Σινεμά - TV

Όσκαρ: Ένας υπάλληλος με πάθος για τις selfie ο υπεύθυνος της ιστορικής γκάφας

today28 Φεβρουαρίου, 2017

Background
share close

Το απίστευτο απρόοπτο προκάλεσε σύγχυση και σάλο, ενώ οι ηθοποιοί και οι παραγωγοί και των δύο ταινιών στέκονταν αμήχανα πάνω στη σκηνή· μάλιστα δύο παραγωγοί του μιούζικαλ, το οποίο θεωρείτο το μεγάλο φαβορί εδώ και εβδομάδες, ευχαριστούσαν ήδη την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την τιμή, όταν ένας από αυτούς αντιλήφθηκε το λάθος ενώπιον εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών σε μια βραδιά που μεταδιδόταν απευθείας παγκοσμίως.

«Υπάρχει ένα λάθος, ‘Moonlight’, εσείς κερδίσατε το βραβείο καλύτερης ταινίας» είπε ο παραγωγός του La La Land με τον Γουόρεν Μπίτι που ήταν στη σκηνή μαζί με την συμπαρουσιάστριά του Φέι Νταναγουέι να υποστηρίζει ότι τους δόθηκε λάθος φάκελος.

Ο βετεράνος ηθοποιός προσπάθησε να εξηγήσει ότι αυτός και η Φαίη Νταναγουέι ανακοίνωσαν λάθος νικητή γιατί ο φάκελος που τους δόθηκε είχε λανθασμένα το όνομα της νικήτριας του Α΄ γυναικείου ρόλου ‘Εμα Στόουν και της ταινίας που πρωταγωνιστούσε “La La Land”.

Στη αρχή, όλοι πίστεψαν ότι ήταν ένα αστείο αλλά η καρτέλα πάνω στην οποία ήταν γραμμένο το όνομα του νικητή προβλήθηκε σε γκρο πλαν, μια τελευταία απόδειξη ότι πράγματι το “Moonlight” πήρε το βραβείο.

«Θέλω να σας πω τι συνέβη. Άνοιξα τον φάκελο και έγραφε “Εμα Στόουν, ‘La La Land’. Γι’ αυτό κοίταξα τόσο παρατεταμένα τη Φέι και εσάς. Δεν προσπαθούσα να είμαι αστείος», πρόσθεσε ο Μπίτι.

Οι Los Angeles Times αποκάλυψαν ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ανακοίνωση από τον Μπίτι ακούστηκε στα παρασκήνια μία φωνή να βρίζει: «Γαμώτο. Θεέ μου. Εχει τον λάθος φάκελο!».

Η εταιρεία PricewaterhouseCoopers, που έχει την ευθύνη για τη διαδικασία, έβγαλε ανακοίνωση για το λάθος: «Ζητούμε ειλικρινή συγγνώμη από το Moonlight, το La La Land, τον Warren Beatty, τη Faye Dunaway, και τους τηλεθεατές των Oscar για το λάθος που έγινε. Δόθηκε φάκελος λάθος κατηγορίας στους παρουσιαστές και μόλις έγινε αντιληπτό, διορθώθηκε. Επί του παρόντος διεξάγεται έρευνα για αυτό και μετανιώνουμε βαθιά. Εκτιμούμε τον τρόπο που η Ακαδημία, το ABC και ο Jimmy Kimmel χειρίστηκαν την κατάσταση».

Ο άνθρωπος που ευθύνεται για το λάθος

Ο άνθρωπος που φέρεται να ευθύνεται για το λάθος είναι ο 57χρονος Μπράιαν Κάλιναν ένας συνεργάτης της PricewaterhouseCoopers για 32 χρόνια ο οποίος συμμετείχε σε τελετή βραβείων Όσκαρ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Κάλιναν ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τον φάκελο στον Μπίτι και τη Ντάναγουεϊ, οι οποίοι μπήκαν από τη δεξιά πλευρά της σκηνής όπου βρισκόταν ο ίδιος. Κανονικά ο «Κλάιντ» και η «Μπόνι» θα έπρεπε να μπουν από μια μεγάλη σκάλα, πράγμα που δεν έγινε, γιατί η διάσημη ηθοποιός φοβήθηκε μήπως σκοντάψει.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το μπέρδεμα δημιουργήθηκε επειδή ο Κάλιναν είχε στα χέρια του όλους τους φακέλους με τις ανακοινώσεις των βραβείων, αλλά δεν θα έπρεπε να δώσει αυτός το φάκελο για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Μετά την απόφαση, όμως, που ελήφθη οι Μπίτι και Ντάναγουεϊ να μπουν από τα δεξιά της σκηνής, ο Κάλιναν αφηρημένος
τους έδωσε – κατά μια εκδοχή – τον πρώτο φάκελο που είχε στα χέρια του, αυτόν με το Όσκαρ του Α΄ Γυναικείου Ρόλου, επειδή είχε μόλις δώσει το φάκελο για το Όσκαρ του Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Την εκδοχή της αφηρημάδας και της απροσεξίας ενισχύει η φωτογραφία που ανέβασε ο Κάλιναν στο Twitter του λίγο πριν τη μεγάλη γκάφα και στην οποία φαίνεται η Έμα Στόουν με το Όσκαρ στα χέρια. Άλλωστε συνεργάτες του λένε ότι το πάθος του 57χρονου είναι οι φωτογραφίες με τους διάσημους, τους οποίους έχει τη δυνατότητα να δει από πολύ κοντά και στα παρασκήνια.

Και δεύτερη γκάφα στην τελετή

Η γκάφα κατά την ανακοίνωση του Όσκαρ καλύτερης ταινίας δεν ήταν η μοναδική στην τελετή απονομής, καθώς η φωτογραφία μιας παραγωγού, εν ζωή, βρέθηκε κατά λάθος μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που απεβίωσαν.

Όταν άρχισε η παρουσίαση των φωτογραφιών, φόρος τιμής για όσους χάθηκαν, στην μεγάλη οθόνη του Ντόλμπι Θίατερ στο Λος Άντζελες, η Τζαν Τσάπμαν, μια Αυστραλή παραγωγός, ανακάλυψε με τρόμο ότι το πρόσωπό της φιγουράριζε πάνω από το όνομα της φίλης της και συμπατριώτισσάς της, Τζάνετ Πάτερσον, που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016, όπως γράφει το περιοδικό Variety.

«Εξεπλάγην που χρησιμοποίησαν την φωτογραφία μου αντί της καλής μου φίλης και παλιάς μου συνεργάτιδας Τζάνετ Πάτερσον» είπε η Τσάπμαν στο περιοδικό. «Είμαι ζωντανή και καλά στην υγεία μου. Συνεχίζω να εργάζομαι ως παραγωγός».

«Η Τζάνετ ήταν πολύ όμορφη και είχε προταθεί τέσσερις φορές για βραβείο Όσκαρ, είναι πραγματικά απογοητευτικό που ένα τέτοιο σφάλμα δεν ανακαλύφθηκε νωρίτερα».

Η ενδυματολόγος Τζάνετ Πάτερσον απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών στην Αυστραλία, την 21η Οκτωβρίου του 2016, σύμφωνα με τον ιστότοπο IMDB. Είχε συνεργαστεί με την Τζαν Τσάπμαν στην ταινία «Μαθήματα πιάνου» της Τζέιν Κάμπιον (1993).

 

Πηγή: protothema.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%