NG Συνεντεύξεις

STOMP | Οι Βασιλιάδες του Ρυθμού δίνουν συνέντευξη στον NGradio.gr

today15 Σεπτεμβρίου, 2019

Background
share close

Το παγκόσμιο φαινόμενο που ακούει στο όνομα STOMP έδωσε συνέντευξη στον NGradio.gr λίγο πριν από τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα!

Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”!

Κλείστε από τώρα το εισιτήριό σας εδώ: https://www.ticketservices.gr/event/stomp-theatro-vraxon-athens/?lang=el

Οι STOMP από το 1991 μέχρι και σήμερα παραμένουν οι κυρίαρχοι Βασιλιάδες του Ρυθμού παγκοσμίως! Αυτό το αποδεικνύουν σε κάθε τους παράσταση!

Η τεράστια καινοτομία τους είναι ότι ο ρυθμός, οι ήχοι που συνθέτουν την συνολική παράσταση δημιουργούνται από αντικείμενα στα οποία όλοι έχουμε πρόσβαση καθημερινά και δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα συνέθεταν μια τέτοια υπερπαραγωγή!

Σκούπες, τενεκέδες, κουβάδες, εφημερίδες, σπιρτόκουτα και πάρα πολλά άλλα υλικά που χρόνο με τον χρόνο, σε κάθε τους παράσταση αυξάνονται!

Αξίζει, έστω μια φορά στην ζωή σου να ζήσεις μία παράστασή τους!

Πάρτε μια γεύση βλέποντας το trailer εδώ:

Σταθήκαμε τυχεροί, και κάναμε δέκα ερωτήσεις στον Jeremy Price , μέλος των STOMP εδώ και δεκαέξι χρόνια!

Συνέντευξη: Βασιλεία Περόγλου
Μετάφραση: Φαία Στάινερ
Επιμέλεια Κειμένου: Άννα Μαρία Νικολαΐδου
Video/Graphics: Τάσος Περόγλου

Είναι μεγάλη τιμή που σας γνωρίζουμε μέσω αυτής της συνέντευξης! Ξέρετε, όταν πήγαινα σε Μουσικό Σχολείο στην Αθήνα (Π.Μ.Γ.Λ.Π.) μελετούσαμε κομμάτια σας και αυτό ήταν ένα από τα πιο ευχάριστα μαθήματα! Πώς αισθάνεστε που σε όλο τον κόσμο διδάσκουν τα κομμάτια σας σε κρουστούς και όχι μόνο.

Είναι πολύ τιμητικό να ξέρεις την απήχηση που έχουν βρει οι Stomp παγκοσμίως. Βλέποντάς το αυτό, είναι αξιοσημείωτο το ότι ο ρυθμός, είτε απλός, είτε σύνθετος, είναι ένα είδος γλώσσας και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα συναισθήματά μας. Οι Stomp κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα και είναι λογικό που έχει μελετηθεί.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Θα ήθελα όμως να το πάω λίγο πιο πέρα, από μουσικής άποψης, λέγοντας ότι ο ρυθμός είναι ακόμα πιο παγκόσμιος!

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το πώς ξεκίνησαν οι STOMP και το πώς συνέχισαν να διευρύνονται σε όλο τον κόσμο;

Ο Luke Cresswell και ο Steve McNicholas είναι οι δημιουργοί των Stomp. Οι Stomp γεννήθηκαν από διάφορες συνεργασίες πάνω στις οποίες εργάστηκαν ο Luke και ο Steve. Όταν συνειδητοποίησαν το κόνσεπτ και τις δυνατότητες της ιδέας αυτής, συγκεντρώθηκαν περισσότερο πάνω σε αυτό.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Θα ήθελα όμως να το πάω λίγο πιο πέρα, από μουσικής άποψης, λέγοντας ότι ο ρυθμός είναι ακόμα πιο παγκόσμιος!

Το λέω αυτό γιατί ακριβώς όπως η γλώσσα μπορεί να διαχωρίσει τους ανθρώπους σε ορισμένες ομάδες, το ίδιο μπορεί να κάνει και η μελωδία και η αρμονία. Όμως, ο ρυθμός, το τέμπο και ο παλμός συνήθως φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.

Η συνεργασία με τους STOMP

“Οι Stomp, με την απλότητά τους μπορούν και «μιλούν» σε τόσους ανθρώπους απ’ άκρη σ’ άκρη της γης! Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν, καθώς επιδρά άμεσα σε όλες τις κοινωνίες.”

