Μουσική

Βιβλίο με τα αδημοσίευτα ποιήματα του Λέοναρντ Κοέν – Όλα όσα κρατούσε στο σημειωματάριό του

today18 Οκτωβρίου, 2017

Background
share close

Θα περιμένουμε έως τον Οκτώβριο του 2018 για να πιάσουμε στα χέρια μας την τελευταία συλλογή ενός σπουδαίου τραγουδοποιού, τραγουδιστή αλλά και ποιητή. Του Λέοναρντ Κοέν.

Τίτλος: «Η Φλόγα». Θέμα: «Το πώς ο πολιτισμός μας απείλησε την ύπαρξη της» λέει ο Ρόμπερτ Κόρι, μάνατζερ του Κοέν.

Διαβάζουμε στον «The Guardian» ότι ο εκδοτικός οίκος Canongate –ο οποίος εκδίδει το βιβλίο– περιγράφει την ποιητική συλλογή ως «ένα εξαιρετικά δυνατό κεφάλαιο στην όλο ιστορίες λογοτεχνική καριέρα του Κοέν».

Ο οίκος ενημέρωσε, επίσης, ότι ο Καναδός τραγουδοποιός και τραγουδιστής επέλεξε και έβαλε σε σειρά τα ποιήματα, τους μήνες πριν τον θάνατό του, το 2016. Και ότι το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου θα είναι καινούργιο υλικό.

Στην αρχή της καριέρας του ο Κοέν εστίαζε στη συγγραφή, εκδίδοντας συλλογές ποιημάτων, όπως «Ας Συγκρίνουμε Μυθολογίες» (1956), «Το Κουτί για Μπαχαρικά της Γης» (1961), «Λουλούδια για τον Χίτλερ» (1964).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, είχε συγκεντρωθεί περισσότερο στη μουσική και, το 1967, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ «Songs of Leonard Cohen».

Ο Κόρι εξήγησε ότι η σύνθεση του «Η Φλόγα» ήταν κύρια φιλοδοξία του Λέοναρντ Κοέν, στα τελευταία του: «Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Λέοναρντ εστίαζε σε ένα μοναδικό πράγμα. Να συμπληρώσει αυτό το βιβλίο, με υλικό από τα μη δημοσιευμένα ποιήματά του και με επιλογές από τα σημειωματάριά του.»

Στα σημειωματάρια, ο Κοέν έγραφε «με ποιητική φόρμα, σ’ όλη του τη ζωή» πληροφορούν από τον Canongate και υπόσχονται ότι τα αποσπάσματα θα προσφέρουν «μιαν άνευ προηγουμένου ενδόμυχη ματιά στη ζωή και τη σκέψη αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη και στοχαστή».

Θα συμπεριλαμβάνονται, στην έκδοση, και οι στίχοι των τραγουδιών στα τελευταία τρία άλμπουμ του Κοέν, καθώς και αυτοί των τραγουδιών στο «Blue Alert» (συνεργασία του με τη σύντροφό του, Anjani), αλλά και πεζά του και δικές του εικονογραφήσεις.

 

Σε συνέντευξη που είχε δώσει, έναν χρόνο πριν, στο περιοδικό «The New Yorker», ο Κοέν είχε πει πως «η φυσική μου ώθηση είναι να τελειώσω πράγματα που έχω αρχίσει». Κι ότι σηκωνόταν πολύ πριν την αυγή, για να γράψει.

«Έχω δουλειά να κάνω. Να φροντίσω υποθέσεις. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι τόσο άβολα … Κάποια στιγμή, αν έχεις ακόμα σώας τα φρένας, έχεις την ευκαιρία να βάλεις σε τάξη το σπίτι σου» είχε δηλώσει στον διευθυντή του περιοδικού, τον Ντέιβιντ Ρέμνικ.

Όλα τα ρήματα σε χρόνο «αόριστο», πια. Και «Η Φλόγα», ένα αναμνηστικό. Μπορεί να είναι δυνατό, αλλά θα είναι ένα αναμνηστικό.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%