Τεχνολογία

«Χρυσό» στη διαστημική τεχνολογία για το Εθνικό Αστεροσκοπείο

today1 Νοεμβρίου, 2014

Background
share close

Η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), υπό την καθοδήγηση του δρ. Χάρη Κοντοέ, διευθυντή ερευνών του ΕΑΑ, σημείωσε μια σημαντική εθνική διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό «Copernicus Masters Awards 2014», που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, τη Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, καθώς και φορείς της Διαστημικής Βιομηχανίας της Ευρώπης. H ελληνική ομάδα τιμήθηκε με την απονομή του πρώτου βραβείου καλύτερης λειτουργούσας υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας για το 2014, γνωστή ως «Best Service Challenge 2014».

Η ομάδα που βραβεύτηκε στο Βερολίνο, αποτελείτο από τους: δρ. Χάρη Κοντοέ, Θεμιστοκλή Χαιρεκάκη, δρ.  Ιωάννη Παπουτσή, δρ. Σταύρο Σολωμό και την δρ. Εμμανουέλλα Ιερωνυμίδη. Η ομάδα του ΕΑΑ συμμετείχε στο διαγωνισμό με τη διαστημική υπηρεσία «FireHub: A Space Based Fire Management Hub». Αποτελεί το αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς των τελευταίων ετών, που ολοκληρώθηκε και προσφέρεται πλέον επιχειρησιακά από το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΑΑ. Η διάκριση έγινε ανάμεσα σε 177 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 44 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς φέτος ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η υπηρεσία FIREHUB του ΕΑΑ αποτελεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με τους δορυφόρους που πετάνε γύρω από τη Γη, στέλνοντας συνεχώς και με συχνότητα ανά πέντε λεπτά τη ώρας εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας. Οι απεικονίσεις αυτές συγκεντρώνονται στους ταχύτατους υπολογιστές (Servers) του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου και συνδυάζονται, με τη χρήση σύνθετων μοντέλων, με πολλά άλλα δεδομένα που αφορούν τα δυναμικά στοιχεία του καιρού και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Παρέχονται έτσι συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο υψηλής ακρίβειας πληροφορίες για την εξέλιξη κάθε πυρκαγιάς στην Ελλάδα ανά πεντάλεπτο της ώρας και για την πρόβλεψη ανά μια ώρα της διασποράς του καπνού πάνω από τα αστικά κέντρα (με ταυτόχρονη εκτίμηση της περιεκτικότητας του καπνού σε οργανικά υλικά που έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ευάλωτων ηλικιών). Επίσης, παρέχονται εκτιμήσεις σε ημερησία, εβδομαδιαία και εποχική βάση σχετικά με την ακριβή έκταση και τα όρια των δασικών οικοσυστημάτων που κάηκαν και τα οποία έχουν ανάγκη άμεσης αποκατάστασης για την αποφυγή κάθε παράνομης ενέργειας καταπάτησης των καμένων εκτάσεων.

Οι παραπάνω δορυφορικές υπηρεσίες αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και παρέχονται μέσω του διαδικτυακού τόπου του Κέντρου Αριστείας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στην διεύθυνση http://ocean.space.noa.gr/FireHub. Ήδη οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται επιχειρησιακά σε βασικούς φορείς της χώρας μας, οι οποίοι εμπλέκονται θεσμικά στη διαχείριση και την καταστολή των πυρκαγιών, όπως στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 199 ΣΕΚΥΠΣ/ΣΚΕΔ, καθώς και στο Επιχειρησιακό Κέντρο Παρακολούθησης Καταστροφών του ΟΤΕ, στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών του ΥΠΕΚΑ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

πηγή: newsbeast

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%