Τεχνολογία

To Project Natick της Microsoft τοποθετεί τα data centers κάτω από το νερό

today1 Φεβρουαρίου, 2016

Background
share close

Η Microsoft αποκάλυψε σήμερα το Project Natick, μία συναρπαστική ερευνητική πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει το cloud computing πιο κοντά στις πόλεις που βρίσκονται κοντά σε θάλασσες και υδάτινες εκτάσεις – τοποθετώντας τα κέντρα δεδομένων κάτω από το νερό.

Η Microsoft δεν τρέχει κάποια από τις web υπηρεσίες της, όπως το Office 365, μέσω κάποιου κέντρου δεδομένων που βρίσκεται στο εσωτερικό κάποιας υποβρύχιας κάψουλας για την ώρα, ωστόσο δημιούργησε μία τέτοια κάψουλα -στην οποία έδωσε το όνομα Leona Philpot, από τον χαρακτήρα στο Halo- και την τοποθέτησε σε βάθος περίπου 9 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού στην ακτή της Καλιφόρνια για τέσσερις μήνες το 2015.

Το hardware των υπολογιστών στις κάψουλες του είδους, θα μπορούσε να αντικαθίσταται κάθε πέντε χρόνια περίπου, ωστόσο θα μπορούσαν να παραμείνουν στον βυθό, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρουσία, για τουλάχιστον 20 χρόνια. Μάλιστα, θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται με κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
“To Project Natick αντανακλά την διαρκή αναζήτηση της Microsoft για λύσεις κέντρων δεδομένων cloud, που προσφέρουν άμεσες παροχές, χαμηλότερα κόστη, υψηλή απόκριση και είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες” εξηγεί η Microsoft στην ιστοσελίδα για το εγχείρημα.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για έναν ασυνήθιστο και μάλλον μακρόπνοο τρόπο για μία εταιρεία του μεγέθους της Microsoft –για οποιουδήποτε μεγέθους- να λειτουργεί τον πυρήνα της υποδομής κέντρου δεδομένων της. Θυμίζει ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Google –όπως την φορτηγίδα που ορισμένοι υποπτεύονταν ότι επρόκειτο να φιλοξενήσει τα κέντρα δεδομένων της, κάτι που δεν έγινε τελικά.

Αν και οι Google και Facebook έχουν επικεντρωθεί τελευταία στην χρήση ιπτάμενων drones για να προσφέρουν Internet σε ακόμα περισσότερες περιοχές του πλανήτη, οι servers, οι υποδομές storage και ο δικτυακός εξοπλισμός που ολοένα αυξάνονται πρέπει να βρίσκονται κάπου, και να λειτουργούν όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον.

Η Microsoft, αναφέρει ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις στο περιβάλλον από το αρχικό πείραμα της. “Κατά την διάρκεια του πειράματος με την κάψουλα Leona Philpot, η τοπική θαλάσσια ζωή προσαρμόστηκε γρήγορα στην παρουσία της υποβρύχιας κάψουλας” λέει η Microsoft. Τώρα, που το αρχικό πείραμα στέφθηκε από επιτυχία, η Microsoft σκέφτεται να το επεκτείνει, με την κατασκευή μίας μεγαλύτερης κάψουλας αρχικά, περίπου τρεις φορές μεγαλύτερης από την Leona Philpot.

Πηγή: insomnia.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%