Μουσική

Σοφία Μανουσάκη: Ήταν επιλογή μου ο δύσκολος δρόμος…

today24 Νοεμβρίου, 2017

Background
share close

Για πολλούς είναι η σημαντικότερη ελληνίδα ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς. Προσγειωμένη, πατά γερά στα δικά της πόδια, και βλέπει μέρα με την ημέρα, τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά της όνειρα, με πολύ κόπο και δουλειά, να γίνονται πραγματικότητα. Η Χανιώτισσα Σοφία Μανουσάκη στα πρώτα της κιόλας επαγγελματικά βήματα, μοιάζει να έχει κατακτήσει την κορυφή. Δεν είναι λίγο άλλωστε να έχεις δίπλα σου τον οικουμενικό Μίκη Θεοδώρακη και να μαθητεύεις δίπλα στο Στέφανο Κορκολή. Η συνέχεια προβλέπεται όχι απλώς ενδιαφέρουσα, αλλά τουλάχιστον συναρπαστική…

 Νέα, όμορφη, εξαιρετικά χαμηλών τόνων, ταλέντο – προσωπική ανακάλυψη του Στέφανου Κορκολή και η ερμηνεύτρια, που πίστεψε με όλη του τη δύναμη, ο «οικουμενικός» Μίκης! Πόσο ευλογημένη μπορείς να αισθάνεσαι;

Πράγματι το να είμαι δίπλα σε δύο τόσο σημαντικούς ανθρώπους είναι ευλογία. Η ζωή μου έκανε το ομορφότερο δώρο να μαθητεύω δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Στέφανο Κορκολή. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και είναι το σημαντικότερο ξεκίνημα, που θα μπορούσα να έχω, στον επαγγελματικό χώρο της μουσικής.

«Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΝΑ ΜΑΘΗΤΕΥΩ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΚΟΛΗ»

Έχω τον καλύτερο δάσκαλο στα πρώτα καλλιτεχνικά μου βήματα!

Τι σημαίνει για ένα κορίτσι της δίκης σου ηλικίας να «συναντά» και να συνεργάζεται στα πρώτα του κιόλας επαγγελματικά βήματα, με το «Βουνό» που λέγεται Θεοδωράκης;

 Η ευθύνη είναι μεγάλη και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν γνωρίζεις πως ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος συνθέτης του 20ου αιώνα από τον ίδιο τον Dimitri Shostakovich. Μου εμπιστεύτηκε τα έργα του και κυρίως δύο κύκλους από τα «Προδομένα», όπως εκείνος αναφέρει, έργα. Το να μπορώ να είμαι δίπλα του, να με διευθύνει, να με καθοδηγεί και να μου εξιστορεί την ιστορία του κάθε τραγουδιού, που ερμηνεύω αλλά και την ιστορία της πατρίδας μας, που ο ίδιος αποτελεί τεράστιο κομμάτι της, με κάνει να αισθάνομαι δέος. Έχω τον καλύτερο δάσκαλο στα πρώτα καλλιτεχνικά μου βήματα.

 «ΕΧΩ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΚΙΟΛΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

Πόσο πιο αυστηρή έχεις γίνει με τον εαυτό σου, από τότε, που μπήκαν στη ζωή σου αυτοί οι δυο άνθρωποι;

 Έχω γίνει αρκετά απαιτητική με τον εαυτό μου και για αυτό ευθύνεται ο Στέφανος Κορκολής. Από την πρώτη μας κιόλας συνεργασία, κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας, χωρίς όμως να χάνεις την ουσία της μουσικής.

Από τον Θεοδωράκη στον… Καβάφη!

Συνάντηση 1, Συνάντηση 2 και μετά… Καβάφης. Μια καλλιτεχνική πορεία που αγγίζει τα όρια του «Ιερού»…

 Μετά τη συνάντηση 1 και 2, είχαμε ραντεβού με το διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Panik-Oxygen Γιώργο Αρσενάκο, για να συζητήσουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μας. Αυτή η υπέροχη ιδέα ήταν δική του και συγκεκριμένα είχε πει: «Εφόσον ξεκινήσατε με ποίηση και Μίκη Θεοδωράκη, συνεχίστε με ποίηση. Πόσο όμορφο θα ήταν, εάν ο Στέφανος μελοποιούσε ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη» (κάτι που Στέφανος είχε ήδη στο μυαλό του). Πιστεύω πως είναι το καλύτερο βήμα, μετά από δύο δίσκους σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, όπως επίσης θεωρώ ότι δύσκολα στη σημερινή εποχή μία δισκογραφική εταιρεία, όχι απλώς παροτρύνει σε τόσο σοβαρές προσπάθειες αλλά τις υποστηρίζει με σθένος.