Πόσα χρόνια συνεργάζεστε με τους STOMP; Ποιό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μάθατε από αυτή την συνεργάσια μέχρι τώρα;

Είμαι μέλος των Stomp για δεκαέξι υπέροχα χρόνια. Έμαθα να εκτιμώ το απλό. Έχω μάθει ότι το πολύ σύνθετο δεν αποφέρει πάντα την τελειότητα. Οι Stomp, με την απλότητά τους μπορούν και «μιλούν» σε τόσους ανθρώπους απ’ άκρη σ’ άκρη της γης! Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν, καθώς επιδρά άμεσα σε όλες τις κοινωνίες.

Έχω μάθει επίσης ότι τα ταξίδια είναι μια μορφή εκπαίδευσης πολύ βαθιά, η οποία δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Τι πιστεύετε ότι κάνει όλο τον κόσμο να τρελαίνεται με τις παραστάσεις των STOMP?

Οι Stomp μιλάνε σε όλους. Στους πλούσιους, στους φτωχούς, στους νέους, στους ηλικιωμένους, σε όσους χτυπά η καρδιά. Αυτό είναι που αγαπά ο κόσμος σε αυτούς.

Η προετοιμασία των παραστάσεων και οι performers

Τι προετοιμασία κάνετε πριν ανεβείτε στην σκηνή για να ξεκινήσει η παράσταση;

Ανεβαίνουμε στη σκηνή πάντα 2 ώρες πριν ξεκινήσει μια παράσταση για να βεβαιωθούμε ότι  είμαστε στη σωστή κατάσταση. Κάποιοι έχουν αναλάβει πολλούς ρόλους και είναι καλό να συντονιζόμαστε πριν βρεθούμε κάτω από τα φώτα της σκηνής.

Είναι γεγονός πάντως ότι οι Stomp είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο που σε κάθε παράσταση υπάρχουν εκπλήξεις – ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ PERFORMERS!

Οι νέες ιδέες βγαίνουν μέσα στις πρόβες ή έρχονται έτοιμες και τις δοκιμάζετε;

Μπορεί να κάνουμε κάποιες πολύ μικρές τροποποιήσεις από παράσταση σε παράσταση, αλλά οι μεγάλες αλλαγές γίνονται από τον Luke και τον Steve κάθε τρία με πέντε χρόνια περίπου.

Στο σχήμα πλέον πόσοι performers συμμετέχουν; Τι σπουδές χρειάζεται να έχει κάποιος για να μπει στην ομάδα;

Στην Ελλάδα θα εμφανιστούν δώδεκα από μας, ενώ σε κάθε παράσταση συμμετέχουν οχτώ άτομα τουλάχιστον.

Δεν απαιτούνται σπουδές. Φυσικά είναι σημαντικό να έχει κανείς δυνατότητες, οι οποίες να σχετίζονται με το ρυθμό και το χάρισμα να τις εκφράζει.

Έχετε χρησιμοποιήσει σχεδόν τα πάντα για να παραγάγετε μουσική και ρυθμό, τελικά υπάρχουν όρια; Έχετε προσπαθήσει κάτι το οποίο δεν σας έχει πετύχει έως τώρα;

Μπάλες βαμβακιού.

Υπάρχει κάποιο μέρος της παράστασης που το ξεχωρίζετε ή το αγαπάτε λίγο παραπάνω; Ποιά αντικείμενα είναι τα αγαπημένα σας;

Αν ρωτήσεις δέκα performers θα πάρεις δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Προσωπικά, αγαπώ να κρέμομαι από τις δοκούς και να παίζω σε κατσαρόλες και τηγάνια. Αγαπώ επίσης τις ρυθμικές αλληλεπιδράσεις με το κοινό.

Τρίτη 17 & Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Βράχων

Τι θα δούμε στην παράστασή σας την Ελλάδα; Ετοιμάζεται κάποια έκπληξη;

Αν σας απαντούσα, δε θα υπήρχε έκπληξη. Είναι γεγονός πάντως ότι οι Stomp είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο που σε κάθε παράσταση υπάρχουν εκπλήξεις – ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ PERFORMERS!

Μια καλύτερη ερώτηση θα ήταν: «Ετοιμάζει η Ελλάδα κάποια έκπληξη για εμάς;»

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

Παρακαλώ. Χάρηκα που τα είπαμε!

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%