Διάφορα

Τα Χανιά της Μαγευτικής Κρήτης

today5 Νοεμβρίου, 2015

Background
share close

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

chania_limani

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας είναι η Κρήτη. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να την επισκεφθείς ολόκληρη σε ένα μόνο ταξίδι και είναι ένα νησί στο οποίο, όσες φορές και να πας, πάντοτε θα έχεις να δεις κάτι καινούργιο!

 

Βόλτα στα υπέροχα Χανιά

Το Α και το Ω στα Χανιά δεν είναι άλλο από μια περιπλάνηση χωρίς πυξίδα στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης. Με αφετηρία το Ενετικό Λιμάνι, μπορείς να παρασυρθείς σε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν, αφήνοντας τις διαφορετικές εικόνες να σε ξεναγήσουν με τον δικό τους τρόπο στην ιστορία του τόπου. Ξεκίνα από το σιντριβάνι και την οδό Ζαμπελίου, για να φτάσεις τελικά στη Θεοτοκοπούλου. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται… Μεσολαβούν δεκάδες στενάκια με τουριστικά μαγαζιά, ταβερνάκια αλλά και παλιά αρχοντικά. Αν τώρα προτιμάς να σε φυσάει η θαλασσινή αύρα, ο παραλιακός δρόμος από το λιμάνι, που καταλήγει στα Νεώρεια και το Κουμ Καπί, θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σου βόλτα. Όταν πια φτάσεις εκεί, ανηφόρισε την κεντρική οδό Δασκαλογιάννη, αναζητώντας τη Σπλάντζια. Δεν θα δυσκολευτείς και πολύ να τη βρεις, αφού ειδικά φέτος έχει γίνει το hot spot της πόλης, ενώ ο μιναρές, που στέκει επιβλητικός στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη -κι είναι ορατός από μακριά- θα σε καθοδηγήσει κατευθείαν στην «καρδιά» της.

7621827584_f15741fbaa_b

Γευστικό σταυροδρόμι

Αν μέχρι τώρα απέφευγες τις λαϊκές ή τις δημοτικές αγορές, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Στα Χανιά μια επίσκεψη στη δημοτική αγορά επιβάλλεται. Από το 1913 -οπότε και χτίστηκε στα όρια της Παλιάς με τη Νέα Πόλη- συνιστά ένα από τα πιο πολυσύχναστα σταυροδρόμια τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Στα ράφια των μικρομάγαζων θα βρεις όλα τα αγνά προϊόντα της κρητικής γης, από γραβιέρα μέχρι βότανα ή θυμαρίσιο μέλι, ενώ δεν λείπει βέβαια κι η ντόπια τσικουδιά. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρεις για τη δημοτική αγορά είναι ότι τις πρώτες πρωινές ώρες μετατρέπεται σε αγαπημένο στέκι για τους ξενύχτηδες… Ο λόγος; Οι αχνιστές σούπες από τα πατσατζίδικα είναι ό,τι πρέπει μετά από το πολύ αλκοόλ…

 

Ζoom στο Ισλάμ…

images

Λειτούργησε ως τέμενος, στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, μουσείο λαϊκής τέχνης και γραφείο πληροφοριών του Ε.Ο.Τ. Σήμερα, εκτός από το να το θαυμάσεις απ’ έξω, θα το επισκεφθείς για να παρακολουθήσεις κάποιες από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις διάφορες εκθέσεις που φιλοξενεί. Ο λόγος για το Κιουτσούκ Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί, που ανταγωνίζεται τον Αιγυπτιακό Φάρο σε ομορφιά στο Παλιό Λιμάνι. Κληρονομιά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στέκει εδώ και αιώνες στην Ακτή Τομπάζη αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα αναγεννησιακής ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

 

Από τα σαλόνια…

Το υγιεινό της κλίμα και η εξαιρετική θέα προς την πόλη είχε προσελκύσει ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα μερικές από τις πιο εύπορες οικογένειες των Χανίων… Αυτές έχτισαν εκεί τα αρχοντικά τους, πολλά από τα οποία σήμερα στεγάζουν πρεσβείες, προξενεία αλλά και πολυτελή ξενοδοχεία. Στη συνοικία Χαλέπα, ανατολικά του Ενετικού Λιμανιού, μετά το Κουμ Καπί, άλλωστε έζησε μέχρι το 1910 και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα εντυπωσιακής οικίας είναι αυτή του αρμοστή της Κρήτης, στην οποία φιλοξενούνταν ο πρίγκιπας Γεώργιος. Μια βόλτα κατά μήκος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, του κεντρικού δρόμου, είναι σίγουρο πως θα στείλει στις αισθήσεις σου… αέρα Ευρώπης!

