Φοίβος Πιομπίνος

Το παράσημο της περικνημίδας

today18 Δεκεμβρίου, 2019 1

Background
share close

    Είναι γελοίο να σκέφτεσαι πως το ανώτερο παράσημο της κραταιάς Βρετανικής Αυτοκρατορίας είναι αυτό της περικνημίδας, δηλαδή της καλτσοδέτας.  Για τη δημιουργία του υπάρχουν πολλοί θρύλοι, από τους οποίους ο δημοφιλέστερος είναι αυτός που περιλαμβάνει την κόμισσα του Σάλτσμπουρι Ιωάννα του Κεντ. Σύμφωνα με την εν λόγω εκδοχή, ενόσω η κόμισσα του Κεντ χόρευε στο παλάτι του ΄Ελθαμ, η καλτσοδέτα της γλίστρησε κι έπεσε στο πάτωμα. Ενώ οι παριστάμενοι χαμογελούσαν χαιρέκακα, ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας την έδεσε στο πόδι του λέγοντας τη γαλλική φράση: «Honi soit qui mal y pense» (ντροπή σε αυτόν που σκέφτεται άσχημα). Μία άλλη εξήγηση βασίζεται στο ότι το ρητό αναφέρεται στη διεκδίκηση του γαλλικού θρόνου -πόθεν εικάζεται τούτο;- από τον Εδουάρδο Γ΄ και ότι η χρήση της περικνημίδας ως έμβλημα μπορεί να προήλθε από τα λουριά που χρησιμοποιούνταν για το δέσιμο της πανοπλίας.

     Η φράση αυτή με χρυσά γράμματα έγινε ρητό του Ευγενέστατου Τάγματος της Περικνημίδας (μεγαλύτερη γελοιότητα αυτή), ένα πρώτο τη τάξει Ιπποτικό Τάγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δημιουργήθηκε στη μεσαιωνική  Αγγλία, κατά πάσαν πιθανότητα το 1348, με έμβλημά του την περίφημη περικνημίδα. Ο μέγιστος αριθμός των μελών του εν λόγω Τάγματος δεν γίνεται να υπερβαίνει τα 24, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οπωσδήποτε ο εκάστοτε μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας.

      Φοίβος Ι. Πιομπίνος    piombinos.com

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Μαρία Παπαϊωάννου

Είναι τυχαία η στοχοποίηση του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ και νυν Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή;

Σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας στιγμή, με τις ανεξέλεγκτες πλέον παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου από τον Έβρο και το Αιγαίο,  από εξίσου ανεξέλεγκτης (στην πλειοψηφία τους) ταυτότητας πρόσωπα που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα κατά στίφη, και με δεδομένη την ευθέως εχθρική πολιτική των Τούρκων, κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν τον επικεφαλής των εθνικών μας συμφερόντων, τον Εθνικό Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, επικεφαλής του […]

today18 Δεκεμβρίου, 2019

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%