημένες πρεμιέρες των φετινών φεστιβάλ Sundance και Βερολίνου, ήταν η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «Call Me By Your Name»

βασισμένη στο ομώνυμο, εξαιρετικό μυθιστόρημα του Αιγύπτιου συγγραφέα και καθηγητή Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Αντρέ Ασιμάν.  Η ταινία εστιάζει στον νεαρό Έλιο Πέρλμαν (Τίμοθι Σαλαμέ) που περνά τις διακοπές του σε μία οικογενειακή βίλα του 17ου αιώνα, ώσπου μια μέρα καταφθάνει ο γοητευτικός Όλιβερ (Άρμι Χάμερ), φίλος του πατέρα του Έλιοτ (στο ρόλο ο σπουδαίος καρατερίστας Μάικλ Στούλμπαργκ) και διαπρεπής καθηγητής στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Οι ηλιόλουστες μέρες θα αυξήσουν την ερωτική ένταση και οι Έλιο και Όλιβερ θα ανακαλύψουν τη μεθυστική ομορφιά μιας κρυφής επιθυμίας που τους σιγοκαίει, όσο ο καλοκαιρινός ήλιος.

«Darkest Hour» του Τζο Ράιτ
Ήρθε η ώρα του Γκάρι Όλντμαν; Ο Γκάρι Όλντμαν ντύνεται τον Ουίνστον Τσόρτσιλ (η πρώτη φωτογραφία της μεταμόρφωσης είναι εντυπωσιακή) υπό τις οδηγίες του Τζο Ράιτ («Εξιλέωση», «Περηφάνια και Προκατάληψη», «Άννα Καρένινα»). Το οσκαρικών προδιαγραφών σχέδιο εξιστορεί την ανάληψη εξουσίας από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στην Μεγάλη Βρετανία κατά την περίοδο 1940 με 1945, όταν έπρεπε να ισορροπήσει τις πεποιθήσεις του και την αξιοπρέπειά του έναντι στα σχέδια των Ναζί που άλωναν την Ευρώπη.  Δίπλα στον Όλντμαν ο πρόσφατα εκλιπόντας Τζον Χαρτ, η Κριστίν Σκοτ Τόμας (θα υποδυθεί την σύζυγό του), η Λίλι Τζέιμς και ο Μπεν Μέντελσον σε σενάριο του Άντονι Μακάρθι (υποψηφίου για Όσκαρ σεναρίου με την «Θεωρία των Πάντων»).

«The Current War» του Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρέχον
Η μεταφορά της μεγάλης «μάχης» του ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στον Έντισον και τον Γουέστινγκχαουζ στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ έρχεται με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μάικλ Σάνον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μαζί τους οι Κάθριν Γουότερστον («Έμφυτο Ελάττωμα», «Φανταστικά Ζώα και που Βρίσκονται») και Τομ Χόλαντ («Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος») ενώ ο Νίκολας Χουλτ θα υποδυθεί τον συνονόματό του Νίκολα Τέσλα. Ο Αλφόνσο Γκόμεζ-Ρέχον του «Me, Earl and the Dying Girl» υπογράφει τη σκηνοθεσία και προσοχή στις πρίζες!

«The Killing of the Sacred Deer» του Γιώργου Λάνθιμου

Μετά από μία οσκαρική υποψηφιότητα για το σενάριο του «Αστακού», το σίγουρο είναι πως η Ακαδημία θυμάται και επισημαίνει τη δουλειά του ευφάνταστου, Έλληνα σκηνοθέτη. Το επόμενο βήμα του είναι το «The Killing of the Sacred Deer», μαζί με τους Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν και Αλίσια Σίλβερστοουν. Η νέα ταινία (σε σενάριο του ιδίου και του Ευθύμη Φιλίππου) θα είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υπερφυσικές προεκτάσεις. Η ιστορία θα επικεντρώνεται σε έναν νεαρό άνδρα που ζητά εκδίκηση και έναν γιατρό (Κόλιν Φάρελ) που αγωνίζεται για την επιβίωση της οικογένειάς του. Ο Φάρελ δήλωσε πως «Ένιωσα ναυτία διαβάζοντας το σενάριο» και εμείς περιμένουμε πως και πως τις επόμενες Κάννες, όπου λογικά η ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της.

«Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν
Το 2017 ο σπουδαίος Μεξικανός σκηνοθέτης επιστρέφει. Μετά τα «Παιδιά των Ανθρώπων» και το θρίαμβο του «Gravity», o Κουαρόν γυρνά στην επαρχία του Μεξικό με ένα δικό του σενάριο και θέμα μία μικροαστική οικογένεια στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ο Εμανουέλ Λουμπέσκι βρίσκεται πάλι πίσω από τη διεύθυνση φωτογραφίας και οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες. Λογικά αναμένουμε μία φεστιβαλική πρεμιέρα προς Βενετία πλευρά;

«Downsizing» του Αλεξάντερ Πέιν
Ο «δικός μας» Αλεξάντερ Πέιν («Απόγονοι», «Nebraska») ξανασυναντά την Ρις Γουίδερσπουν 18 χρόνια μετά το απολαυστικό «Σκάνδαλα στα Θρανία» και μαζί με τον Ματ Ντέιμον προτείνουν την πιο φευγάτη ταινία της χρονιάς. Το φιλόδοξο έργο του Πέιν, το οποίο επεξεργάζεται από το 2008, τοποθετείται στη Νορβηγία του κοντινού μέλλοντος, όπου οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συρρικνώνουν τον εαυτό τους κατα το 1/8 του μεγέθους τους, εξοικονομώντας έτσι τροφή για την επιβίωσή τους. Οι μικροί πλέον άνθρωποι κατοικούν σε μικρές πόλεις, συναλλάσσονται με μικρά χαρτονομίσματα, τρέφονται λιγότερο, πιάνουν λιγότερο χώρο, δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια! Και εδώ έρχεται η σύγκρουση. Οι Αμερικανοί έχουν την επιλογή για το αν θα υποστούν τη σμίκρυνση ή όχι, ενώ οι Ευρωπαίοι, που βλέπουν τη διαθεσιμότητα των πόρων να λιγοστεύουν, υπόκεινται σε αναγκαστική σμίκρυνση. Αναμένουμε μεγάλη ταινία!

«mother!» του Ντάρεν Αρονόφσκι
Το «mother!», η τελευταία ταινία του αντισυμβατικού Ντάρεν Αρονόφσκι θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Οκτώβρη, φιλική ημερομηνία για μέλλουσες βραβεύσεις, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το καστ που συμμετέχει. Η εργασιομανής Τζένιφερ Λόρενς και ο Χαβιέ Μπαρδέμ υποδύονται το κεντρικό ζευγάρι οι σχέσεις του οποίου θα δοκιμαστούν όταν απρόσκλητοι επισκέπτες καταφθάνουν στο σπίτι και ταράζουν την ήρεμη ρουτίνα τους. Με έμπνευσή που μπορεί να βασίζεται από τον σχετικά πρόσφατο «Θεό της Σφαγής» του Ρομάν Πολάνσκι και τα «Παράξενα Παιχνίδια» του Χάνεκε ή ακόμα και το σοκαριστικό «The Invitation» της Κάριν Κουσάμα, ο Αρονόφσκι είναι σίγουρο πως θα έχει κρυφούς άσους στην πλοκή του. Η μούσα των ’90s Μισέλ Φάιφερ, ο Εντ Χάρις και τα αδέρφια Γκλίσον (Ντόμναλ και Μπράιαν) συμπρωταγωνιστούν και προφανώς καθορίζουν την ιστορία.

«The Greatest Showman» του Μίκαελ Γκρέισι
Το μιούζικαλ της χρονιάς έχει την υπογραφή των βραβευμένων με Όσκαρ τραγουδιού για το «City of Stars» του «La La Land» Μπέντζι Πάσεκ, Τζάστιν Πολ και τους Χιου Τζάκμαν – Ζακ Έφρον πρωταγωνιστές. Βασικός χαρακτήρας και «σόουμαν» του τίτλου, ο Π.Τ. Μπάρνουμ, ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον γνωστούς μάγους της Αμερικής του περασμένου αιώνα, δημιουργός ενός από τα μεγαλύτερα τσίρκο που υπήρξαν ποτέ. Συγγραφέας, φιλάνθρωπος και ενίοτε μπλεγμένος με τα πολιτικά, ο Μπάρνουμ ξεκίνησε μια καριέρα στον χώρο του θεάματος, με έμφαση στην παραπλάνηση του κοινού μέσω οφθαλμαπάτης. Η πολυσχιδής και αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του ενέπνευσε τους Μπιλ Κόντον στο σενάριο ( «Θεοί και Τέρατα», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας») και τον Μίκαελ Γκρέισι στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

«Dunkirk» του Κρίστοφερ Νόλαν
Μετά την τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη» και τα εγκεφαλικά μπλοκμπάστερ «Inception» και «Interstellar», ο Κος Νόλαν που βρίσκεται ίσως στην πιο δημιουργική φάση της καριέρας του, είναι έτοιμος για το έπος της χρονιάς. Η «Δουνκέρκη» τοποθετείται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εμπνέεται από την Επιχείρηση «Ντιναμό», την απίθανη αποστολή διάσωσης 340.000 στρατιωτών των συμμαχικών στρατευμάτων που διασώθηκαν μετά την παγίδευσή τους από τους Ναζί στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας. Το all-star καστ περιλαμβάνει τον Τομ Χάρντι, τον σαιξπηρικό Κένεθ Μπράνα, τον βραβευμένο με Όσκαρ Β’ Αντρικού Μαρκ Ράιλανς («Η Γέφυρα των Κατασκόπων») και τον Κίλιαν Μέρφι («Batman Begins»). Ο Νόλαν λέει πως είναι το πιο «πειραματικο» φιλμ του και εμείς κρατάμε μεγάλο καλάθι!