 

Έχεις στόχο;

Μια επίσκεψη στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων θα σε κάνει να ξανανιώσεις. Βρίσκεται στο χωριό Καμπάνι του Δήμου Ακρωτηρίου και στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται όλα τα ολυμπιακά αγωνίσματα πήλινου και σταθερού στόχου. Αφιέρωσέ του την ημέρα σου (δεν λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη) κι έλα να ανεβάσεις την αδρεναλίνη σου… βάζοντας στόχους -φρόντισε μόνο να έχεις εξασφαλίσει τη σκοπευτική σου ταυτότητα- ή να παρακολουθήσεις κάποιον κορυφαίο αγώνα! Μην το σκέφτεσαι∙ συγκεντρώσου στο στόχο και φύγαμε!

 

 Φύσηξε αύρα θαλασσινή

Αν θέλεις να περιπλανηθείς ανάμεσα σε 2.500 εκθέματα, μινιατούρες πλοίων, πίνακες,  γκραβούρες θαλασσινού θέματος και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τότε πρόσθεσε στην ατζέντα σου μια στάση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, στο Φρούριο Φιρκά. Στο τέλος της προκυμαίας, το εν λόγω κάστρο κατασκευάστηκε το 1645 από τους Βενετούς και χρησιμοποιήθηκε για οχυρωματικούς λόγους. Για να θαυμάσεις ωστόσο το «Μινωικό Πλοίο» που φιλοξενείται στη μόνιμη έκθεση παραδοσιακής και αρχαίας ναυπηγικής, θα πρέπει να κατευθυνθείς στο ένα εκ των δύο ανατολικών Νεωρίων, στο τέλος της Ακτής Τομπάζη.

 

Ραντεβού με ένα αιώνιο σύμβολο!

Επιθυμείς ένα «ραντεβού» με τον Ελ. Βενιζέλο, έναν από τους σημαντικότερους άνδρες της νεότερης ιστορίας, που γεννήθηκε και έζησε στα Χανιά; Η απάντηση έρχεται από το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Χαλέπα. Ό,τι θελήσεις να μάθεις για τον Έλληνα πολιτικό θα το βρεις εκεί, καθώς το αρχοντικό αποτέλεσε οικία του από το 1880 μέχρι το 1910 αλλά και αργότερα ανά διαστήματα. Στο εσωτερικό του  θα δεις όλα τα δωμάτια με τα αυθεντικά έπιπλα, που χρονολογούνται στο 1927, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. Στην αυλή, τον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο, μπορείς να δεις, διάτρητο από τις σφαίρες, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας του 1933. Ολοκλήρωσε την εκ βαθέων γνωριμία μαζί του στην τελευταία του κατοικία, στην περιοχή Ακρωτήρι, όπου βρίσκονται οι τάφοι του ίδιου και του γιου του Σοφοκλή. Από αυτό το σημείο, η ιστορική μνήμη αλλά και η θέα είναι εκπληκτική!

 

 

Το νησί είναι ως γνωστόν πολύ μεγάλο και αξίζει τον κόπο να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να γνωρίσετε μέρη στα οποία το ΚΤΕΛ δεν προσεγγίζει ή κάνει αρκετή ώρα και για να είστε ανέμελοι και ανεξάρτητοι από ωράρια
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 

Φαλάσαρνα

falasarna2

Ξεκινάμε από τα Φαλάσαρνα. Για να μεταβείτε θα πάρετε την εθνική οδό του Κισσάμου και μετά τον Κίσσαμο (ή Καστέλι) θα βρείτε έξοδο προς Φαλάσαρνα. Μέχρι το Καστέλι η διαδρομή  με το αυτοκίνητο διαρκεί ένα μισάωρο και ένα τεταρτάκι ακόμα ώς τα Φαλάσαρνα.

