Τεχνολογία

Η Google επενδύει στην εικονική πραγματικότητα

today22 Οκτωβρίου, 2014

Background
share close

Η Google μαζί με άλλα επενδυτικά κεφάλαια προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση, ύψους 542 εκατ. δολαρίων, και μάλιστα σε μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα ούτε ένα προϊόν!

Η εταιρεία ονομάζεται Magic Leap και δεν εδρεύει, όπως θα περίμενε κανείς, στη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά στα προάστια του Μαϊάμι στη Φλόριδα και φέρεται να έχει εφεύρει μια νέα βελτιωμένη μορφή εικονικής πραγματικότητας, που αποκαλεί «κινηματογραφική»!

Σε μια παρόμοια επένδυση είχε προβεί νωρίτερα και το Facebook, δίνοντας φέτος 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά μιας άλλης εταιρείας εικονικής πραγματικότητας, της Oculus. Όπως καταλαβαίνουμε από τις επενδύσεις αυτές και με δεδομένη την πρόσφατη δοκιμαστική κυκλοφορία των «έξυπνων» γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας Google Glass, καταλαβαίνουμε ότι η εικονική πραγματικότητα θα αρχίσει σύντομα να μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας και μάλλον θα αποτελέσει το νέο πεδίο ανταγωνισμού και τεχνολογικών καινοτομιών μεταξύ των εταιρειών.

Ήδη χιλιάδες δημιουργοί λογισμικού έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σχετικού λογισμικού, αν και το hardware βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Όλοι όμως προβλέπουν -και στοχεύουν σε- μια νέα μαζική αγορά, αν και, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, θα περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια, έως ότου αυτές οι τεχνολογίες διεισδύσουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Magic Leap, Ρόνι Άμποβιτς, δήλωσε ότι η τεχνολογία της εταιρείας του πηγαίνει πέρα από την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, δημιουργώντας μια «κινηματογραφική πραγματικότητα», όπως την χαρακτήρισε.

Η νέα τεχνολογία, όπως είπε χαρακτηριστικά θέλει να φέρει επανάσταση στο «πώς επικοινωνεί κανείς, αγοράζει, μαθαίνει, μοιράζεται και παίζει». Δεν απέκλεισε επίσης ότι στο μέλλον αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα ζευγάρι γυαλιών, συνεπώς στο μέλλον τα Google Glass μπορεί να προσφέρουν στον κάτοχό τους μια «κινηματογραφική πραγματικότητα»!

Η νέα τεχνική, για την οποία λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές προς το παρόν, «προσθέτει» γραφικά πάνω στον πραγματικό κόσμο, προβάλλοντας τις σχετικές εικόνες στο μάτι. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια περίεργη και ρεαλιστική επαυξημένη (εμπλουτισμένη) πραγματικότητα. Κάτι ανάλογο προσπαθούν να κάνουν τα διαδραστικά γυαλιά της Google, που «υπερθέτουν» ψηφιακές πληροφορίες πάνω στην πραγματικότητα που βλέπει το μάτι.

Αντίθετα, η τεχνολογία Oculus Rift του Facebook δεν κάνει υπέρθεση, αλλά μπλοκάρει τελείως τον πραγματικό κόσμο, «βυθίζοντας» τον χρήστη – παρατηρητή σε μια απολύτως εικονική πραγματικότητα. Προς το παρόν, η Oculus δεν έχει έτοιμο κάποιο προϊόν προς διάθεση, ενώ τα Google Glass διατίθενται αντί 1.500 δολαρίων σε ενδιαφερόμενους χρήστες για πιλοτική χρήση.

Πιθανόν ο πρώτος τομέας που θα γνωρίσει ταχύτερη εφαρμογή αυτών των νέων «μαγικών» τεχνολογιών θα είναι τα βιντεοπαιχνίδια, για να ακολουθήσουν μετά και άλλοι τομείς. Ήδη έχουν εκφραστεί όμως και ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η τόσο παραστατική επαφή του χρήστη με μια πραγματικότητα συχνά άκρως βίαιη και τρομακτική, που δεν θα φαίνεται πια εικονική αλλά πολύ πραγματική.

magicleap1 magicleap2

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%