Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Παρασκευή λαδιού, αλοιφής και σαπουνιού

today21 Μαρτίου, 2019

Background
share close

Παρασκευή λαδιού και αλοιφής: Βάζετε το βότανο (συνήθως ψιλοκομμένο) σε ένα γυάλινο βάζο με ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης ή τουλάχιστον χωρίς οξέα) ή σπανιότερα άλλα έλαια. Το αφήνετε ένα ή δύο μήνες ή πολύ λιγότερο (π.χ. το σκόρδο σε δύο ημέρες είναι έτοιμο) σε μέρος με ήλιο ή χωρίς ήλιο ανάλογα (συνήθως να είναι σε φως, αλλά όχι στον ήλιο). Το σουρώνετε και φτιάξατε το λάδι (λάδι που περιέχει τα λιποδιαλυτά συστατικά του βοτάνου). Εάν δεν έχετε την πολυτέλεια να περιμένετε ένα μήνα, χρησιμοποιείστε bain marie (κατσαρολάκι με νερό όπου τοποθετούμε ένα μπρίκι) με χαμηλή φωτιά. Στο εσωτερικό μπρίκι βάλτε το ελαιόλαδο με το θρυμματισμένο βότανο. Σε δύο ώρες βγάζετε το μπρίκι, και σουρώνετε το λάδι.

Το πιο γνωστό λάδι είναι το βαλσαμόλαδο (άνθη υπερικού με ελαιόλαδο για 1 μήνα σε βάζο στον ήλιο, συνήθως έχει κόκκινο χρώμα, το σουρώνουμε και παίρνουμε το λάδι). Το χαμομηλόλαδο φτιάχνεται από άνθη χαμομήλιου παρομοίως.

Το λάδι του βοτάνου μαζί με μελισσοκέρι (αναλογία περίπου 1 όγκο κεριού προς 4 όγκους λαδιού) τα βάζετε στο μπρίκι. Ανάβετε το μάτι στο 70% της ισχύος του και όταν λιώσει το κερί χύνετε το λάδι σε βαζάκια, σε 1 ως 3 λεπτά στερεοποιείται και γίνεται αλοιφή. Τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσετε για να ρίξετε μέσα τους το λάδι να τα αποστειρώνετε (βράσιμο πριν από τη χρήση τους).

Η αλοιφή από σκόρδο είναι πολύ καλό αντιβιοτικό όπως και από όλα τα μυρωδικά βότανα (θυμάρι, ρίγανη, μέντα, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μαντζουράνα, βασιλικός, λαδανιά, χαμομήλι κ.ά.). Αντιφλεγμονώδεις αλοιφές: λαδανιά, υπερικό (βάλσαμο), τσάι του βουνού, χαμομήλι, καλέντουλα. Μία αλοιφή (νυκτός ή και ημέρας που φτιάχνω για το πρόσωπο (αντιρυτιδική, τονωτική, αναζωογονητική) περιλαμβάνει: λαδανιά, χαμομήλι, ρεζέντα, κυπαρίσσι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, υπερικό, θυμάρι και βασιλικό.

Παρασκευή σαπουνιού. Βρισκόμενοι πάντα σε ανοιχτό χώρο, και πάντοτε φορώντας γάντια-μάσκα και γυαλιά, ρίχνουμε το καυστικό νάτριο NaOH προσεκτικά (από χαμηλά, όχι από ύψος) στο νερό σιγά-σιγά. Το καυστικό νάτριο σε δύο λεπτά αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού στους 90 βαθμούς Κελσίου. Το αφήνουμε να κρυώσει ώς τη θερμοκρασία δωματίου.
Προσοχή γιατί όταν ρίχνουμε το καυστικό νάτριο βγάζει υδρατμούς το νερό και είναι καυστικοί, οπότε δεν πρέπει να τους αναπνέουμε ή να έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας.
Κατόπιν ρίχνουμε το νερό που περιέχει το διαλυμένο καυστικό νάτριο, στο ελαιόλαδο και αμέσως μετά το ανακατεύουμε με μιξεράκι χειρός. Πρέπει να ανακατευτεί καλά μέχρι να γίνει μείγμα, σαν το μείγμα του κέικ. Το ανακάτεμα διαρκεί σίγουρα 5 λεπτά. Στο μείγμα αυτό προαιρετικά προσθέτουμε είτε καλά τριμμένο βότανο ή κάποια φυσική χρωστική ή αιθέρια έλαια. Ανάλογα με τι βότανα ή έλαια ή χρωστική θα βάλετε το μείγμα σας το σαπούνι σας θα πάρει και το ανάλογο χρώμα διαφορετικά θα γίνει καφέ-μπεζ. Παραδείγματος χάριν αν βάλετε τα πέταλα από καλέντουλα θα κιτρινίσει, αν βάλετε Αlkanna tinctoria θα γίνει μπλε). Μπορείτε να προσθέσετε πολύ μικρά κομματάκια κερί, όσο πιο πολύ κερί βάλετε τόσο πιο σκληρό θα είναι το σαπούνι . Μπορείτε να προσθέσετε και μέλι με νερό αλλά όσο νερό βάλετε τόσο λιγότερο νερό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να διαλύσετε το καυστικό νάτριο.
Το μείγμα το βάζετε σε καλούπια (ξύλινα ή πλαστικά), αν δεν έχετε χρησιμοποιείστε πλαστικά ποτηράκια, και το αφήνετε σκεπασμένο για 8 εβδομάδες. Μετά από το χρονικό αυτό διάστημα είναι έτοιμο για χρήση.
Τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε για την παρασκευή σαπουνιού καλό είναι να τα πλένετε με ξύδι.
Στην παρασκευή σαπουνιού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι αναλογίες για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε ζυγαριά ακριβείας γραμμαρίων. Χρησιμοποιώ τις εξής αναλογίες: 2,5 κιλά ελαιόλαδο (στο ελαιόλαδο έχω διαλύσει από πριν βότανα, και έτσι το σαπούνι γίνεται θεραπευτικό), 300γρ. καυστικό νάτριο NaOH ή αλλιώς λέγεται την καυστική σόδα, 720 γραμμάρια νερό εμφιαλωμένο του σούπερ μάρκετ. Τις αναλογίες μπορεί κανείς να τις βρεις πολύ αναλυτικά στο παρακάτω site https://www.thesage.com/ (calculators για τις αναλογίες, recipes για συνταγές).

Συντάκτης: Δημήτρης Μαγγιώρος

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%