Διάφορα

Μάθε το μυστικό για να διαβάζεις βιβλία πιο γρήγορα

today10 Ιουλίου, 2019

Background
share close

Ένα μυστικό που αποκαλύπτει… έγκυρη πηγή αφού πρόκειται για τον κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες ταχείας ανάγνωσης Howard Berg .

Αν είσαι λάτρης του βιβλίου, σίγουρα θα έχεις μία στίβα στο σπίτι σου που δεν έχεις προλάβει ακόμα να διαβάσεις.

Είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε επειδή μας κερδίζει τελικά το Netflix, ακόμα και να μην είμαστε βιβλιοφάγοι, πολλοί από εμάς θα θέλαμε να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία απ’όσα καταφέρνουμε τελικά να τελειώσουμε.

Με αφορμή λοιπόν το ντοκιμαντέρ του Max Joseph με τίτλο «BOOKSTORES: How to Read More Books in the Golden Age of Content» (Βιβλιοπωλεία: Πώς να διαβάσεις περισσότερα βιβλία στην χρυσή εποχή του περιεχομένου), ο κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες ταχείας ανάγνωσης Χάουαρντ Μπεργκ, μαρτυρά το βασικό του κόλπο, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ταχύτητα ανάγνωσής μας κατά 10% με 20%.  

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά ο Berg επισημαίνει ότι το να υπογραμμίζεις με το δάχτυλό σου τις γραμμές που διαβάζεις είναι το σημαντικότερο μυστικό του. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, δεν πρέπει το δάχτυλό σου να ακολουθεί την ταχύτητα ανάγνωσής σου, αλλά αντίθετα να κάνεις γρήγορες κινήσεις, στις οποίες η ταχύτητά ανάγνωσης θα προσαρμοστεί. Μπορεί αρχικά να νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις και ότι η τακτική δεν λειτουργεί, αλλά ο Berg επισημαίνει ότι έτσι ενεργοποιείς το μέρος του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνο για το στρες, με επακόλουθο την μεγαλύτερη εγρήγορση.

Επιπλέον, αν θες να είσαι πιο σίγουρος ότι όχι μόνο διαβάζεις γρήγορα, αλλά ότι και αυτό που διαβάζεις αποτυπώνεται στον εγκέφαλό σου, μας δίνει δύο συμβουλές. Η πρώτη είναι να έχεις μία ταινία να παίζει όσο διαβάζεις το βιβλίο σου. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα προσπαθήσεις να ανακαλέσεις αυτό που διάβασες, ο εγκέφαλός σου θα συνδυάσει αυτόματα τον ήχο με την εικόνα και θα σου «επιστρέψει» πολύ πιο εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα. 

Η δεύτερη συμβουλή είναι η εφαρμογή μίας εκδοχής της τεχνικής Paul Revere. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις εδώ είναι να βιώνεις ό,τι διαβάζεις είτε πρόκειται για εικόνα, είτε για μυρωδιά, είτε για ήχο, είτε για γεύση, είτε για αίσθηση. Εσύ πρέπει να δημιουργήσεις στο μυαλό σου την συνολική εμπειρία αυτού που περιγράφεται. Αν, για παράδειγμα, ένα βιβλίο αναφέρεται στο ηλιοβασίλεμα που βλέπει ο ήρωας, ενώ πίνει κρασί μία κρύα μέρα στο σπίτι του, ακούγοντας τον ήχο της βροχής, ο αναγνώστης πρέπει να σχηματίσει την εικόνα του ηλιοβασιλέματος, να αισθανθεί τη γεύση του κρασιού στο στόμα του, να αισθανθεί το κρύο στο δέρμα του και να ανακαλέσει τον ήχο της βροχής.

Πηγή: athensvoice.gr

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%