Αν σας αρέσουν τα κύματα, θα λατρέψετε τη συγκεκριμένη παραλία! Καθαρά νερά, απέραντη αμμουδιά για τους λάτρεις των θερινών σπορ (beach volley, ρακέτες) και περιπέτεια! Προσοχή όμως στα κύματα, καθώς είναι «βουβά» και πολύ εύκολα μπορούν να σε τραβήξουν μέσα

 

Ελαφονήσι

elafonisi

Για μένα σίγουρα το ομορφότερο μέρος του νομού! Κάτι το εξωτικό, το τελείως διαφορετικό όπου δεν πρέπει κανείς να παραλείψει να πάει! Από την εθνική οδό Κίσσαμου-Ελαφονησίου η πρόσβαση είναι εύκολη, αλλά προτιμότερο είναι να πάρετε τον επαρχιακό δρόμο, καθώς η διαδρομή είναι πολύ πιο όμορφη και θα σας ανταμείψει. Το φαράγγι των Τοπολίων είναι εκπληκτικής ομορφιάς και θα έχετε την μοναδική εμπειρία να περάσετε από μία μικρή σήραγγα, στην οποία υπάρχει μόνο μία λωρίδα αυτοκινήτων! Υπάρχουν φανάρια και από τις δύο πλευρές της σήραγγας έτσι ώστε τη μια να περνούν όσοι πηγαίνουν και την άλλη όσοι επιστρέφουν! Αμέσως μετά τη σήραγγα, αφού περάσετε τα Τοπόλια, αξίζει να κάνετε μια στάση στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Βρίσκεται ψηλά και θα χρειαστεί να ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια, αλλά αξίζει τον κόπο.

Όταν φτάσετε στο Ελαφονήσι θα εντυπωσιαστείτε από τα σμαραγδένια του νερά! Για να φτάσετε στο νησάκι περπατάτε μέσα στο νερό που φτάνει ώς τον αστράγαλο.

Όταν με το καλό βρείτε το μέρος όπου θα αράξετε, κάντε το γύρο από το νησάκι. ΄Ομως να φοράτε οπωσδήποτε παντόφλες γιατί η άμμος καίει, και φυσικά απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο. Κατά μήκος του μικρού νησιού υπάρχει συγκεκριμένη διαδρομή που ακολουθείτε και στα διάφορα σημεία επισημαίνονται τα σπάνια φυτά που βρίσκονται πάνω του!

 

Γραμβούσα – Μπάλος

20130401184549balos.gramvousa5

Για να κάνετε αυτήν την εκδρομή αναχωρούν καθημερινά πλοία από το Καστέλι. Η διαδρομή κρατάει μόνο μία ώρα και είναι πολύ ευχάριστη! Πρώτα επισκέπτεστε τη Γραμβούσα με το ενετικό κάστρο της (1579-84) και τους αμέτρητους κάκτους και στη συνέχεια μεταβαίνετε στον Μπάλο, όπου σας παραλαμβάνουν μικρότερα καραβάκια για να σας βγάλουν στην ακτή.

 

Αγία Μαρίνα

agia-marina-beach-chania-Ic

Αν είστε φαν των beach μπαρ, της καλής μουσικής και της ξάπλας τότε η Αγία Μαρίνα είναι το μέρος για εσάς. Απέραντη παραλία με πολλά beach μπαρ στη σειρά, σε κοντινή απόσταση από τα Χανιά είναι ο κατεξοχήν προορισμός της νεολαίας. Αν δεν αντέχετε τις ρακέτες, προτιμήστε μια πιο ήσυχη παραλία!

 

Άγιοι Απόστολοι

6

Ακόμα πιο κοντά στα Χανιά θα συναντήσετε τους 2-3 κόλπους στους Αγίους Αποστόλους. Εδώ τα πράγματα είναι πιο ήσυχα και οικογενειακά. Πάρτε την ομπρελίτσα σας και απολαύστε τα καταγάλανα νερά.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%