 

Πως αισθάνθηκες να «πατάς» σε μέρη όπως η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και η όπερα του Καϊρου, να σου έχουν συμβεί όλα αυτά που προείπαμε και να ερμηνεύεις μελοποιημένο Καβάφη σ’ ένα έργο «ζωής» για το Στέφανο Κορκολή…;

Καταρχάς είναι μεγάλη τιμή, που ο Στέφανος Κορκολής με εμπιστεύτηκε για το συγκεκριμένο έργο και το ευχαριστώ είναι λίγο. Το ότι κάναμε την παρουσίαση του έργου στην γενέτειρα του ποιητή και μάλιστα στα «Καβάφεια 2017» εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο, γιατί δεν ξέραμε την αντίδραση του κόσμου, που στην πλειοψηφία του αποτελούνταν από μελετητές του έργου του. Η αποδοχή και ο θαυμασμός τους ήταν πολύ μεγάλος κι αυτό μας έδωσε χαρά και δύναμη, διότι περάσαμε τις πιο δύσκολες «εξετάσεις». Μακάρι αυτή η αποδοχή να ακουμπήσει και ψυχές ανθρώπων, που δεν είναι τόσο μυημένοι στο έργο του τεράστιου ποιητή. Προσωπικά πιστεύω ότι οι μελοποιήσεις του Στέφανου Κορκολή είναι τέτοιες, που θα διευκολύνουν τον ακροατή να νιώσει σε βάθος τα συναισθήματα, που θέλει να μας μεταφέρει ο ποιητής.

Το… πισωγύρισμα δεν είναι του χαρακτήρα μου

Αντιλαμβάνεσαι ότι οι καλλιτεχνικές σου επιλογές μέχρι σήμερα, σε έχουν οδηγήσει σ ‘ έναν δύσκολο «μονόδρομο», που δεν επιδέχεται επιστροφές ή πισωγυρίσματα…

 Ήταν επιλογή μου ο δύσκολος δρόμος. Όσο για το πισωγύρισμα δεν είναι του χαρακτήρα μου. Τώρα για τις επιστροφές, η αφετηρία μου ήταν με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και συνεχίζω και θα συνεχίζω να ερμηνεύω έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτές είναι οι επιλογές μου και άλλωστε δεν βλέπω με τη «στενή έννοια» του επαγγέλματος τη μουσική.

Τι σημαίνουν τα Χανιά για τη Σοφία Μανουσάκη, πέραν από το ότι είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε..;

Τα Χανιά είναι η πατρίδα μου, είναι τα παιδικά-εφηβικά μου χρόνια. Τα αγαπώ και θα τα αγαπώ. Εκεί είναι όλη μου η οικογένεια και προσπαθώ, όσο πιο συχνά, να βρίσκομαι κοντά τους, αν και είναι δύσκολο πια, λόγω υποχρεώσεων.

Τα Χανιά αποδεδειγμένα είναι μια πόλη που… αναβλύζει πολιτισμό. Τι θα έκανες, για να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά στο συγκεκριμένο τομέα, αν σου δινόταν μια τέτοια ευκαιρία;

Εκλαμβάνω την ερώτησή σας ως υποθετική. Θα ήθελα να υπάρχουν πολλές και συνεχείς πολιτιστικές δραστηριότητες, όχι απαραίτητα μόνο μουσικές, όπως επίσης θα ήθελα να υπήρχε και μια συμφωνική ορχήστρα, διότι δεν σας κρύβω πως στην συγκεκριμένη δουλειά του Στέφανου Κορκολή, όπου ερμηνεύω μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη, με στεναχώρησε το γεγονός ότι δεν συμμετείχε μία ορχήστρα από την «πόλη» μου, επειδή δεν υπάρχει πια (παλιά υπήρχε η Sinfonietta). Το λέω αυτό, διότι η ιδέα του Στέφανου Κορκολή ήταν να συνεργαστούμε με περιφερειακές ορχήστρες όπως και έγινε. Ευτυχώς που η «πόλη» μου συμμετείχε με τη χορωδία της Μπέλας Λιονάκη «Μουσικοί Ορίζοντες». Ρεαλιστικά, το μόνο, που θα μπορούσα να κάνω αυτή τη στιγμή, όταν μου δίνεται η ευκαιρία, είναι πιο πολλές συναυλίες στον τόπο μου. Άλλωστε κάτι σχεδιάζουμε με το Δήμο Χανίων, που αφορά στο συγκεκριμένο έργο, σε ποίηση του Κ.Π.Καβάφη.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%