Διασκέδαση

Στο Chevalier από την Ελλάδα το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ του Λονδίνου

today26 Οκτωβρίου, 2015

Background
share close

Στο ελληνικό Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, σε ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με ιδιαίτερο ανταγωνισμό.

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σημείωσε ότι το «Chevalier είναι μία σπουδή ανδρικού ανταγωνισμού, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας και ξεχωριστής σκηνοθέτιδας. Με επίσημη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που αποτελεί τόσο μία ξεκαρδιστική κωμωδία, όσο και μία ανησυχητική δήλωση για τις συνθήκες της ανθρωπότητας στη Δύση».

Στο Chevalier, έξι άνδρες βρίσκονται σε ένα σκάφος και σε μία στιγμή πλήξης αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι για να βρουν ποιος είναι ο «καλύτερος σε όλα», αρχίζοντας να μετρούν τις επιδόσεις τους στα πάντα: από το πώς φτιάχνεται μια καλή αχινοσαλάτα μέχρι τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Μετά την επαναληπτική προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ, ερωτηθείσα η σκηνοθέτης εάν υπήρξε και ένα σχόλιο για την Ελλάδα της κρίσης είπε ότι δεν ήταν ηθελημένο κάποιο μήνυμα, αλλά ότι δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Σημείωσε πως η ταινία αφορά στην ανδρική ταυτότητα, αλλά και στη γυναικεία ταυτότητα, και ότι λατρεύει τους ανθρώπους, αλλά λατρεύει και να προχωρά σε ανατομία τους.

Μέλη της κριτικής επιτροπής που απένειμαν το βραβείο στην Τσαγγάρη ήταν, εκτός από τον Παβλικόφσκι, η παραγωγός Κριστίν Βάσον, ο Τιγουέτελ Ετζίοφορ, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μάμπελ Τσεούνγκ και η ηθοποιός Κρίστιν Σκοτ Τόμας.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε ο Ρόμπερτ Έγκερς για την ταινία The Witch, ένα θρίλερ που εκτυλίσσεται στον 17ο αιώνα, ενώ ειδική μνεία έγινε και στην ταινία Tanna.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απέσπασε το Sherpa της Τζένιφερ Πίντον.

Παράλληλα, φέτος δόθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ BFI Fellowship, μία τιμητική διάκριση που παρουσιάστηκε από τον ηθοποιό Ίαν ΜακΚέλεν. Φέτος, η Μπλάνσετ είχε στο Φεστιβάλ δύο ταινίες, το Carol και το Truth.

Πηγή: in.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%