Διάφορα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σαμπάνιας, prosecco και cava;

today17 Μαρτίου, 2021 5

Background
share close

Πιθανόν να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα διάφορα είδη που παρατηρούνται στα αφρώδη κρασιά. Συνήθως είναι αυτά τα είδη κρασιών που τα έχουμε συνδέσει με μια εορταστική περίσταση και με το χαρακτηριστικό άνοιγμά τους. Όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η σαμπάνια δεν είναι το μοναδικό αφρώδες κρασί που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Για την ακρίβεια, η σαμπάνια, το prosecco και το αφρώδες κρασί cava είναι τρεις εντελώς διαφορετικοί όροι των οποίων οι έννοιες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να είστε ένας εξειδικευμένος sommelier για να μπορέσετε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ σαμπάνιας, prosecco και του αφρώδες οίνου cava. Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή!

Σαμπάνια

Οποιαδήποτε συζήτηση για το αφρώδες κρασί πρέπει πάντοτε να ξεκινά με τη σαμπάνια. Οι άνθρωποι συγχέουν συχνά τον αφρώδη οίνο γενικά με τη σαμπάνια, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο το αφρώδες κρασί που κατασκευάζεται στην περιοχή της Καμπανίας της Γαλλίας μπορεί να ονομαστεί σαμπάνια. Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από το σταφύλι Pinot Noir, Pinot Meunier ή Chardonnay και είναι συνήθως ένα μείγμα και των τριών αυτών ποικιλιών.

Η σαμπάνια παράγεται με τη μέθοδο “méthode champenoise”. Αυτή η μέθοδος λέγεται ότι εφευρέθηκε τυχαία από έναν συγκεκριμένο μοναχό που ονομαζόταν Dom Perignon και εξευγενίστηκε από τη χήρα Cliquot. Και τα δύο αυτά ονόματα θα πρέπει να είναι γνωστά σε όλους τους λάτρεις – ή και μη – της σαμπάνιας, επειδή εξακολουθούν να είναι οι δύο πιο φημισμένα οίκοι παραγωγής της Καμπανίας.

Η μέθοδος παραγωγής της σαμπάνιας περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερης μαγιάς και ζάχαρης σε μια βάση κρασιού, όπου στη συνέχεια εμφιαλώνεται για μια δεύτερη ζύμωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το κρασί κάθεται στη ζύμη δημιουργώντας τις οινολάσπες, όπου το μπουκάλι αναδιπλώνεται σταδιακά και περιστρέφεται έτσι ώστε όλες οι οινολάσπες να συλλέγονται στον λαιμό της φιάλης. Στη συνέχεια, το μπουκάλι καταψύχεται γρήγορα, οι οινολάσπες βγαίνουν προς τα έξω και το μπουκάλι σφραγίζεται και πάλι, έτοιμο προς κατανάλωση. Φυσικά κάθε είδους γαλλικής σαμπάνιας μπορείτε να βρείτε μόνο σε μια επιλεγμένη κάβα κρασιών στην Αθήνα, η οποία μπορεί να σας παρέχει τις καλύτερες επιλογές αφρωδών οίνων στις πιο οικονομικές τιμές της αγοράς.

Prosecco

Το Prosecco είναι το πιο γνωστό αφρώδες κρασί της Ιταλίας. Για πολλά χρόνια, θεωρήθηκε ως υποκατάστατο της σαμπάνιας, επειδή μεγάλο μέρος του διαθέσιμου Prosecco δεν ήταν καλής ποιότητας. Όμως, τα εκλεκτά Proseccos πλέον έχουν γίνει παντού διαθέσιμα, δίνοντας πλέον μια “μάχη” με τη σαμπάνια για την ηγεσία των αφρωδών κρασιών.

Το Prosecco κατασκευάζεται στην περιοχή Veneto της Ιταλίας (στην ίδια περιοχή που μας έδωσε και το γνωστό σε όλους Aperol spritz), από μια ποικιλία σταφυλιών που ονομάζεται Glera.

Η μέθοδος παραγωγής του Prosecco διαφέρει σημαντικά από την σαμπάνια ή το κρασί Cava στο ότι η δεύτερη ζύμωση συμβαίνει σε χαλύβδινες δεξαμενές και όχι σε φιάλες. Αυτό επηρεάζει κυρίως τη γεύση, καθιστώντας την ελαφρύτερη και την ύπαρξη λιγότερης ζύμης. Το Prosecco μπορεί να τείνει να είναι λίγο πιο γλυκό από τη σαμπάνια ή το Cava, με μεγαλύτερο αφρό και έντονες γεύσεις μήλου, αχλαδιού, φλοιού λεμονιού, ελαφρών λουλουδιών και ακόμη και τροπικών φρούτων.

Cava

Το κρασί Cava (μην το μπερδεύετε με τη λέξη κάβα) είναι η πιο αξιοσημείωτη συνεισφορά της Ισπανίας στον κόσμο του αφρώδους οίνου. Το Cava κατασκευάζεται συνήθως με μερικές ποικιλίες σταφυλιών που πιθανότατα δεν έχετε ξανακούσει – Macabeu, Parellada και Xarello – αν και μπορεί επίσης να γίνει από τα διάσημα σταφύλια Chardonnay ή Pinot.

Παρόλο που οι τιμές του κρασιού Cava κυμαίνονται σε κοινό σημείο με εκείνες του Prosecco, στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με τη σαμπάνια σε χαρακτήρα και παραγωγή. Όπως και η σαμπάνια, η δεύτερη ζύμωση που παράγει τον αφρό συμβαίνει στο μπουκάλι (και όχι σε μια δεξαμενή), αλλά εκτός της γαλλικής περιοχής που έχει κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη ονομασία, η μέθοδος δεν μπορεί να ονομαστεί méthode champenoise και είναι αντ ‘αυτού είναι γνωστή ως méthode culturenelle.

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%