Διάφορα

Αυτή είναι η πρώτη αφίσα στην ιστορία του κινηματογράφου

today26 Αυγούστου, 2018

Background
share close

Σε δημοπρασία η πρώτη αφίσα κινηματογράφου, που ελάχιστες φορές την έχει δει το κοινό.

Η 28η Δεκεμβρίου 1895 σηματοδοτεί την έναρξη του εμπορικού κινηματογράφου. Εκείνη τη μέρα, μία σειρά μικρού μήκους των αδελφών Λυμιέρ, των εφευρετών και πρωτοπόρων της τεχνολογίας της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, προβλήθηκαν δημόσια. Η μέρα πέρασε στην αθανασία ως «Cinématographe Lumière», με μια αφίσα που φιλοτέχνησε ο Ανρί Μπρισπό. Θεωρείται η πρώτη αφίσα κινηματογράφου και δημοπρατείται στου Sotheby’s, στις 28 Αυγούστου.

«Σηματοδότησε τη δημόσια έναρξη ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά φαινόμενα του 20ού αιώνα», αναφέρει η ανακοίνωση του Sotheby’s.

H θρυλική αφίσα:

Αυτή είναι η πρώτη αφίσα στην ιστορία του κινηματογράφου

Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η αφίσα είναι σπάνια, και ελάχιστες φορές την έχει δει το κοινό πριν από την έκθεσή της στη γκαλερί του στο Λονδίνου. Για πάνω από 40 χρόνια ήταν στην κατοχή γάλλου συλλέκτη και εκτιμάται ότι θα «πιάσει» 40.000 με 60.000 λίρες Αγγλίας.

Στο έργο, ο Μπρισπό έχει ζωγραφίσει τη βαβούρα που κάνουν Παριζιάνοι οι οποίοι όπου να ‘ναι θα έχουν την εμπειρία μιας χωρίς προηγούμενο στιγμής στην ιστορία της τεχνολογίας και της τέχνης.

Παρ’ όλη την ομολογουμένως εντυπωσιακή αφίσα του Ανρί Μπρισπό, η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας δεν είχε επιτυχία. Τουλάχιστον ως προς την προσέλευση κόσμου. Η εικοσάλεπτη προβολή στο Salon Indien του Grand Café προσέλκυσε περίπου τριάντα  φιλοπερίεργους. Οι αδελφοί Λυμιέρ είχαν προνοήσει για 100 καθίσματα.

 

Πηγή: news247.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%