Κείμενα

Γλωσσικά τινα (ΠΒ’): οι αντίθετες έννοιες «επαγωγικός» και «απαγωγικός»

today2 Αυγούστου, 2013

Background
share close

Τα επίθετα και επαγωγικός και απαγωγικός χαρακτηρίζουν δύο διαφορετικές, αντίθετες στην πορεία τους, προσεγγίσεις της γνωστικής διαδικασίας (επιστημονικής, διδακτικής κ.λπ.).
Φιλοσοφικά ο επαγωγικός είναι αυτός που σχετίζεται με τη συναγωγή γενικού συμπεράσματος από επιμέρους προτάσεις: επαγωγικός συλλογισμός / επαγωγική μέθοδος. Η επαγωγική (γαλλ. induction) βαίνει από τα ειδικά προς τα γενικά, από τα επιμέρους στο όλον. Η επαγωγική είναι επιστημολογικά η μέθοδος που κινείται από τα εμπειρικά δεδομένα προς τη συναγωγή μιας γενικής πρότασης που να ερμηνεύει τα πράγματα.
Φιλοσοφικά ο απαγωγικός είναι αυτός που σχετίζεται με την απαγωγή (βλ. την έκφραση «δια της εις άτοπον απαγωγής»). Η απαγωγική (γαλλ. deduction) είναι η συλλογιστική μέθοδος που ξεκινά από το γενικό για να καταλήξει στο μερικό, σύμφωνα με την αρχή πως ό,τι ισχύει για το όλον ισχύει και για το μέρος που εμπεριέχεται σε αυτό (π.χ. όλα τα ψάρια έχουν βράγχια, άρα και οι ξιφίες –που είναι ψάρια- έχουν βράγχια).

Φοίβος Ι. Πιομπίνος   piombinos.blogspot.gr

Συντάκτης: Φοίβος Πιομπίνος

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Κείμενα

Ορθογραφικά (ΣΤ’): τα ομόηχα ουσιαστικά «λιμός» και λοιμός»

Η λέξη λιμός δηλώνει τη μεγάλη πείνα λόγω γενικής έλλειψης τροφίμων, που μαστίζει ολόκληρο τον πληθυσμό μιας περιοχής: ο τελευταίος λιμός στην Ευρώπη σημειώθηκε στην Ελλάδα επι γερμανικής Κατοχής. Η λέξη λοιμός δηλώνει κάθε λοιμώδες επιδημικό νόσημα με ευρεία εξάπλωση και είναι συνώνυμη του θανατικού: λοιμός ήρθε κι έπληξε επίσης τη δοκιμαζόμενη από τον εμφύλιο σπαραγμό Σομαλία. Στην Αρχαιότητα ο λοιμός δήλωνε την πανώλη (πανούκλα). Από το ουσιαστικό λιμός παράγονται […]

today2 Αυγούστου, 2013

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%