Σινεμά - TV

Η Ελλάδα «κατεβαίνει» με χρυσή ομάδα νέων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

today7 Ιουλίου, 2018

Background
share close

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο υπήρξε πάντα ένας από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές των νέων ταλέντων του ελληνικού σινεμά. Μέσα στα χρόνια έχει ξεχωρίσει, αναδείξει και βραβεύσει Ελληνες δημιουργούς, γεμίζοντας με πίστη τα προγράμματά του με σύγχρονο ανήσυχο ελληνικό σινεμά.

Ετσι και φέτος, στην 24η του διοργάνωση που θα διεξαχθεί από τις 10 μέχρι και τις 18 Αυγούστου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο η ελληνική παρουσία είναι έντονη και πολυσυλλεκτική.


Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς


Icebergs


Το Δάσος

Στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους διαγωνίζονται το «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (που συνεχίζει τα ταξίδια του μετά το μεγάλο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών), το «Icebers» της Ειρήνης Βιαννέλη (με βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο) και το «Δάσος» της Λίας Τσάλτα.

Στην κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος των ταινιών μικρού μήκους συμμετέχει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

To «Araf» της Ντιντέμ Πεκούν συμμετέχει στο διαγωνιστικό του τμήματος των ντοκιμαντέρ. Παραγωγή Ελλάδας, Τουρκίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, το φιλμ της Πεκούν (με τη διεύθυνση φωτογραφίας του Πέτρου Νούσια) είναι ένα road movie στη μορφή ενός video essay για την Νάγια που ταξιδεύει στο Σαράγεβο και στη Βοσνία, 22 χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Σρεμπρένικα. Η ταινία είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Forum Expanded της περασμένης Berlinale.

Στο τμήμα «Shooting of Sarajevo City», όπου τέσσερις νέοι δημιουργοί έδωσαν τις δικές τους εκδοχές πάνω στην ίδια πόλη με χρηματοδότηση του Sarajevo City of Film initiative και σε παραγωγή του Obala Art Center, συμμετείχε ο Θανάσης Νεοφώτιστός. Η ταινία του με τίτλο «Trojka» υπογράφει στο σενάριο η Μαρίνα Συμεού και θα προβληθεί μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Και στις τέσσερις ταινίες εργάστηκε ως παραγωγός ο Ελληνας Δημήτρης Τσακαλέας.

Επίσης στο τμήμα των Sarajevo Talents συμμετέχουν φέτος 10 νεαροί Ελληνες κινηματογραφιστές. Οι σκηνοθέτες Ανδρέας Βακαλιός, Αθανάσιος Ψυχογιός, Χρήστός Νέτσος, Ελένη Μολφέτα, Κώστας Χαλιάσας, οι παραγωγοί Αθανασία Κοκολάκη και Φανή Σκαρτούλη, η μοντέζ Σμάρω Παπαευαγγέλου, η διευθύντρια φωτογραφίας Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου και ο διευθυντής φωτογραφίας Ιωάννης Καραμπάτσος.

Πηγή: flix.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%