Διάφορα

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

today28 Ιανουαρίου, 2015

Background
share close

Το γενικό πλαίσιο αρχών για τον νέο Μουσειακό Χώρο, που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του, όρισε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το International Foundation for Greece, το οποίο ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τους Γιώργο και Ασπασία Λεβέντη. Σημειώνεται ότι το ίδρυμα είχε προσφερθεί από το περασμένο καλοκαίρι να δωρίσει μία μελέτη στο ελληνικό κράτος, και η Δήλος επιλέχτηκε ως η καλύτερη επιλογή.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, ο χώρος θα πρέπει να είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, υπόγειος ή υπόσκαφος, να απέχει όσο το δυνατόν γίνεται από τη θάλασσα για την καλύτερη προστασία των αρχαιοτήτων και των νέων υλικών, αλλά και να συνάδει με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, το κτίριο το οποίο θα καλύψει, όπως προβλέπεται, τουλάχιστον 5.000 τ.μ., θα πρέπει να μη χρειάζεται συχνές επισκευές και συντηρήσεις. Το μέγεθός του ορίστηκε να είναι τέτοιο ώστε να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός μουσείου, να μπορούν να εκτεθούν όσα έργα παρουσιάζονται  στο τωρινό μουσείο, καθώς και οι αρχαιότητες που θα προέρχονται είτε από τις αποθήκες είτε από τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

Διακαής επιθυμία της ΚΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων

Η ανέγερση ενός νέου μουσείου στη Δήλου, αντάξιου αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού μουσείου, αποτελούσε επί σειρά ετών διακαή επιθυμία της ΚΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισμού.

Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και ανασκαφικές τομές στην περιοχή Καμήλα, περί τα 400 μ. μακριά από το σημερινό μουσείο, ώστε να εξακριβωθεί από την υπηρεσία ότι δεν εντοπίζονται εκεί αρχαία.

Ωστόσο, το έργο θα παρέμενε ένα όνειρο απατηλό χωρίς την πολύτιμη προσφορά του International Foundation for Greece. Λίγους μήνες νωρίτερα, η πρόεδρός του Ασπασία Λεβέντη εξέφρασε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την επιθυμία του Ιδρύματος να δωρίσει μία μελέτη στο ελληνικό κράτος. Για την πραγματοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου  εγχειρήματος επιλέχτηκε η Δήλος, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1990.

Δήλος: η “νιρβάνα” των αρχαιολόγων

Η σημερινή Δήλος έχει χαρακτηριστεί ως “νιρβάνα” για τους αρχαιολόγους. Εκτεταμένες αρχαιολογικές καταστροφές ελληνορωμαϊκής περιόδου, καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του νησιού, τα οποία κάνουν το νησί της Δήλου να έχει την ίδια αξία με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Ολόκληρο το νησί είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που μπορεί να χωριστεί σε ομάδες μνημείων: το ιερό του Απόλλωνα, τη συνοικία της Λίμνης και τα μνημεία στη βόρεια περιοχή του ιερού, τη συνοικία του θεάτρου στη νότια πλευρά του ιερού, την περιοχή του όρους Κύνθου με τα ιερά διαφόρων θεοτήτων.

Το ίδρυμα Λεβέντη είναι έτοιμο να αναθέσει τη μελέτη, και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε τις προδιαγραφές, ορίζοντας πως το μουσείο πρέπει να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο και “πράσινο”, ώστε να καταναλώνει σχεδόν μηδενική ενέργεια.

Το ΚΑΣ εξέτασε, μεταξύ άλλων, σημεία του φακέλου που πρέπει να ταχυδρομηθεί μέχρι τέλος του μήνα στην UNESCO για την υποψηφιότητα ένταξης των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σύμμαχο και συνεργάτη, το ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνει δεσμεύσεις για μία σειρά έργων κυρίως αναστήλωσης, που θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Πηγή: koinignomi.gr

Δείτε περισσότερα στο  IFG 

Συντάκτης: New Generation Radio

Rate it

Προηγούμενο άρθρο

Φοίβος Πιομπίνος

Γλωσσικά τινα (ΡΠ’): διάφορα γλωσσικά στερεότυπα

Υπάρχουν κάποιες λέξεις και γλωσσικές εκφράσεις που έχουν καταντήσει καραμέλες ιδίως στο στόμα των δημοσιογράφων της ραδιοτηλεόρασης, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν κατά κόρον θεωρώντας πιθανότατα πώς έτσι κάνουν τα λεγόμενά τους πιο έγκυρα, πιο επίσημα και σοβαροφανή. ΄Ετσι λόγου χάριν όταν γίνει κάποια ληστεία και οι ληστές κατορθώσουν να διαφύγουν, οι αστυνομικοί πάντοτε εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών. Κι εγώ τους φαντάζομαι να τρέχουν σαν παρτσακλά εδώ κι […]

today27 Ιανουαρίου, 2015

Σχολιάστε το άρθρο (0)

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


[wpens_easy_newsletter firstname="no" lastname="no" button_text="Εγγραφή"]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0%