Σινεμά - TV

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εναντίον του Netflix

today4 Μαρτίου, 2019

Background
share close

Είναι γνωστό ότι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν ήθελε εξ αρχής οι ταινίες του Netflix να μπουν στη διαδικασία διεκδίκησης Βραβείων Όσκαρ.

Η φετινή βράβευση του “Roma” λοιπόν τον οδήγησε στο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να μπλοκάρει μελλοντική συμμετοχή των ταινιών του Netflix στα Όσκαρ.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Ακαδημίας, ο Σπίλμπεργκ που εκπροσωπεί ολόκληρο τον κλάδο των σκηνοθετών θα εισηγηθεί αλλαγές στους κανονισμούς και κλείσιμο στα «παραθυράκια» που επέτρεψαν φέτος στο «Ρόμα» να διεκδικήσει βραβεία.

Στο παρελθόν ο 72χρονος σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι «από τη στιγμή που έχεις γυριστεί για το φορμάτ της τηλεόρασης, είσαι μια τηλεταινία. Αν είσαι πολύ καλή, αξίζεις να βραβευθείς με Emmy, αλλά όχι με Όσκαρ». Και ότι «ταινίες που βγαίνουν για λίγες ημέρες σε 1-2 αίθουσες μόνο και μόνο για να ανταποκριθούν στα κριτήρια της Ακαδημίας δεν θα πρέπει να μπαίνουν στην κούρσα των βραβείων».

Ο Σπίλμπεργκ δεν είναι ο μόνος που παραπονιέται, καθώς όλα τα μεγάλα χολλυγουντιανά στούντιο έχουν παράπονα από την παρουσία του Netfix στα φετινά Όσκαρ. Ο βασικός λόγος είναι τα εκατομμύρια που ξόδεψε η πλατφόρμα streaming για την προώθηση του «Ρόμα». Ένας αναλυτής έκανε λόγο για 50 εκατ. δολάρια, οι New York Times εκτίμησαν το ποσό στα 25 εκατ. Φανταστείτε ότι η Universal για το «Πράσινο βιβλίο» ξόδεψε 5 εκατ. δολάρια. Επίσης δεν τηρήθηκε το ελάχιστο των 90 ημερών που θα πρέπει να μεσολαβεί από την προβολή μιας ταινίας στους κινηματογράφους μέχρι την προβολή της σε ψηφιακές πλατφόρμες · αμέσως μετά τις 3 εβδομάδες προβολής του, το «Ρόμα» έγινε διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο μέσω Netflix. Ακόμα και με το γεγονός ότι το Netflix δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εισπράξεις τις ταινίας στους κινηματογράφους (όπως δεν δίνει και για τη τηλεθέαση των προγραμμάτων του) ενόχλησε την κινηματογραφική βιομηχανία.

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω παράπονα με το αν μια ταινία αξίζει βραβείο ή όχι; Καμία. Αλλά τα στούντιο θεωρούν ότι αν εκείνα παίζουν σύμφωνα με κάποιους κανόνες, θα πρέπει όλοι να παίζουν με τους κανόνες αυτούς και να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αν θέλει πάντως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ να εμποδίσει το Netflix να ξανακυνηγήσει Όσκαρ, θα πρέπει να βιαστεί και να είναι άμεσα αποτελεσματικός. Γιατί στην επόμενη κούρσα το Netflix έχει σκοπό να διεκδικήσει ακόμα πιο δυναμικά το Όσκαρ καλύτερης ταινίας που δεν πήρε φέτος. Το όπλο του θα είναι «Ο Ιρλανδός», η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τους Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Τζο Πέσι.

Όσο για τη δική μας γνώμη, την εκφράζει άψογα με ένα tweet ο ηθοποιός Μπρους Κάμπελ: «Με συγχωρείτε, κύριε Σπίλμπεργκ, το “Ρόμα” δεν είναι τηλεταινία – είναι το ίδιο εντυπωσιακό με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω. Οι πλατφόρμες δεν έχουν σημασία. Γυρίστε μια ταινία με το Netflix».

 

 

Πηγή: reader.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%