Διάφορα

24/7/2017 | Category: Διάφορα

H συναρπαστική ιστορία του παγωτού!

Το παγωτό έχει μια συναρπαστική ιστορία που έχει τις ρίζες της από το 600 π.Χ.!

Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται, η πρώτη καταγραφή παγωτού είναι στην Κίνα, γύρω στο 600 π.Χ. όπως αναφέραμε, αν και δεν έμοιαζε πολύ με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Το πρώτο παγωτό δοκίμασε μάλλον ο Νέρωνας, στην Αρχαία Ρώμη, γύρω στο 54-68 μ.Χ. Ήταν φτιαγμένο από χιόνι, μέλι και πολτό φρούτων!

Γρανίτες από χιόνι, χυμό και κομμάτια φρούτων έφτιαχναν οι κάτοικοι της Σικελίας, σε μια παραλλαγή των σερμπετιών που έφεραν οι Άραβες περίπου το 800 μ.Χ., όταν κατέλαβαν το νησί. Το παγωτό ταξίδεψε φυσικά και στην πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχαν αποθήκες γεμάτες με χιόνι για να φτιάχνεται συνεχώς παγωτό!

Η πρώτη εκδοχή παγωτού που είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα έγινε στην Ιταλία, τον 17ο αιώνα.  Οι Ιταλοί αρωμάτιζαν ένα μείγμα κρέμας γάλακτος και ζάχαρης με πολτό φρούτων και το χτυπούσαν για ώρα μέσα σε ένα λουτρό από σπασμένο πάγο και αλάτι.

Εκείνη την περίοδο, το παγωτό έφτασε στις Βερσαλίες, όπου φυσικά δεν απευθυνόταν στους “κοινούς θνητούς”. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Γάλλοι μετέτρεψαν τη γρανίτα στο διάσημο σορμπέ, με τη προσθήκη ασπραδιού αυγού!

Τα παγωτά ωστόσο ξεπέρασαν οριστικά τις γρανίτες στα τέλη του 18ου αιώνα, όπου οι Η.Π.Α τα ανακάλυψαν και τα… μαπογείωσαν! Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον ενθάρρυνε τους μαγείρους να ανακαλύψουν νέες γεύσεις!

Η τεράστια ζήτηση ώθησε τελικά το 1851 τον Τζέικομπ Φάζελ να ιδρύσει στη Βαλτιμόρη την πρώτη βιομηχανία παγωτού. Λίγα χρόνια αργότερα ο Ερνεστ Χάμγουι, ένας σύρος μετανάστης στο Σεντ Λούις, έφτιαξε το 1904 το πρώτο χωνάκι της ιστορίας εκτοξεύοντας τις πωλήσεις σε δυσθεώρητα ύψη.

Στην Ελλάδα, το παγωτό έγινε λατρεία στη μεταπολεμική περίοδο, όπου παγωτατζήδες έκοβαν βόλτες σε όλη την Αθήνα με το καροτσάκι τους, μια εικόνα που οι παππούδες μας σίγουρα θα θυμούνται!

 

Πηγή: neolaia.gr