Μουσική

18/12/2017 | Category: Μουσική

Παγκόσμιο ρεκόρ για είκοσι μαθητές που έπαιξαν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες πέτυχε μια ομάδα είκοσι μαθητών σχολείων (δημοτικού και γυμνασίου) της Βοσνίας-ΕρζεγοβίνηςΟι μαθητές εκτέλεσαν όλοι μαζί, ταυτόχρονα, ένα κομμάτι στο πιάνο.

Πρόκειται για το «Gallop-Marche» του γάλλου συνθέτη, Aλμπέρ Λαβινιάκ, που οι μαθητές από τέσσερα μουσικά σχολεία του Σαράγεβο (του Κροατο-Μουσουλμανικού τμήματος) και του ανατολικού Σαράγεβο (του τμήματος της Σερβικής Δημοκρατίας) παρουσίασαν στην προσαρμοσμένη του εκδοχή – «για 40 χέρια» και «100 δάχτυλα»– με τη βοήθεια του συνθέτη και καθηγητή τους Τζόρτζε Γιόβαντσιτς.

«Ήταν μεγάλη πρόκληση», δήλωσε ο καθηγητής στο BIRN«Ήταν περισσότερο μαθηματικά παρά τέχνη, γιατί έπρεπε να προσθέσω όλα τα πλήκτρα στο πιάνο και όλα τα δάχτυλα και έπειτα να υπολογίσω τον χώρο στο πληκτρολόγιο, ώστε όλοι να μπορούν να κινηθούν και να παίξουν», ανέφερε ο ίδιος.

Μέχρι πρόσφατα, αντίστοιχο ρεκόρ κατείχε ομάδα δεκαοκτώ ιταλών μαθητών της καθηγήτριας μουσικής αγωγής Άγγελα ΜοντεμούροΤον Οκτώβριο 2014, στο Μπάρι, πάλι σε ένα πιάνο, οι μαθητές είχαν εκτελέσει το ίδιο μουσικό κομμάτι του Λαβινιάκ.

Για την τωρινή επιτυχία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το στόχο κατάρριψης του ρεκόρ έθεσε η οργάνωση Tattile για την προώθηση της μουσικής παιδείας στη χώρα.

Αναφερόμενος στο κατόρθωμα των μαθητών του, ο Γιόβαντσιτς τόνισε: «Το μεγαλύτερο μήνυμα αυτής της επιτυχίας είναι ότι μαθητές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το πέτυχαν μαζί… Οι μαθητές έκαναν εξάσκηση επί τρεις μήνες για να φτάσουν στο στόχο τους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