Η νέα (ατιτλοφόρητη ακόμα) ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου
Η Κάθριν Μπίγκελοου, η  μοναδική γυναίκα με Όσκαρ Σκηνοθεσίας («The Hurt Locker») επιστρέφει πέντε χρόνια μετά το «Zero Dark Thirty»  με τον σεναριογράφο της Μαρκ Μπολ και αφηγείται την αληθινή ιστορία των αναταραχών στο Ντιτρόιτ το 1967, τα επεισόδια των οποίων είχαν ως αποτέλεσμα μία από τις μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες εξεγέρσεις πολιτών στην ιστορία. Στο καστ συναντάμε τους Τζον Μπογιέκα, Τζον Κραζίνσκι και Άντονι Μακί.

«Molly’s Game» του Άαρον Σόρκιν
Ο σεναριογράφος του «The Social Network» Άαρον Σόρκιν κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο φέτος με το «Molly’s Game».  Η Μόλι Μπλουμ, μία νεαρή σκιέρ και πρώην Ολυμπιονίκης, γίνεται επιτυχημένη επιχειρηματίας και στόχος του FBI, όταν οργανώνει ένα  διεθνές παιχνίδι πόκερ υχηλού ρίσκου. Τζέσικα Τσάστεϊν και Ίντρις Έλμπα ατο καστ μας ψήνουν ήδη για μια εξαιρετική παρτίδα.

«The Shape of Water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
Ο Ντελ Τόρο μετά τον «Πορφυρό Λόφο» ετοιμάζει ένα «παραμύθι» για τον…Ψυχρό Πόλεμο! Το project περιγράφεται ως ένα ρομαντικό δράμα τοποθετημένο χρονικά το 1963. Η Ελίσα (η Σάλι Χόκινς του «Τυχερή κι Ευτυχισμένη») είναι μια βουβή επιστάτρια που εργάζεται σε ένα εργαστήριο, και ερωτεύεται έναν αιχμάλωτο, αμφίβιο(!) άντρα. Ο κόσμος έξω θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος και το φιλμ περιγράφεται ως «ένα μυστηριώδες και μαγικό ταξίδι, με φόντο την Αμερική του Ψυχρού Πολέμου».

«Μαρία Μαγδαληνή» του Γκαρθ Ντέιβις
Ο Γκαρθ Ντέιβις, ο σκηνοθέτης που έκανε την έκπληξη φέτος με το «Lion» σκηνοθετεί τους Ρούνεϊ Μάρα και Χοακίν Φοίνιξ σε μία βιβλική ταινία που υπόσχεται να δώσει βάρος σε μια από τις πιο παρεξηγημένες γυναίκες της Ιστορίας, την Μαρία Μαγδαληνή. Η Μάρα θα αναμετρηθεί με σημαντικές προηγούμενες ενσαρκώσεις της μεγάλης «αμαρτωλής», όπως αυτή της Μπάρμπαρα Χέρσεϊ για τον αριστουργηματικό «Τελευταίο Πειρασμό» του Μάρτιν Σκορσέζε, αλλά και τη Μόνικα Μπελούτσι για τα αιματοβαμμένα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον. Αν και αυτό που περιμένουμε με μεγαλύτερη ανυπομονησία είναι ο Χοακίν Φοίνιξ στο ρόλο του Ιησού Χριστού.

Η νέα (ατιτλοφόρητη ακόμα) ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον
Όπως είχαμε γράψει: θα χυθεί ταλέντο! Οι Πολ Τόμας Άντερσον και Ντάνιελ Ντέι Λιούις, δυο από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του σινεμά πρόκειται να ξανασυνεργαστούν και αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι in fashion! Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η νέα ταινία είναι ένα δράμα τοποθετημένο στον κόσμο της μόδας του Λονδίνου τη δεκαετία του ’50.  Η ιστορία επικεντρώνεται στη ζωή και το παρασκήνιο ενός ασυμβίβαστου σχεδιαστή μόδας στις υπηρεσίες της βασιλικής οικογένειας και της υψηλής κοινωνίας. Ραφτείτε.

 

Πηγή: cinemag.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%