Τεχνολογία

Υπερυπολογιστής προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο

today5 Αυγούστου, 2013 1

Background
share close

Ομάδα Ιαπώνων και Γερμανών ερευνητών κατόρθωσε να επιτύχει τη μεγαλύτερη έως τώρα προσομοίωση της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου με ένα από τα πιο ισχυρά υπολογιστικά συστήματα του κόσμου.

Για την προσομοίωση 1,73 δισεκατομμυρίου νευρικών κυττάρων συνδεδεμένων με 10.4 τρισεκατομμύρια συνάψεις (το 1% του συνολικού νευρικού μας συστήματος) και για ένα μόλις δευτερόλεπτο, χρειάστηκαν 82.944 επεξεργαστές και 1 petabyte μνήμης.

Ακόμα και με αυτά τα χαρακτηριστικά, o υπερυπολογιστής K -ο τέταρτος πιο ισχυρός στον κόσμο-ολοκλήρωσε την προσομοίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε 40 ολόκληρα λεπτά κάνοντας χρήση του open-source software προσομοίωσης NEST.

Εφόσον το σύστημα είχε προσομοιώσει το 100% του νευρικού μας συστήματος, η όλη διαδικασία θα απαιτούσε 2.5 περίπου ημέρες.

Και μπορεί στα δικά μας μάτια το επίτευγμα τους να μη φαντάζει και τόσο μεγάλο, ωστόσο δεδομένης της τεράστιας πολυπλοκότητας του νευρικού συστήματος του ανθρώπου, οι επιστήμονες δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι φιλοδοξώντας ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουν επιτύχει την πλήρη προσομοίωσή του.

 

Πηγή: enikos.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (1)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Philip Serefoglou στις 5 Αυγούστου, 2013

    Η αλήθεια είναι ότι ένα υπολογιστικό σύστημα που βασίζεται σε απλή ψηφιακή λογική όσο και να εξελιχθεί δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα ενός ανθρώπου.

    Η χρήση νέων τεχνολογιών που πατάνε στην αρχή της υπέρθεσης και

    διεμπλοκής καταστάσεων όπως η κβαντομηχανική ίσος προσφέρει μία προσέγγιση που τελικά θα φτάσει λίγο πιο κοντά στην προσομοίωση αυτή.


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%