Τεχνολογία

Όταν η πραγματικότητα συναντά την επιστημονική φαντασία

today27 Μαρτίου, 2015

Background
share close
Αν νομίζουμε πως οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν είναι παρά μια καλοστημένη μυθοπλασία εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις τεχνολογικές δυνατότητες των σπέσιαλ εφέ, ίσως η είδηση που κάνει τον τελευταίο καιρό το γύρο του διαδικτύου ήρθε ακριβώς για να μας διαψεύσει. Σύμφωνα με αυτή η Boeing κατοχύρωσε μια ευρεσιτεχνία η οποία παραπέμπει στις «αμυντικές ασπίδες»- σε ενεργειακά πεδία δηλαδή, τα οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, στις αγαπημένες του κοινού ταινίες, τύπου Star Wars και Star Trek.Η αρμόδια αρχή USPTO, ενέκρινε την κατοχύρωση μιας μεθόδου συστήματος για την αποδυνάμωση ωστικών κυμάτων μέσω ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN.Αναλυτικότερα, η πατέντα περιγράφει ένα σύστημα το οποίο μπορεί να ανιχνεύει το ωστικό κύμα που προκαλεί μια κοντινή έκρηξη και να δημιουργεί μια περιοχή ιονισμένου αέρα (πεδίο πλάσματος) μεταξύ αυτού και του οχήματος το οποίο προστατεύει.

Η μέθοδος δημιουργίας της περιοχής ιονισμένου αέρα λειτουργεί «θερμαίνοντας μία επιλεγμένη περιοχή του πρώτου ρευστού μέσου άμεσα για να δημιουργηθεί ένα δεύτερο, παροδικό μέσο που αναχαιτίζει το ωστικό κύμα και προκαλεί εξασθένηση της ενεργειακής πυκνότητάς του πριν φτάσει στο προστατευόμενο αντικείμενο».

Μέσω της δημιουργίας μιας προσωρινής, εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας, «ζώνης» αέρα με λέιζερ, μικροκύματα ή ηλεκτρισμό, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ωστικό κύμα θα μπορούσε- στη θεωρία, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα της Boeing πάνω σε αυτόν τον τομέα – να εκτονώνεται χτυπώντας στην «ασπίδα», μειώνοντας την ένταση του πλήγματος ή ακόμα καλύτερα αφήνοντας ακέραιο ότι βρίσκεται από πίσω της.

«Εκρηκτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον ασύμμετρο πόλεμο ενώ η πλειονότητα της ζημιάς που προκαλείται από εκρηκτικούς μηχανισμούς προκαλείται από θραύσματα και ωστικά κύματα» αναφέρεται στην πατέντα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN βέβαια, σε αυτό το επίπεδο οι «ασπίδες» της Boeing θα ήταν ανίκανες να προστατέψουν απέναντι σε θραύσματα ή άλλα αντικείμενα που εκτοξεύονται στο πλαίσιο μιας έκρηξης, οπότε και δεν εξαλείφεται η ανάγκη για θωράκιση. Επίσης, λόγω της προσωρινότητας του πεδίου πλάσματος, απαιτούνται και ειδικοί αισθητήρες για την ενεργοποίησή του όταν ανιχνεύεται έκρηξη.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ευρεσιτεχνίας η όλη ιδέα ενδεχομένως να περιλαμβάνει και έναν αισθητήρα που θα κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά: θα ανιχνεύει μια έκρηξη ενώ παράλληλα θα υπολογίζει τη θέση και τη χρονική στιγμή της. Εν συνεχεία το αμυντικό σύστημα δημιουργίας της «ασπίδας» μέσω παλμών λέιζερ θα ενεργοποιείται.

Σύμφωνα με άλλα δημοσίευμα η όλη ιδέα θα μπορούσε να έχει αρκετά μεγάλο εύρος εφαρμογής ώστε να προστατεύει και μεγαλύτερους πιθανούς στόχους, όπως υποβρύχια, μεγαλύτερα οχήματα, πλωτές πλατφόρμες, κτίρια- ή ακόμα και ανθρώπους, υπό τη μορφή ατομικών προσωπικών ασπίδων….

Πηγή: newsbeast.gr

 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%